Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei: Avem o analiză pe zona farma, unde suspectăm practici similare cu cele din cazul CISCO

A.I.
Companii / 19 octombrie

Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei: Avem o analiză pe zona farma, unde suspectăm practici similare cu cele din cazul CISCO

În vară, Consiliul Concurenţei a anunţat că investighează posibile trucări ale unor licitaţii publice cu echipamente furnizate de CISCO Systems Romania

Consiliului Concurenţei suspectează companii din sectorul farmaceutic de pratici anticoncurenţiale similare cu cele pentru care, în vară, a început o investigaţie în cazul CISCO, conform declaraţiilor de astăzi ale lui Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului, din cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Sinaia.

Chiriţoiu a spus: "Avem cele mai multe investigaţii în lucru din ultimii ani, respectiv 61 de investigaţii. Ca impact economic, investigaţia cea mai mare este cea împotriva CISCO şi distributorii săi. Asta pentru că CISCO şi distribuitorii sunt firme mari în sine, dar este legat şi de practică, pe care este posibil să o găsim şi la alte firme şi industrii decât IT".

În luna iunie, Consiliul Concurenţei a anunţat că investighează posibile trucări ale unor licitaţii publice având ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţii furnizate de către CISCO Systems Romania SRL. Conform unui comunicat de la acel moment, Consiliul avea indicii că licitaţiile publice care vizau comercializarea echipamentelor furnizate de către CISCO ar fi împărţite între ofertanţi având sprijinul furnizorului, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizaţi, astfel încât să câştige firmele favorizate.

Conform preşedintelui Consiliul Concurenţei, genul acesta de practici pot apărea şi în alte industrii.

"Suspiciunea noastră este că CISCO şi lanţul lor de distribuitori care au un produs unic, adică nu este uşor replicabil, nu au concurenţi, controlează anumite licitaţii. La licitaţie participă mai mulţi distribuitori (...), dar dacă dai preţuri diferite (n.r. unor distribuitori), este evident că determini cine câştigă acea licitaţie. Genul acesta de situaţii pot apărea şi în alte sectoare. Avem o analiză pe zona farma unde încercăm să vedem dacă găsim acest tip de practici. Momentan investigaţia este doar începută şi există această suspiciune. În momentul în care ai un produs care este monopol, când ai patent pe el, dacă dai preţuri diferite la diverşi distribuitori, de fapt distorsionezi concurenţa dintre ei la licitaţie. Dacă vom sancţiona CISCO, este posibil să ajungem să sancţionăm şi alte companii aflate în situaţii similare. Este un caz interesant, pornit cu informaţii din interior", a afirmat astăzi Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a adăugat: "Rolul patentului este să îi permită productorului să aibă un preţ mai mare decât costul de producţie, pentru a-şi recupera investiţia în cercetare (...). Ai monopol, dar trebuie să dai condiţii similare celor care sunt în situaţii similare. Nu trebuie să fie condiţii identice, dar în principiu nu trebuie să avantajezi un distribuitor faţă de altul. Desigur contează volumele, istoria colaborării dintre companii, dar trebuie să fie condiţii similare, nu identice. Nu trebuie să ajungi în situaţia în care, în esenţă, prin preţurile pe care le dai (n.r. unor distribuitori) să distrugi concurenţa din licitaţii. De ce mai face statul licitaţii dacă deja tu, prin condiţiile în care furnizezi marfa, ai stabilit câştigătorul?", a spus Chiriţoiu.

În cazul CISCO, în situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Companiile investigate în iunie de autoritatea de concurenţă au fost: Cisco Systems Romania SRL, Arctic Stream SA, Datanet Systems SRL, Dataware Consulting SRL, Dendrio Solutions SRL, ETA2U SRL, Evotech-IT SRL, Logic Computer SRL, Metaminds SA, Trencadis Corp SRL, Alef Distribution RO SA, Ingram Micro Distribution SRL, Logicom Information Technology Distribution SRL şi Prime Telecom SRL.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb