BOGDAN HOSSU A PROPUS FINANŢELOR INIŢIEREA UNEI LEGI DE MODIFICARE A ORDONANŢEI 109/2011 Şeful Cartel Alfa: "Reglementările privind guvernanţa corporativă au creat blocaje multiple"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 31 martie 2017

Şeful Cartel Alfa: "Reglementările privind guvernanţa corporativă au creat blocaje multiple"

Guvernul a aprobat stoparea procedurii de recrutare a conducerii CEC Bank

Ordonanţa de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă a creat multiple blocaje la o serie din companiile de stat, este de părere Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa. Domnia sa ne-a spus că una dintre societăţile afectate de această ordonanţă este Loteria Română, explicând: "Vrem să se elimine Loteria Română de sub auspiciile OUG 109, pentru că această societate are circa 2.450 de angajaţi dintre care 2.200 de salariaţi primesc salariul minim pe economie, în condiţiile în care nu sunt necalificaţi, au gestiune etc. OUG 109 le blochează fondul de salarii. Mai sunt şi alte companii unde sunt blocaje multiple din cauza acestei ordonanţe".

Bogdan Hossu a propus, ieri, în cadrul şedinţei Comisiei de dialog social din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), iniţierea unui proiect de lege care să modifice întreaga Ordonanţă 109.

De altfel, MFP tocmai a propus o modificare importantă a OUG 109/2011, care conduce la oprirea procesului de recrutare a membrilor Consiliului de Administraţie din cadrul CEC Bank şi care a fost adoptată, ieri, în şedinţa de Guvern.

Ordonanţa de Urgenţă întocmită de Ministerul Finanţelor exceptează instituţiile de credit cu capital de stat, respectiv CEC Bank şi Eximbank, de la aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, aprobată prin Legea 111/2016.

Surse apropiate procedurii ne-au spus că, atât reprezentanţii BNR, cât şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au recomandat adoptarea acestei modificări, întrucât băncile sunt deja reglementate de Banca Centrală. "BNR supraveghează şi reglementează activitatea băncilor şi nimeni nu poate intra în procesul de modificare a conducerii acestora în afara Băncii Centrale", ne-au precizat sursele citate.

Instituţiile financiare şi cele de credit nu au fost prevăzute în textul OUG 109, acestea fiind introduse odată cu aprobarea Legii 111.

Sursele noastre ne-au precizat că nici textul Legii 111/2016 nu conţinea, iniţial, în forma adoptată de Guvern, niciun articol care să vizeze implementarea guvernanţei corporative la instituţiile care funcţionează sub coordonarea BNR, Ordonanţa 109 fiind modificată printr-un amendament de către parlamentari, în cadrul procesului de aprobare a Legii 111: "A fost introdus un amendament în Parlament. Iniţial, în textul de lege scria că OUG 109 nu se aplică şi acestor instituţii, iar prin amendamentul respectiv s-a tăiat cuvântul «nu»".

Ceea ce ridică semne de întrebare este faptul că, în timp ce instituţiile de credit sunt scoase de sub auspiciile legii, instituţiilor financiare li se aplică OUG 109, chiar dacă funcţionează în baza aceleiaşi legi (OUG 99/2006).

Reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor au sesizat MFP cu privire la acest aspect, întrebând de ce băncile au alt regim decât celelalte instituţii financiare. Aceştia atrag atenţia asupra faptului că ar putea fi create confuzii între societăţile de brokeraj şi instituţiile vizate în lege, deşi în proiectul MFP a fost introdusă informaţia că este vorba doar de entităţile financiare publice.

Concret, reglementarea întocmită de MFP menţionează: "Art. V. - Alineatele (2) şi (3) ale articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 14 decembrie 2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.111/2016, se modifică şi vor avea următorul cuprins:

«(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi la:

a) instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare publice şi societăţile de administrare a investiţiilor prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;

b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă Regia Autonomă Rasirom, Compania Naţională Romtehnica SA şi instituţiile de credit prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, cu modificările şi completările ulterioare»".

Conform surselor noastre, instituţiile financiare sunt entităţile nebancare, cum ar fi, de exemplu, fondurile de garantare.

Ordonanţa de Urgenţă aprobată ieri în Guvern subliniază: "Potrivit concluziilor misiunii de consultare a Fondului Monetar Internaţional din data de 17.03.2017, instituţiile de credit trebuie excluse din sfera de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, deoarece acestea sunt deja supuse unei legislaţii specifice. Având în vedere că instituţiile de credit au o reglementare specifică, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, iar dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, nu au fost corelate cu cele ale OUG nr.99/2006, creând, pe de o parte, o serie de disfuncţionalităţi, iar pe de altă parte, contradicţii, este necesar a se excepta de la aplicarea dispoziţiilor OUG nr.109/2011 instituţiile de credit.

Neadoptarea în regim de urgenţă a măsurii poate conduce la perturbări majore în activitatea instituţiilor de credit".

Nota de fundamentare precizează că, întrucât legislaţia specifică, aplicabilă instituţiilor de credit, cuprinde norme şi etape procedurale pe care OUG nr.109/2011 nu le-a avut în vedere, se creează un conflict de legi cu consecinţe în ceea ce priveşte inclusiv respectarea normelor Băncii Naţionale a României în baza cărora funcţionează: "Cu titlu de exemplu semnalăm prevederile art. 52 din OUG nr. 109/2011, potrivit cărora întreprinderile publice au obligaţia publicării elementelor esenţiale ale tranzacţiilor care ating anumite praguri de valoare, în timp ce art. 111 din OUG nr. 99/2006 stipulează obligaţia legală a instituţiilor de credit de a păstra confidenţialitatea în relaţiile dintre aceasta şi clienţii săi".

Textul legislativ arată că, la data intrării în vigoare a noii ordonanţe, "încetează de drept" procedurile de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie sau ai Consiliului de Supraveghere la instituţiile de credit, declanşate conform OUG 109, precum şi contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecţie cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane.

Plata serviciilor prestate până la data intrării în vigoare a prezentei reglementări în cadrul contractelor încheiate cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, în legătură cu procedurile de selecţie se face de către contractant, în condiţiile legii, concluzionează proiectul legislativ.

La jumătatea lui februarie, compania de recrutare Transearch deja finalizase lista candidaţilor la poziţia de membru al Consiliului de Administraţie din cadrul CEC Bank.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Zice bine dar cine il aude?

    Hossu, sub pretextul apararii intereselor salariale, face jocul PSD, care-si doreste repolitizarea consiliilor de administratie si a conducerilor executive la societatile de stat. Nu exista referire in OUG109 la plafonarea salariilo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb