2022 a fost un an în care investitorii au avut foarte puţine opţiuni de refugiu în faţa inflaţiei ridicate, a creşterii dobânzilor şi a devalorizării acţiunilor, conform unui comunicat remis redacţiei. În indicele S&P 500, singurul sector care a încheiat anul în creştere a fost cel energetic. Nu este nicio surpriză, deoarece acelaşi sector a fost cel care a condus inflaţia abruptă atât în SUA, cât şi în Europa. Tehnologia informaţiei, un sector preferat de investitori, a scăzut în medie cu aproape 29%, dar există companii precum Tesla care au pierdut peste 65% din valoarea lor în 2022. Aşadar, întrebarea pe care şi-o pun investitorii este dacă cei mai mari perdanţi din 2022 se pot redresa în 2023.
Potrivit sursei citate, pentru Tesla (TSLA), anul trecut nu a fost foarte bun. Între criza chipurilor, creşterea dobânzilor şi saga Twitter a lui Elon Musk, compania s-a devalorizat, determinând unii investitori să pună la îndoială dacă Consiliul de Administraţie îşi îndeplineşte rolul de a proteja valoarea companiei şi chiar să pună sub semnul întrebării viitorul lui Elon Musk ca CEO simultan al Tesla şi al Twitter. Cotaţia acţiunilor companiei şi-a continuat roller coaster-ul cu o scădere bruscă de 12% în primele zile ale noului an, dar acum se află pe un trend pozitiv, cu o creştere de aproape 14% de la începutul anului până în prezent. Însă analiştii văd în continuare concentrarea lui Elon Musk pe Twitter ca pe o potenţială problemă pentru evoluţia Tesla în 2023.
Pentru investitorii români, tehnologia este unul dintre domeniile preferate de investiţii. Potrivit ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, aproape 70% dintre investitori au în portofoliu acţiuni din această industrie sau intenţionează să cumpere în următoarele luni. Tesla este cea mai deţinută acţiune de către investitorii români de pe platforma eToro la finalul anului 2022, urmată de producătorul chinez de vehicule electrice Nio şi de unicornul de origine română UiPath (PATH).
UiPath este o altă companie care a pierdut aproape 70% din evaluare. Dacă la începutul anului trecut acţiunile companiei se tranzacţionau la aproape 44 de dolari, la sfârşitul anului preţul era puţin peste 12 dolari. În 2023, compania pare bine poziţionată pentru a profita de o piaţă în expansiune, care a fost evaluată anul trecut la 10 miliarde de dolari, cu perspective de a ajunge la peste 43 de miliarde de dolari în 2029. Însă, în imediata apropiere a UiPath se află Microsoft, un gigant tehnologic cu buzunare adânci care în prezent doreşte să investească 10 miliarde de dolari în Open AI, firma din spatele senzaţiei internetului ChatGPT, un chatbot conversaţional de inteligenţă artificială. Astfel, UiPath poate beneficia de tendinţa actuală de pe piaţa muncii din SUA, unde companiile, forţate să reducă costurile, încep să concedieze oameni şi încearcă să automatizeze cât mai multe procese. Cu toate acestea, Microsoft rămâne o ameninţare pentru unicornul născut în România, ale cărui acţiuni au urcat cu 19% în ultimele cinci zile.
În topul primilor 10 perdanţi din 2022, primul loc este ocupat de Generac Holdings (GNRC), o companie specializată în generatoare de energie electrică pentru uz casnic şi industrial, care anul trecut a pierdut 73% din valoare. Unele dintre motive au fost nivelul ridicat al stocurilor şi lipsa forţei de muncă capabile să instaleze generatoarele. Însă scăderea valorii este mult mai abruptă decât cea a altor companii din industrie. Unii analişti văd în această situaţie o oportunitate de cumpărare, considerând compania ca fiind subevaluată. Dacă luăm în considerare tendinţa în creştere a întreruperilor de curent în Statele Unite şi trecerea la energia solară, compania ar putea fi pregătită să profite de acest lucru. Preţul acţiunilor a crescut cu 14% de la începutul acestui an.
Anul 2023 poate aduce o revenire pentru unii dintre perdanţii de anul trecut. Perspectivele de scădere a inflaţiei şi posibilitatea ca Fed să pivoteze în ceea ce priveşte politica sa privind rata dobânzii în a doua jumătate a anului reduc presiunea asupra evaluărilor care a dus la prăbuşirea preţurilor anul trecut. Preţurile atractive ale unor companii care cu doar un an în urmă erau considerate foarte scumpe ar putea determina cumpărătorii să le acorde încredere şi să investească în ele, se menţionează în comunicat.