Bogdan Maioreanu, eToro: "Bancherii centrali pregătesc terenul pentru o lună septembrie volatilă"

Bănci-Asigurări / 28 august 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Bancherii centrali pregătesc terenul pentru o lună septembrie volatilă"

Săptămâna aceasta începe luna septembrie şi, din punct de vedere statistic, aceasta este cea mai slabă lună a anului pentru pieţele financiare. Investitorii s-au uitat la simpozionul de la Jackson Hole din weekend în căutarea unor indicii din partea bancherilor centrali cu privire la modul în care văd aceştia starea economiei mondiale şi în special, dacă vor continua să majoreze ratele dobânzilor.

Anul acesta, preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a fost mai temperat cu privire la economie în discursul său, dar a semnalat că nu este încă pregătit să pună capăt creşterilor dobânzilor. Powell a reiterat, de asemenea, cât de serioasă este Fed în ceea ce priveşte ţinta de inflaţie de 2%, de la care nu se abate.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a ajuns la o concluzie similară. BCE este pregătită să seteze ratele dobânzilor la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar pentru a obţine o revenire în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu. Însă ambele discursuri au subliniat faptul că următorii paşi depind de date, şi în special de cifrele care vin de pe piaţa muncii. Prima zi a lunii septembrie vine cu cifrele privind crearea de locuri de muncă în SUA.

Septembrie este, de obicei, cea mai slabă lună pentru pieţele financiare, având în vedere sfârşitul verii, momentul de înregistrare a pierderilor fiscale din fondurile mutuale şi cheltuielile pe care le fac consumatorii pentru începerea şcolii. Am analizat 15 dintre cei mai mari indici bursieri din lume, în medie, pe o perioadă de cincizeci de ani. Evolutia tipică a cotaţiilor din septembrie a fost o scădere de 1,1%, de departe cea mai mare dintre cele trei luni de scădere medie observate. Niciuna dintre pieţele analizate nu a fost pozitivă. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în cazul activelor mai mici şi mai volatile, în special în cazul FTSE MIB din Italia, DAX din Germania şi a indicelui FTSE 250 a companiilor cu capitalizare medie din Marea Britanie. Din punct de vedere sezonier, pieţele bursiere din SUA au fost sub media globală. Scăderea statistică a preţurilor acţiunilor din septembrie urmează unei luni august slabe din punct de vedere istoric, cu o scădere medie de 0,2%.

În rândul investitorilor români, 44% spun că au planificat să-şi mărească portofoliul în acest trimestru care se încheie pe 30 septembrie, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Până acum, luna august a oferit ceva reduceri ale preţurilor acţiunilor, creând oportunităţi pentru unii investitori. Dar fundamentele macroeconomice susţin în continuare pieţele, cu profiturile companiilor în redresare, inflaţia în scădere şi creşterea ratelor dobânzilor apropiindu-se de vârf. S-ar putea ca "slăbiciunea" tradiţională de septembrie să fi început deja în august, sau pieţele se pregătesc pentru raliul tipic de repoziţionare din trimestrul al patrulea. Finalul de an oferă însă o imagine mai pozitivă - din punct de vedere statistic, toate cele trei luni ale T4 prezintă randamente lunare pozitive, 0,9% în octombrie, 1,2% în noiembrie, iar luna cu cel mai mare randament este decembrie, cu 1,8%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. eltoro, mult zgomot degeaba.

    Feriți-vă cât puteți de etoro. Au comisioane imense și le modifica după bunul plac . Eu aștept sa mai recuperez ceva din pierderi și ma retrag.

    1. Corect. Si eu astept recuperari dupa ce mi au inchis fara intrebai niste pozitii. Japca.

      sa nu mergi prea des la pomul laudat.

      s c c r e t 

    octombrie

    oricum posibil tot lateral sa mai mearga… 

    avem 7 companii mari ce tin s&p500 in sus… fara cele 7 spul este tot in crash mode… da da… e in cadere piata totala… cei sapte giganti trag indexul si ofera o siguranta falsa… cei sapte giganti pe tech nu mai au dobanzi moca … si deci scumpire cost credit si deci au programate in fata vanzari in cascada… 

    indexul dobanzii reale ipotecare e pe mijloc la partea de sus (a scumpirii creditarii nu a ieftinirii creditarii) in trecut a fost si pe mijloc la partea de jos… in viitor i sa fie iar… dar cu alte costuri in piata.. 

    s c c r e t

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb