Bogdan Maioreanu, eToro: "Investitorii individuali nu au încredere în economia locală"

Piaţa de Capital / 2 aprilie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Investitorii individuali nu au încredere în economia locală"

Anul acesta a avut un început paradoxal, desfăşurându-se în contextul conflictelor din Orientul Mijlociu, Ucraina şi tensiunile geopolitice din Asia, dar cu investitori optimişti aşteptând cu nerăbdare ca bancherii centrali să se îndrepte în sfârşit spre reduceri ale dobânzilor. După un prim trimestru cu maxime istorice pe pieţele bursiere, dar şi în cazul preţului aurului şi al criptoactivelor, investitorii încep să privească cu un ochi critic evoluţiile economiilor, arată ultimul sondaj eToro Retail Invest Beat, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, în România, am asistat la o decelerare accentuată a inflaţiei anul trecut, dar cu o creştere la începutul acestui an, ca urmare a măsurilor de urgenţă ale guvernului lui Marcel Ciolacu de majorare a taxelor şi impozitelor. Acest lucru a provocat îngrijorarea investitorilor români că inflaţia ar putea reveni la procente mai mari, arată sondajul. Întrebaţi care cred că este cel mai mare risc extern pentru investiţiile lor, aproape o treime dintre investitorii individuali români (31%) au menţionat inflaţia. Aceasta reprezintă o creştere de 4% faţă de luna decembrie a anului trecut. În luna februarie a acestui an, cu o rată de 7,23%, România a fost ţara cu cea mai mare inflaţie anuală din UE.

La nivel global, pentru 21% dintre investitori inflaţia reprezintă în continuare o preocupare, alături de posibilitatea unei recesiuni a economiei mondiale. Pentru investitorii români, posibilitatea unei recesiuni economice globale se situează pe locul al doilea (21%), urmată de posibilitatea unui conflict internaţional, care a crescut cu 4% de la sfârşitul anului trecut, dar a ajuns la doar 15%, sub media globală de 17%.

O posibilă recesiune a economiei româneşti ridică îngrijorări pentru 13% dintre investitorii români, în timp ce 11% se tem de noi creşteri de taxe. Teama că economia globală şi cea locală nu funcţionează bine reiese şi din nivelul scăzut de încredere al investitorilor români în situaţia macroeconomică. Mai mult de două treimi dintre investitorii chestionaţi (68%) nu cred într-o evoluţie pozitivă a economiei româneşti. În ciuda acestui fapt, acelaşi procent (68%) este încrezător în veniturile şi nivelul lor de trai, ceea ce arată o mare încredere în propriile competenţe şi în situaţia lor personală. Sondajul arată, de asemenea, că trei sferturi (75%) dintre investitorii români individuali au o mare încredere în siguranţa locului lor de muncă, arată analistul eToro.

De asemenea, 78% dintre investitorii români au un nivel ridicat de încredere în portofoliile lor de investiţii. Totuşi, această cifră a scăzut cu 3% faţă de anul trecut. Dar peste 91% dintre investitorii români aşteaptă un randament pozitiv al investiţiilor lor în acest an, cu peste 58% dintre ei aşteptând profituri de peste 10%, arată sursa citată.

Bogdan Maioreanu mai precizează că până în prezent, anul 2024 pare să răsplătească încrederea investitorilor, cu bursele de valori atingând noi maxime, cu acţiunile din domeniul tehnologiei înregistrând creşteri spectaculoase şi cu un sentiment general de incredere pe pieţe. Investitorii aşteaptă acum cu nerăbdare ca reducerile de dobânzi să se materializeze în această vară pentru a impulsiona si unele dintre sectoarele care s-au confruntat cu dificultăţi în ultima vreme, cum ar fi cel imobiliar şi industriile mai tradiţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb