Bogdan Maioreanu, eToro: "Valoarea companiilor de canabis dispare în ceaţă"

S.B.
Miscellanea / 20 aprilie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Valoarea companiilor de canabis dispare în ceaţă"

20 aprilie este o zi cunoscută pentru multe lucruri, unele legate de România. În 1951, chirurgul român Dan Gavriliu a realizat primul transplant de esofag uman din istorie. În 1902, Pierre şi Marie Curie au descoperit elementul radioactiv radiu. Dar, mai de curând, 20 aprilie este cunoscută ca fiind ziua "420", care a devenit strigătul de mobilizare al celor care încearcă să legalizeze marijuana pentru uz medicinal şi recreativ.

În timp ce lista ţărilor (şi a statelor americane) care permit consumul de marijuana a crescut rapid de la modificarea legislaţiei internaţionale din 2021, când canabisul a fost eliminat de pe lista de stupefiante a ONU, principalele firme de canabis cotate la bursă au mai puţin de sărbătorit în acest moment.

Cel mai mare fond tranzacţionat la bursă (ETF) din sectorul canabisului, Pure US Cannabis ETF (MSOS), cu o valoare de 322 de milioane de dolari, a scăzut cu 87% în ultimii doi ani şi cu 24% numai în acest an. Această performanţă este inferioară indicelui de referinţă S&P 500 din SUA cu 87% în ultimii doi ani şi cu 33% numai în acest an. De asemenea, indicele canabis a fost cu 100% sub performanţa indicelui bursier britanic FTSE 100 pe parcursul a doi ani şi sub 74% pe parcursul unui an.

Firmele de canabis cotate la bursă, majoritatea dintre ele luând masiv credite în timp ce se luptau pentru cotă de piaţă, au înregistrat o scădere puternică în ultimii doi ani. Sectorul a fost foarte dezamăgit de lipsa de mişcare în direcţia dezincriminării la nivel federal a canabisului în SUA, probabil cea mai mare piaţă din lume. Dar, deocamdată, afacerile cu canabis continuă să fie afectate de costurile care decurg din mozaicul complex de legi federale şi statale din SUA, în timp ce creşterea sectorului este limitată.

Industria canabisului nu a reuşit să crească în ritmul în care mulţi au prezis, iar acest lucru este ilustrat de cât de mică este dimensiunea sa în comparaţie cu sectoarele alcoolului şi tutunului. Cea mai mare capitalizare bursieră a unei companii de canabis este de 1,7 miliarde de dolari (Curaleaf), în timp ce în sectorul alcoolului, compania chineză Kweichow Moutai are o capitalizare bursieră de 322 de miliarde de dolari americani, iar în sectorul tutunului, compania americană Philip Morris are o capitalizare bursieră de 174 de miliarde de dolari americani.

Cu toate acestea, sectorul este încă promiţător, atitudinea pro-legalizare continuând să crească în SUA, probabil cea mai mare piaţă globală, iar acum Germania este pe cale să dezincrimineze consumul de canabis şi să permită o utilizare recreativă limitată. Planul Germaniei de a legaliza canabisul pentru uz recreaţional a primit un feedback pozitiv din partea Uniunii Europene, potrivit ministrului sănătăţii, Karl Lauterbach. Cu toate acestea, consumatorii germani de canabis vor trebui să se bazeze pe cultivarea la domiciliu şi pe cluburile sociale de canabis mai degrabă decât pe magazinele autorizate sau pe farmacii, aşa cum era prevăzut iniţial, potrivit planului de legalizare limitată a canabisului.

În România, utilizarea în scop medicinal este permisă sub supravegherea strictă a autorităţilor, dar utilizarea canabisului în scop recreativ este interzisă. Cu toate acestea, la sfârşitul anului 2018, Curtea Supremă a României a emis o hotărâre prin care a dezincriminat, pentru consumatorul final procurarea de produse cu efecte psihoactive, pentru uz personal. Canabisul este în general cultivat în România pentru fibre, seminţe/grâne şi ulei, iar varietatea principală are în general un conţinut de tetrahidrocannabinol (THC) de sub 0,2%. Pentru cultivare, fermierii trebuie să obţină o autorizaţie prealabilă de la biroul judeţean local al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb