BOGDAN ROŞU, NEXT CAPITAL FACTORING Construcţiile, textilele, şi electrocasnicele, tratate cu prudenţă de firmele de factoring

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 septembrie 2009

Bogdan Roşu: Actualul context economic a avut efecte dramatice asupra IMM-urilor, din partea cărora vin cele mai multe solicitări de finanţare a facturilor.

Bogdan Roşu: Actualul context economic a avut efecte dramatice asupra IMM-urilor, din partea cărora vin cele mai multe solicitări de finanţare a facturilor.

Next Capital Factoring IFN a acordat finanţări de circa 12 milioane de euro, în primele opt luni ale anului, în scădere cu 5% faţă de perioada similară din 2008, ne-a declarat într-un interviu Bogdan Roşu, director general în cadrul companiei.

Factoringul este operaţinunea prin care un vânzător de bunuri sau servicii cedează creanţele avute faţă de cumpărătorii săi unei instituţii financiare sau societăţi bancare. În felul acesta, compania primeşte de la bancă sau de la instituţia financiară suma aferentă facturilor cedate, înainte de termenul de scadenţă.

Directorul Next Capital ne-a declarat: "Am preferat să triem foarte bine solicitările de factoring, să avem o abordare prudentă în actualele condiţii economice. În prezent, cel mai mult ne preocupă controlul riscului pe portofoliul de facturi finanţat".

Piaţa de factoring a înregistrat o temperare accentuată începând cu luna decembrie 2008 pentru că, în loc de cotă de piaţă în creştere, băncile şi IFN-urile care oferă acest tip de finanţare sunt interesate mai mult de controlul riscului pe portofoliul de facturi finanţat.

Bogdan Roşu spune că actualul context economic a avut efecte dramatice asupra IMM-urilor, din partea cărora vin cele mai multe solicitări de finanţare a facturilor.

În afară de IMM-uri, solicitările de factoring vin şi dinspre multinaţionale, care de asemenea se confruntă cu dificultăţi în a-şi achita furnizorii.

Directorul Next Capital a afirmat: "Sunt şi societăţi foarte mari care au avut dificultăţi în a-şi achita furnizorii, motiv pentru care o finanţare prin factoring a devenit riscantă pentru această categorie". Domnia sa a menţionat că în astfel de situaţii se află companii de renume din domeniul electrocasnicelor sau din domeniul IT, care au crescut accelerat pe baza uşurinţei cu care s-au acordat credite către persoane fizice. Odată dispărută această formă de creditare, şi afacerile au fost grav afectate.

"Acest model de business (n.r în care vânzările sunt susţinute de creditare) este riscant de finanţat, părere împărtăşită şi de asiguratorii de risc financiar", ne-a spus directorul Next Capital Factoring.

Companiile care apelează la factoring, interesate mai ales de managementul riscului

În ţara noastră, factoringul era cunoscut, până la declanşarea crizei economice, mai ales ca un produs de finanţare pe termen scurt, care, pe baza unor creanţe cesionate către factor (n.r instituţia financiară care oferă finanţarea), oferă cash instantaneu.

Însă, pe pieţele mature, primul avantaj recunoscut al factoringului este managementul riscului, care se traduce prin analiza potenţialilor clienţi ai aderentului (societatea care solicită finanţarea facturilor) atât înainte de semnarea contractului de factoring, cât şi pe parcursul procesului de finanţare, ne-a spus Bogdan Roşu.

Domnia sa ne-a explicat: "Aderentul are, de exemplu, oportunitatea să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu plata la termen cu o anumită companie, despre care nu are date şi nu ştie dacă e bine sau nu să semneze cu ea. Şi atunci solicită o analiză a riscului. După ce a fost realizată cesiunea de creanţe către factor, acesta va analiza mai departe portofoliul de clienţi ai debitorilor aderentului, dacă facturile sunt încasate la scadenţă sau aproape de scadenţă, astfel încât să ne asigurăm că toată lumea îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale".

În condiţiile în care riscul de neîncasare a facturilor a crescut, odată cu declanşarea crizei economice, societăţile încep să fie din ce în ce mai interesate de acest aspect, a subliniat directorul Next Capital.

Cazurile de întârziere sau neplată a facturilor către Next Capital Factoring sunt tratate prin angajamente de plată eşalonată, ne-a spus Bogdan Roşu.

Circa 1-1,5% din clienţii companiei beneficiază de planuri de plată eşalonată.

Din totalul de finanţări neperformante, 60% fac obiectul unor planuri de plată eşalonată, iar restul sunt acţiuni de recuperare pe cale juridică.

Anul trecut, societatea nu se confrunta cu astfel de situaţii, întrucât companiile îsi achitau datoriile într-un interval mediu de 30 de zile. În prezent, există cazuri în care întârzierile de plată a facturilor se întind şi pe câteva luni, ne-a spus reprezentantul Next Capital.

Next Capital Factoring oferă doar factoring intern cu recurs, care presupune finanţarea unei creanţe pe o perioada de până la 90 de zile, la care se poate adăuga termen de graţie.

Dacă la sfârşitul acestei perioade, factura nu este încasată de la debitor, atunci se solicită restituirea finanţării din partea beneficiarului, al clientului societăţii de factoring.

"Cazurile în care se apelează la acest recurs sunt foarte rare, pentru că analiza debitorilor acceptaţi este foarte minuţioasă. În plus, compania oferă planuri de eşalonare a datoriilor", ne-a spus Bogdan Roşu.

Finanţările prin factoring sunt cuprinse, în general, între 300.000 de lei şi 800.000 de lei.

Directorul Next Capital spune că sunt situaţii în care doar o parte din suma finanţată nu este recuperată.

"Dintr-o anumită finanţare poate fi nerecuperată doar o anumită bucată, poate 30.000 de lei. Atunci restanţierul ne cere să-l mai păsuim fie două săptămâni, fie o lună, două".

În ciuda planurilor de plată eşalonată, sunt şi situaţii în care compania a început procedura de executare silită. "Procedurile pentru executarea silită sunt costisitoare şi durează foarte mult. Este de evitat să ajungem la cazuri de recuperare juridică, cel mai bine este să recuperăm sumele în faza amiabilă. Însă, dacă se ajunge totuşi la faza juridică, apelăm la societăţi specializate", a precizat Bogdan Roşu.

Cele mai multe incidente de neplată şi întârzieri vin din partea clienţilor care activează în domeniul construcţiilor. Domeniile tratate cu prudenţă sunt construcţiile, textilele, zona IT şi de electrocasnice. În schimb, cei care activează în domenii care au de-a face cu bunurile de larg consum şi servicii sunt favorabili unei finanţări prin factoring.

Printre clienţii Next Capital se află şi start-up-uri, puţine ca pondere, întrucât nu există un istoric al comportamentului de plată.

"Pentru că nu există un istoric al start-up-urilor, colaborarea cu noi pleacă pe baze prudente. În măsura în care se creează un istoric de plată sănătos, va creşte şi limita de finanţare. Însă putem să analizăm performanţele conducătorilor societăţilor respective în alte afaceri

În plus, business planul-ul este foarte important", a precizat Bogdan Roşu.

Dacă, în 2008, Next Capital a acordat finanţări de 16 milioane de euro, pentru anul în curs aşteptările sunt şi mai mari: 22 de milioane de euro.

După un scenariu pesimist, compania s-ar putea situa la nivelul de anul trecut, poate cu o variaţie de plus minus cinci.

"Ne aşteptăm ca unele sectoare să-şi revină spre sfârşitul anului. În mod normal, în intervalul octombrie-decembrie creşte numărul de solicitări pentru factoring.

Sunt companii care activează în domenii foarte sănătoase, care se pretează la factoring, dar acum nu înregistreză comenzi; lucrează la 20-25% din capacitatea lor.

La sfârşit de an, când, în general, cresc comenzile, pentru că şi consumul este mai mare, ne aşteptăm ca şi solicitările pentru factoring să crească".

Piaţa de factoring se împarte între bănci şi societăţi specializate pe acest tip de finanţare.

În 2008, Next Capital Factoring deţinea o cotă de aproximativ 7-8% în rândul societăţilor de factoring independente.

Cât despre piaţa de profil, Bogdan Roşu este de părere că, în acest an, creşterea va fi cu 8-10% sub nivelul atins în 2008, atât din cauza scăderii vânzărilor înregistrate de IMM-uri, cât şi din cauza creşterii riscului în finanţarea facturilor.

Piaţa de factoring din ţara noastră s -a ridicat, în 2008, la 1,5 - 1,65 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb