Ministrul Mediului Laszlo Borbely speră ca ţara noastră să nu fie suspendată de pe piaţa tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în urma reuniunii de la Bonn a comitetului ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto.
Deşi comitetul respectiv a constatat că statul român nu a respectat în întregime indicatorii din raportările anuale privind poluarea, ministrul de resort nu crede că România ar putea pierde această afacere în valoare de câteva sute de milioane de euro.
"Într-adevăr, avem o sesizare din partea comisiei care se ocupă de aceste raportări, avem o audiere astăzi şi se va mai discuta probabil în cursul lunii august. În cazul în care au mai fost şi alte ţări, deci nu e nici prima şi nici ultima oară când se acordă o suspendare pe o anumită perioadă - vom putea rezolva în legătură cu tranzacţia de certificate între companii. (...) E o problemă de cum facem aceste raportări şi anul trecut au fost bani puţini pentru studii, acum am demarat studiul care ne ajută să avem raportarea. Şi audierea, chiar despre acest lucru vorbeşte, că noi prezentăm că am urgentat şi vom corecta acele date suplimentare care le trebuie. Şi eu sper să nu fim suspendaţi. Dacă vom fi sus-pendaţi, nu azi sau mâine se va lua decizia, cel puţin acestea sunt informaţiile mele"", a declarat Borbely.
Potrivit acestuia, România are 300 de milioane de unităţi pe care le poate vinde, dar pe piaţă "este o ofertă destul de puternică din partea altor ţări"", cum ar fi Rusia sau Ucraina.
Laszlo Borbely a mai precizat: "În ceea ce priveşte A-urile, acele certificate pe care poate să le vândă România, acolo trebuie să ne mişcăm repede. (...) Suntem în faza de negociere ca în sfârşit să putem vinde măcar o parte din aceste certificate". Domnia sa şi-a arătat speranţa ca în "perioada următoare", ceea ce ar însemna următoarele două luni, să fie încheiate aceste tranzacţii.
Comitetul ONU privind respectarea protocolului de la Kyoto privind schimbările climatice s-a reunit la Bonn, în perioada 6-8 iulie, pentru a decide dacă interzice sau nu României tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, după ce s-a constatat că Raportul pe anul 2010 a fost incomplet.