Borc: "Să nu mai fim o destinaţie low-cost în domeniul forţei de muncă"

Ziarul BURSA #Companii / 10 mai 2016

Ţara noastră nu trebuie să mai fie o destinaţie low-cost în domeniul forţei de muncă, iar investiţiile pot merge către foarte multe domenii, cum ar fi turismul şi zona de cercetare - dezvoltare - inovaţie, a declarat, ieri, în cadrul Forumului de Investiţii România - Elveţia, Costin Borc, vicepremier şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Domnia sa susţine că unul dintre cele mai grele lucruri cu care ne confruntăm azi este lipsa forţei de muncă calificate: "Calitatea forţei de muncă lipseşte. Unităţile de producţie sunt unele dintre cele mai perfomante, dar apare lipsa forţei de muncă. Nu vreau ca ţara noastră să rămână, în continuare, o destinaţie low-cost în domeniul forţei de muncă. Vrem să creăm centre de cercetare-inovaţie, inginerie, centre de excelenţă. Vreau să atragem investitori, să stimulăm start-up-urile. Deşi pe termen lung vom crea terenul propice pentru investiţii, un mediu în care stimularea start-upurilor axate pe inovaţie este important. Sunt multe lucruri unde puteţi investi, cum ar fi turismul. (...) Sunt de acord că turismul din ţara noastră nu funcţionează la fel ca în Elveţia. Anul trecut, când am fost într-o staţiune de schi din Elveţia, a trebuit să merg şi la Bruxelles, şi am avut nevoie de doar 3 ore şi jumătate să ajung în capitala Belgiei, cu patru mijloace publice de transport".

Ministrul Economiei a spus că instituţia pe care o conduce, alături de Ministerul Finanţelor Publice, au pus la punct iniţiative menite să aducă plus valoare în domeniul educaţiei, prin acordarea de stimulente fiscale: "Eu şi colegul meu Biriş (Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, n.r.) încercăm să stabilim acest cadru fiscal. Este datoria dumneavoastră (n.r. a investitorilor elveţieni) să vă plângeţi de politica fiscală, dar, uitându-vă la nişte analize comparative, veţi vedea că lucrurile se îndreaptă într-o direcţia bună".

Costin Borc a spus că are în vedere o schemă de deducere pentru cercetare şi dezvoltare: "Vrem să creăm această schemă cum s-a făcut acum 15 ani în domeniul IT. În al doilea rând, vrem să stimulăm companiile care vor să investească în domeniul educaţiei. Vorbim despre o responsabilitate corporativă. Vrem să mergem mai departe şi să oferim o schemă de stimulente fiscale pentru ca noi companii să investească în domeniul educaţiei. Îmi place să cred că nu vom continua cu ceea ce s-a făcut până acum. Când vorbim despre deduceri fiscale, nu vreau să am un discurs populist, dar spun că aceste două proiecte vor aduce mai mulţi bani economiei".

Biriş (MFP): "Din păcate, folosim legislaţia ca să pedepsim contribuabilul"

Legislaţia referitoare la TVA este mult prea complicată pentru antreprenori şi IMM-uri şi, din păcate, folosim legea ca să pedesim contribuabilul în loc să-l consiliem, a atras atenţia, ieri, Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la Forumul de Investiţii România - Elveţia.

Domnia sa a mai precizat: "Trebuie să înţelegem că ideea potrivit căreia cei mai mulţi contribuabili, antreprenori şi companii, ca să -şi maximizeze profiturile fac evaziune fiscală este greşită. Cei mai mulţi se conformează, vor să respecte legislaţia şi să-şi plătească dările. Legislaţia referitoare la TVA este mult prea complicată pentru antreprenori şi IMM-uri. Noi vrem să servim contribuabilul cinstit şi care vrea să respecte legea. Cerem contribuabilului să dea tot felul de declaraţii. De ce? Este un consum foarte mare de resurse în interiorul ANAF şi în loc să acordăm consiliere ne ocupăm de pedepsire. Trebuie să înţelegem că suntem toţi în această situaţie. Toţi suntem interesaţi să lucrăm împreună cu autoritatea fiscală, pentru că vrem să producem valoare adăugată mai mare. Un lucru important pe lista mea este relaţia dintre contribuabili şi administraţia fiscală. Ne axăm pe eficienţa administraţiei fiscale pentru a remodela serviciile pe care ANAF le oferă contribuabililor".

Oficialul MFP a adăugat că procesul de implementare a proiectului privind casele de marcat fiscale este accelerat şi va urma să se încheie în următoarele luni.

DISPPP: "Valoarea schimburilor comerciale între România şi Elveţia - 300 milioane de euro"

Schimburile comerciale între România şi Elveţia au ajuns la valoarea de aproximativ 300 de milioane de euro, a declarat, ieri, Manuel Costescu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi şef al Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public - Privat (DISPPP), la Forumul de Investiţii România - Elveţia.

Domnia sa a precizat: "Ţara noastră este încă o necunoscută pentru cineva care vrea să investească. Avem o economie în creştere unde sunt respectate toate reglementările Uniunii Europene. Dacă aţi fost în România în urmă cu 10 ani, observaţi că lucrurile s-au schimbat foarte mult, şi nu mă refer numai la schimbarea legilor. Elveţia investeşte mai mult de 150% faţă de PIB. De aceea, am dori să vă vedem mai prezenţi în România. Aveţi munţi care acoperă 60% din ţară. Noi nu avem suficientă infrastructură de transport şi sigur că dorim să accelerăm crearea acesteia. Avem 70 de parcuri industriale. Nu ezitaţi să veniţi în aceste parcuri. Mai mult, vedem producători de maşini şi piese auto care au investit în România, care doresc să proiecteze piesele de maşini aici. Acesta este un progres extraordinar, având o forţă de muncă bine pregătită". Acesta a susţinut, totodată, că suntem a doua cea mai competitivă destinaţie din Europa pentru forţa de muncă, cu legi clare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb