Boris Johnson a primit 510.000 de lire ca avans la careta de memorii

G.D.
Internaţional / 27 ianuarie 2023

Boris Johnson a primit 510.000 de lire ca avans la careta de memorii

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a primit un avans de 510.000 de lire sterline pentru viitoarea sa carte de memorii, în timp ce contribuabilii vor avea de achitat o factură de 222.000 de lire pentru serviciile avocaţilor săi în ancheta referitoare la petrecerile din pandemie de la reşedinţa din Downing Street, notează astăzi PA Media/dpa, conform Agerpres.

Cea mai recentă menţiune a lui Johnson în Registrul de interese al membrilor parlamentului arată că fostul premier a "primit 510.000 de lire ca avans la o viitoare carte ce urmează a fi publicată", deşi până acum nu a lucrat decât 10 ore la ea.

Editura HarperCollins a anunţat în această lună că a obţinut drepturile pentru ceea ce a descris a fi o carte de memorii de prim-ministru "ca nicio alta".

Anterior, parlamentarii au aflat că factura serviciilor juridice - ce urmează a fi plătită de contribuabili - pentru avocaţii care îl reprezintă pe Johnson într-o anchetă a Camerei Comunelor a ajuns la 220.000 de lire.

Comitetul pentru privilegii investighează dacă fostul premier Boris Johnson a comis o sfidare a parlamentului declarând de mai multe în Camera Comunelor că nu au avut loc petreceri la reşedinţa sa din Downing Street în timpul lockdown-urilor din pandemie.

Firma de avocatură Peters and Peters a primit în august 2022 un contract de 129.700 de lire pentru a-i furniza consultanţă fostului premier pe parcursul investigaţiei pe care o întreprinde Comisia pentru privilegii cu privire la comportamentul său.

Totuşi, într-o audiere în faţa unei comisii parlamentare, secretarul permanent al cabinetului, Alex Chisolm, a afirmat că suma a crescut din cauza duratei anchetei. "Sperăm şi ne aşteptăm că va fi o sumă maximă, dar, evident, nu putem anticipa şi, cu siguranţă, nu putem impune conduita comisiei, care este în întregime la latitudinea membrilor săi", a spus el.

Controversa intervine într-un context în care finanţele personale ale lui Boris Johnson au intrat din nou în atenţie în urma dezvăluirii că preşedintele BBC, Richard Sharp, l-a ajutat să obţină garanţii pentru un credit de până la 800.000 de lire cu puţin timp înainte ca Johnson, care era pe atunci şef al guvernului, să-l recomande pentru funcţia de conducere la postul public britanic.

Comisarul pentru numiri publice, William Shawcross, urmează să ancheteze cu privire la respectarea regulilor, în timp ce Sharp a fost convocat din nou în faţa Comisiei pentru media, cultură şi sport a Camerei Comunelor în legătură cu declaraţia sa la o audiere premergătoare numirii.

Sharp a afirmat că nu s-a încălcat nicio regulă şi că procedura de selecţie s-a făcut "ca la carte".

Wendy Chamberlain, chestor şi purtătoare de cuvânt a liberal-democraţilor, a cerut ca finanţarea taxelor de consultanţă juridică pentru Johnson din banii contribuabililor să înceteze.

"În timp ce britanicii se luptă cu o criză a costului vieţii, acest guvern conservator pare mai interesat să-l ajute pe Boris Johnson în criza sa a costului minciunilor", a spus ea.

"Oamenii vor fi revoltaţi că sute de mii de lire din banii lor vor fi folosite pentru a apăra un mincinos care a încălcat legea şi a dezonorat funcţia de prim-ministru", a adăugat liberal-democrata.

Prim-ministrul "Rishi Sunak trebuie să intervină imediat, să stopeze această finanţare şi să prezinte scuze pentru acest bilanţ haotic al guvernului de a apăra ceea ce este de neapărat", a subliniat ea.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O fi mai frumoase memoriile ca ale lui bon Nutu ca sa stiu ce sa aleg!

    O surclaseaza pe Sanda Braun,are ce povesti,distractie in pandemie,!

    Dar cred ca ar fi mai bun la o reclama cu taft,coafiura rezista in vremuri zbuciumate! 

    Cartea in titlu...

    Ce nume e Boris? Rusesc.

    Johnson este un fel de Ivanov.

    Zele ar face bine să-l urecheasca puțin și să-i solicite schimbarea lor, altfel îl baga în lockdown și îl înțeapă cu boostere de zeamă vax multe și dese. 

    Acum e suma in lire, deci e alta plata.

    Un prim ministru atat de stramtorat e un pericol nu numai pt UK, pe care i a fericit cu Brexit. S a dus si sa impiedice negocierile de pace din primavara lui 2022 dintre Rusia si Ucraina. Vedem acum, dupa un an, rezultatele acestui demers dezinteresat!

    Si Trump in 2019 se plingea de coruptia din Ucraina si.... Romania?! Mici copiiii!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb