Noul premier britanic Boris Johnson s-a întâlnit miercuri cu liderii principalelor partide politice din Irlanda de Nord, unde încearcă să potolească îngrijorări cu privire la viitorul frontierei irlandeze în cazul unui Brexit fără acord ("no deal"), relatează AFP.
După Brexit, cei 500 de kilometri care despart provincia britanică Irlanda de Nord de Republica Irlanda, un stat membru al Uniunii Europene (UE), vor deveni singura frontieră terestră între UE şi Regatul Unit. De ambele părţi există temeri cu privire la reapariţia frontierei fizice.
Boris Johnson l-a sunat marţi pe omologul său irlandez Leo Varadkar pentru a-l asigura că Guvernul său nu va pune "niciodată" controle fizice între cele două Irlande - inclusiv în cazul unui Brexit fără acord şi, deci, fără "plasa de siguranţă" ("backstop") irlandeză prevăzută de "acordul retragerii" încheiat între fostul premier Theresa May şi Bruxelles.
Boris Johnson consideră că "backstopul este mort".
El vrea să renegocieze un acord în vederea unei ieşiri fără această dispoziţie, ceea ce UE exclude, transmite AFP.
În cazul în care eşuază să încheie un acord, Johnson a anunţat că ţara sa va părăsi UE la 31 octombrie, cu sau fără acord.
Acest mecanism de ultim recurs, menit să evite o revenire a frontierei fizice, creează un "teritoriu vamal unic" care înglobează UE şi Regatul Unit, în care nu va exista vreo cotă şi nici taxe vamale impuse bunurilor industriale şi agricole. Irlanda de Nord ar rămâne, în plus, aliniată la un număr limitat de reglementări ale pieţei unice, de exemplu normele sanitare şi controalele veterinare.
Mecanismul este unul dintre punctele de încordare majore ale Brexitului, mai ales pentru partidul unionist nord-irlandez DUP, aliatul indisprensabil al conservatorilor în Parlament.
DUP refuză să se aplice un tratament diferit Irlandei de Nord faţă de restul regatului, care ar putea deschide, în opinia sa, calea unei reunificări a Irlandei - coşmarul său.
Acesta este, în schimb, un vis pentru Sinn Fein, conform aceleiaşi surse.
"Brexitul a ridicat întrebări fundamentale cu privire la pertinenţa şi durabilitatea împărţiriiinsulei noastre", a declarat la BBC şefa partidului naţionalist irlandez Mary Lou McDonald.