Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri, achitarea lui Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese în cadrul procedurii insolvenţei producătorului de energie. Decizia nu este una definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte.
Avocatul Borza este acuzat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti de conflict de interese, pentru că în perioada în care firma sa de insolvenţă, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică.
Ieri, Remus Borza a declarat: "Îmi exprim satisfacţia faţă de modul obiectiv, onest şi judicios în care magistratul Curţii de Apel Bucureşti a soluţionat cauza în care am fost trimis în judecată pentru săvârşirea unui prezumtiv conflict de interese. Soluţia de achitare confirmă o stare de fapt şi de drept, un adevăr pe care l-am clamat mai bine de un an de zile, şi anume că nici calitatea de avocat nici cea de practician în insolvenţă nu poate fi asimilată funcţionarului public".
Domnia sa arată, într-un comunicat, că intersul public cerea imperativ ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă în vara anului trecut pentru a putea, astfel, respecta anumite angajamente ale României faţă de instituţiile financiare internaţionale, pentru a putea lista Hidroelectrica la Bursă. "Or, acest lucru nu se putea face mai înainte ca cele 75 de contestaţii ale traderilor de energie să fie soluţionate", a adăugat avocatul.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica susţine: "O hotărâre de condamnare a unui om care a pus mai presus de confortul personal interesul public ar fi descurajat, demobilizat şi demoralizat pe acei puţini oameni care şi-au asumat efortul de a construi o altă Românie mai europeană, mai socială şi mai dreaptă. În toată această perioadă, în care am fost supus unui linşaj mediatic care a încercat decredibilizarea mea profesională şi morală, am continuat sa lupt şi să cred în nevinovăţia mea, deşi răul produs prin acest demers judiciar este incomensurabil şi ireperabil din punct de vedere moral şi al percepţiei publice".
Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a înregistrat, în 25 februarie 2013, dosarul în care Remus Borza şi Nicoleta Munteanu, avocaţi în Baroul Bucureşti, sunt suspectaţi de conflict de interese, iar în 8 iulie a început urmărirea penală în cazul acestora. Cei doi au fost trimişi în judecată în octombrie 2013.
Procurorii au stabilit, în urma verificărilor, că Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnată administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012 - februarie 2013, a încheiat 34 de contracte de asistenţă juridică între firma de insolvenţă şi Societatea Civilă Profesională de Avocaţi "Borza şi Asociaţii". Asistenţa juridică a constat în reprezentare, redactare, semnare şi depunere a actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat şi la SCP "Borza şi Asociaţii".
În cazul lui Remus Borza, procurorii au reţinut că, în calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a făcut 34 de plăţi către firma sa de avocatură, în baza contractelor încheiate de Munteanu.
• Nicolescu: "Sper ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă până la finele anului"
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, susţine că este preocupat de absenţa motivării instanţei la două luni de la reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, dar speră ca producătorul de electricitate să iasă din această procedură până la sfârşitul anului, informează Mediafax.
Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în luna februarie a acestui an, după ce a trecut printr-o astfel de procedură în perioada iunie 2010-iunie 2013.
Ministrul Nicolescu a adăugat că le-a sugerat administratorilor societăţii de stat să fie mai ambiţioşi pe partea de investiţii şi să trateze cu mult respect instituţiile bancare, pentru că Hidroelectrica nu a intrat în insolvenţă din cauza băncilor: "Am discutat cu administratorii societăţii, iar principala lor preocupare vizează valorificarea unor active neproductive, precum microhidrocentrale încă neretehnologizate, clădiri sau hoteluri", a spus Nicolescu.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica este în continuare firma Euro Insol, condusă de Remus Borza. Administratorul special al producătorului de energie este Gabriel Dumitraşcu, director în Departamentul pentru Energie.
Pentru administrarea companiei, Remus Borza solicită, din nou, un bonus de performanţă de 2% din profitul net, dar nu mai mult de 2 milioane de euro plus TVA. Ministrul Nicolescu a comentat: "Voi vorbi cu reprezentantul administratorului judiciar şi îi voi spune că nu mi se pare în regulă să primeşti două comisioane pentru acelaşi lucru. Sigur, decizia se ia la masa credală. Am încredere în ce face Remus Borza la Hidroelectrica. Din punct de vedere financiar, Hidroelectrica stă bine".
Administratorul judiciar a încasat un onorariu de 2,2 milioane de euro pentru perioada iunie 20121-2013, când Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă.
1. LIBER LA PRADUIALA
(mesaj trimis de Una cu tupeu în data de 25.04.2014, 22:11)
Deci de acum incolo poate angaja la Hidroelectrica pe oricati bani.
A dat oamenii afara , ca cica nu erau bani , si a angajat altii la 5000 de euro salariu.
HaLaL justitie .........
Liber la miere Domnu Borza
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mihai în data de 28.04.2014, 15:37)
Stati un pik ca justitia nu a publicat motivarea. Poate o face peste un an , si atunci cine sa mai declare recurs???