Peste 300 de imobile din Municipiul Brăila, cu mai mult de trei etaje, construite înainte de 1978, când normele de protecţie antiseismică nu erau foarte bine puse la punct, prezintă risc seismic ridicat. Prefectul Mihaela Marcu a făcut un apel către Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila, în vederea efectuării de urgenţă a expertizelor tehnice a acestor clădiri.
Potrivit reglementărilor în vigoare, costul expertizelor este acoperit de la bugetul de stat şi din fondurile proprietarilor -în cazul clădirilor cu regim de proprietate privat - şi de la bugetele locale, dacă este vorba despre imobile de interes public. Potrivit Agerpres, chiar dacă necesitatea expertizării şi consolidării construcţiilor cu risc seismic este prevăzută de o ordonanţă de guvern, în Municipiul Brăila lucrurile merg greu, abia pentru anul viitor fiind prevăzută expertizarea a şase imobile.
Costul întregii operaţiuni se ridică la peste 200.000 de lei. Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, susţine că situaţia este mult mai complicată, în contextul în care, chiar dacă municipalitatea ar pune la dispoziţie fonduri pentru expertiză, costurile reabilitării şi consolidării trebuie suportate de către proprietari. Domnia sa susţine: "Noi avem posibilitatea să alocăm sume mari pentru expertiză, dar numai cu condiţia ca proprietarul să se şi apuce de reparat. Altfel nu putem. O expertiză poate costa de la 100 de milioane de lei vechi la 200 de milioane sau chiar mai mult, în funcţie de clădire".
Majoritatea proprietarilor ar vrea să le fie expertizate casele, dar când se ajunge la plata reparaţiilor, aceştia spun că nu au bani, context în care expertiza devine inutilă.