BRAZILIA: Holcim şi alţi 5 producători de ciment, amendaţi cu 1,4 miliarde dolari

V.B.
Companii #Construcţii / 29 mai 2014

Grupul elveţian Holcim se numără printre cei 6 producători de ciment amendaţi de autorităţile antitrust din Brazilia cu 3,1 miliarde reali (1,4 miliarde dolari), învinuindu-i că ar fi încheiat o înţelegere secretă pentru stabilirea preţurilor şi împărţirea clienţilor, informează Bloomberg.

În plus, producătorii trebuie să vândă active şi se vor confrunta cu restricţii la finanţare din partea băncilor de stat, după ce au format un cartel, a declarat preşedintele Autorităţii Antitrust din Brazilia (CADE), Vinicius Carvalho.

Printre firmele amendate, se regăsesc Votorantim Cimentos, Intercement Brasil şi Cimpor Cimentos de Portugal SGPS.

Brazilia, a doua mare economie emergentă, pierde 1,4 miliarde reali pe an din cauza producătorilor care controlează mai mult de 85% din piaţa de ciment a ţării şi au pus piedici concurenţei. Vânzările anuale ale acestor producători de ciment se ridicau la 16 miliarde de reali în 2008, informează Autoritatea Antitrust.

Holcim transmite, pe propriul site, că a acţionat în mod legal, conform regulilor concurenţei, şi că va încerca pe toate căile legale să se apere. Astăzi, pe bursa din Zürich, acţiunile companiei au scăzut cu 0,2%, la 79,55 franci elveţieni.

Producătorul francez de ciment Lafarge nu a fost inclus în cartel, datorită faptului că a ajuns la un acord cu autorităţile braziliene şi a achitat amenzi de 43 milioane reali, consimţind să renunţe la orice practici anticoncurenţiale.

Luna trecută, Holcim a anunţat o tranzacţie plătită în întregime în acţiuni, prin care va cumpăra Lafarge. Astfel, va lua naştere cel mai mare producător mondial de ciment, cu vânzări combinate de aproximativ 32 miliarde euro (44 miliarde dolari).

Acţionarii Lafarge vor primi o acţiune Holcim pentru fiecare titlu Lafarge pe care îl deţin. Grupul combinat va avea sediul central în Elveţia şi va fi listat la bursele din Zürich şi Paris, potrivit declaraţiei comune publicate de cele două companii.

Tranzacţia va fi cea mai mare asociere din industria cimentului din toate timpurile şi va ajuta companiile să îşi diminueze costurile şi datoriile, şi să facă faţă mai bine la creşterea preţului energiei şi la cererea mai slabă de ciment, care afectează sectorul încă din 2008.

Lafarge şi Holcim au anunţat că, după finalizarea acordului, se aşteaptă la economii anuale de 1,4 miliarde euro.

Tranzacţia va crea un grup cu o capitalizare bursieră de circa 55 miliarde dolari şi ar urma să se încheie în primul semestru din 2015, au mai informat cele două companii.

În ţara noastră, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste o mie de angajaţi sau colaboratori.

Holcim a intrat în România în 1997. În prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are în jur de 1.100 angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb