BREXIT Nicola Sturgeon: "Regatul Unit pentru care Scoţia a votat în 2014 pentru a rămâne nu mai există"

I.S.
Internaţional / 26 iunie 2016

Nicola Sturgeon: "Regatul Unit pentru care Scoţia a votat în 2014 pentru a rămâne nu mai există"

Guvernul Scoţiei vrea negocieri pentru a rămâne în UE şi analizează organizarea unui referendum pentru independenţă

-----------

Actualizare 17:01 Sturgeon: "Parlamentul Scoţiei ar trebui să poată bloca ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană"

Parlamentul Scoţiei ar trebui, în mod normal, să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi poate bloca decizia, a declarat premierul scoţian, Nicola Sturgeon, potrivit BBC News.

Sturgeon a precizat că va solicita Parlamentului Scoţiei să nu ofere "aprobarea legislativă" privind ieşirea Regatului Unit din UE. Premierul scoţian consideră că votul Parlamentului de la Edinburgh va trebui să fie necesar, în mod normal, pentru ratificarea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, dar admite că Executivul de la Londra va avea, probabil, o "perspectivă foarte diferită" privind această temă.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:30

"Regatul Unit pentru care Scoţia a votat să rămână în 2014 nu mai există", a declarat astăzi Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoţiei, după ce a subliniat că un nou referendum asupra independenţei este "foarte probabil" acum, când britanicii au votat pentru a ieşi din UE, informează AFP, preluată de Agerpres.

"Voi face totul pentru a proteja interesele scoţienilor", a declarat Sturgeon pentru BBC.

În 2014, scoţienii au votat în proporţie de 55 % pentru a rămâne în Regatul Unit. Dar, potrivit unui sondaj Panelbase pentru Sunday Times, ei ar fi 52 % care ar vota pentru independenţă astăzi. Potrivit unui alt sondaj realizat de ScotPulse, 59 % dintre scoţieni ar vota pentru independenţă.

"Cred că scoţienii ar găsi inacceptabil" ca guvernul britanic să le refuze desfăşurarea unui nou referendum, a declarat Sturgeon. "Nu l-aş sfătui deloc pe viitorul prim-ministru să adopte această poziţie", a mai spus ea după ce David Cameron a demisionat din funcţie vineri.

Odată rezultatul cunoscut, premierul scoţian a declarat că un nou referendum asupra independenţei Scoţiei este "foarte probabil" în următorii doi ani.

Ea a cerut, de asemenea, un loc la masa negocierilor cu Bruxelles-ul în cadrul negocierilor pentru retragerea britanică.

"Ceea ce se va întâmpla este că vor exista consecinţe foarte dureroase pentru Regatul Unit.(...) Vreau să încerc să protejez Scoţia de acestea", a spus ea astăzi.

Întrebată ce vrea să obţină în timpul negocierilor şi dacă va acţiona pentru ca Scoţia să încerce să intre în UE, ea a răspuns: "Nu va fi o decizie asupra Scoţiei care pleacă, va fi o decizie asupra Scoţiei care rămâne".

"Argumentaţia noastră este că noi nu vrem să ieşim.Nu vrem să ieşim, iar apoi să revenim", a mai spus ea.

Contrar englezilor, scoţienii au votat în majoritate pentru a rămâne în UE şi două sondaje publicate astăzi arată că ei ar vota pentru independenţa Scoţiei în cazul unui nou referendum.

"Acesta nu va fi o repetare a referendumului din 2014. Contextul şi circumstanţele s-au schimbat complet", a adăugat preşedinta Partidului Naţional Scoţian (SNP).

(S.A.)

-----------

Guvernul regiunii britanice Scoţia solicită negocieri urgente cu Uniunea Europeană pentru a reuşi menţinerea în comunitatea europeană în pofida ieşirii Marii Britanii şi analizează posibilitatea organizării unui nou referendum proindependenţă, a anunţat premierul scoţian, Nicola Sturgeon.

"Guvernul Scoţiei solicită negocieri urgente cu Bruxellesul pentru a-şi menţine locul în Uniunea Europeană", a afirmat Nicola Sturgeon după o şedinţă de guvern organizată sâmbătă la Edinburgh, informează Mediafax.

"De asemenea, Executivul scoţian analizează actualul cadru legislativ în scopul convocării unui nou referendum pe tema independenţei regiunii", a spus Nicola Sturgeon.

În prezent, Scoţia este o regiune cu statut semiautonom în cadrul Marii Britanii.

Membrii Guvernului scoţian s-au reunit sâmbătă, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a stabili viitorul pas în sensul organizării unui referendum pentru obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie.

Scoţia, care are cinci milioane de locuitori, speră că va putea rămâne membră UE dacă se va desprinde de Marea Britanie înainte ca această ţară să părăsească Blocul comunitar. Locuitorii Scoţiei au votat într-un raport de 62 la 38% în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, dar majoritatea cetăţenilor britanici au stabilit ieşirea din comunitatea europeană.

Unii politicieni europeni au declarat că Scoţia trebuie admisă rapid în Uniunea Europeană. "Europa este deschisă spre admiterea de noi state membre. Acest lucru este absolut clar", a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Scoţia intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, afirmă şeful Guvernului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon.

"Devine evident că opţiunea unui nou referendum proindependenţă trebuie să existe şi este luată în discuţie", a spus Sturgeon după ce Marea Britanie a decis ieşirea din UE. "În acest context, Scoţia se confruntă cu perspectiva de a fi scoasă din UE împotriva voinţei cetăţenilor. Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere democratic", a precizat Sturgeon. "Cred că un referendum proindependenţă este foarte probabil", a adăugat Sturgeon.

Alegătorii scoţieni au respins într-un raport de 55 la 45% independenţa faţă de Marea Britanie în referendumul din anul 2014, dar, între timp, formaţiunea proindependenţă a lui Sturgeon - Partidul Naţional Scoţian (SNP) - a devenit mai populară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb