Nemulţumirea, "oboseala" şi "frustrarea" se amplifică în provincia britanică Irlanda de Nord, cu un trecut violent, după eşecul ultimelor discuţii cu privire la Brexit între Londra şi Bruxelles, incapabile să se punăde acord asupra sorţii frontierei irlandeze, relatează AFP.
Nord-irlandezii resimt "oboseală, frustrare şi confuzie", apreciază Lyn Sheridan, o locutoare a capitalei, Belfast, intervievată de AFP în faţa Ulster Museum, care găzduieşte o expoziţie despre cei 500 de kilometri de frontieră care desparte provincia britanică de Republica Irlanda vecină, membră a Uniunii Europene (UE).
Negocierile cu privire la divorţ sunt blocate de problema acestei delimitări, care urmează să devină singura despărţire terestră între UE şi Regatul Unit după Brexit, prevăzut la 29 martie 2019.
Londra şi Bruxellesul vor să evite o reintroducere a unei frontiere fizice pe insulă, pentru a apăra Acordul de Pace din Vinerea Mare care a pus capăt, în 1998, celor aproximativ 30 de ani de conflict sângeros între unionişti - majoritar protestanţi - şi republicanii catolici din Irlanda de Nord.
Însă punctele lor de vedere cu privire la modul în care să ajungă la acest lucru au rămas ireconciliabile la summitul europen din 17 şi 18 octombrie, la Bruxelles, care era prezentat ca decisiv.