Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat, ieri, că, în data de 1 august 2019, a fost realizată primul transfer pe noua sa platformă de tranzacţionare, "Gas Forward CCP", în baza unui contract standard pentru o perioadă de o săptămână.
Comunicatul BRM mai notează: "Aşa cum BRM a precizat la finalul lunii iunie, cu ocazia lansării platformei, în luna iulie au avut loc înscrierile participanţilor la această piaţă, precum şi testarea şi instruirea utilizatorilor cu privire la regimurile de funcţionare ale platformei. Noua platformă permite, în prezent, încheierea contractelor pe termen mediu (săptămână şi lună), cu BRM îndeplinind, pe lângă activitatea de administrare a platformei de tranzacţionare, şi funcţia de contraparte centrală pentru finalizarea tranzacţiilor. Aceasta înseamnă că, în urma unei operaţiuni de dublă novaţie subiectivă, fiecare contract de vânzare cumpărare încheiat între doi participanţi la piaţă se transformă în două contracte noi, în care atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul iniţiali au aceeaşi contraparte. Contractele devin perfect fungibile şi se elimină, pe această cale, riscul de contraparte".
Aşadar, principalele avantaje ale acestei platforme sunt, conform BRM, garantarea tranzacţiei, atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător şi reducerea nivelului de garanţii bancare obligatorii pentru părţi, până la de cinci ori.
Sistemul complex de lucru cu operaţionalizarea a trei marje de siguranţă (iniţială, de variaţie şi de livrare), permite realizarea funcţionării unui mediu modern şi integrat de tranzacţionare şi post - tranzacţionare, BRM devenind garantul tranzacţiilor încheiate, au mai precizat oficialii instituţiei.
Bursa Română de Mărfuri pune suplimentar la dispoziţia acestei pieţe, pentru asigurarea unei funcţionări sigure, un fond de garantare alimentat în prezent la un nivel de 1,5 milioane de euro.
"Bursa Română de Mărfuri îşi exprimă convingerea că, în cursul trimestrului al treilea al anului curent, numărul participanţilor şi al tranzacţiilor pe această nouă piaţă pe care o administrează va creşte semnificativ, avantajele oferite de aceasta fiind convingătoare. Începând cu trimestrul al patrulea, odată cu familiarizarea participanţilor cu acest nou instrument, BRM va introduce şi contractele pe termen lung (trimestru, semestru şi an).
Lansarea de către BRM a noii pieţe de gaze naturale, la termen, cu livrare fizică şi cu contraparte centrală, piaţă devenită funcţională şi înregistrând deja primele tranzacţii, poate fi considerată un eveniment major în dezvoltarea activităţii bursiere energetice în România, de natură să racordeze ţara la tendinţele de dezvoltare cele mai avansate din domeniu din cadrul UE", mai arată comunicatul transmis de instituţie.
Amintim că, la finalul lunii iunie, reprezentanţii BRM anunţau lansarea pieţei produselor standardizate pe termen mediu si lung, în condiţiile asigurării de către BRM a serviciilor de Contraparte Centrală, începând cu iulie 2019.
BRM consideră că piaţa locală a gazelor naturale merită o susţinere deosebită în procesul ei de dezvoltare, în condiţiile în care România are cea mai mare piaţă de profil din Europa Centrală, fiind primul stat care a utilizat, istoric, gazele naturale în scopuri industriale.