"Broker" Cluj discută cu fonduri de investiţii să le aducă în acţionariat

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2010

După ce la începutul anului trecut a fost zguduită de unul dintre cele mai mari scandaluri de pe piaţa de capital autohtonă, "Broker" Cluj (simbol BRK) încearcă să îşi recapete credibilitatea, încercând să atragă acţionari cu greutate în companie şi să finalizeze restructurarea începută în 2009.

"Am avut mai multe întâlniri cu fonduri străine de investiţii cărora le-am prezentat societatea şi le-am propus să facă parte din ea. Există o zicală potrivit căreia trebuie să te aliezi cu cei puternici. Acesta este unul dintre obiectivele companiei pentru 2010", a declarat, pentru ziarul Bursa, Grigore Chiş, directorul general al societăţii.

Primele rezultate s-au văzut la finele anului trecut, când societatea de investiţii financiare "Muntenia" (SIF4) a raportat o deţinere de aproape 4% din acţiunile BRK, mişcare des-pre care Petru Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, a spus că echivalează cu un vot de încredere faţă de noua conducere a casei de brokeraj.

În timp ce administratorii "Broker" Cluj încearcă să atragă noi acţionari, Petru Prunea, fostul preşedinte-director general al societăţii, a declarat că vrea să îşi facă exitul din societate, mai deţinând aproximativ 400.000 de acţiuni BRK.

Tranzacţionare pe extern, din iunie, anul acesta

Conducerea "Broker" Cluj mai pregăteşte intermedierea tranzacţiilor pe pieţele internaţionale, un serviciu pe care estimează că îl va putea oferi clienţilor de la începutul lunii iunie. Tranzacţionarea pe bursele din afară a devenit "ultima frontieră" pentru casele de brokeraj autohtone, tot mai strâmtorate din cauza scăderii tranzacţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Directorul "Broker" ne-a mai spus: "Este o competiţie între SSIF-uri pe acest serviciu, dar şi o dorinţă a clienţilor. Până în 2007, lucrurile au fost bune şi frumoase pe piaţa de capital din România şi puţini investitori erau interesaţi de pieţele internaţionale. Trebuia doar să cumperi acţiuni la Bursă ca să ai profit. Criza a deschis ochii în special brokerilor care au înţeles că ne corelăm cu restul lumii şi că s-a terminat cu brokerajul pe cupoane".

Clienţii "Broker" ar putea tranzacţiona pe pieţele de capital de la Londra, New York, China, Japonia, dar şi la bursele din regiune, precum cea de la Viena.

"Mai avem câteva detalii tehnice de stabilit până să dăm drumul aces-tui serviciu. Avem un parteneriat cu o casă de brokeraj din Uniunea Europeană afiliată la bursele unde nu putem deveni membri direcţi", a completat Grigore Chiş.

Restructurarea companiei, pe ultima sută de metri

"Broker" Cluj a iniţiat, în a doua jumătate a anului trecut, un amplu program de restructurare a activităţii şi personalului, încercând să preîntâmpine apariţia unui nou scandal precum cel de la sucursala din Deva a societăţii, unde o fostă directoare este acuzată că a încasat banii clienţilor pe chitanţe false.

Conducerea companiei a decis să transforme majoritatea sucursalelor în agenţii, păstrându-le doar pe cele din Cluj şi Bucureşti, şi să centralizeze controlul asupra activităţii angajaţilor.

"În şase luni de când am venit în firmă am reuşit, împreună cu Consiliul de Administraţie, să stabilizăm societatea, iar pentru 2010 vrem să o rentabilizăm. Apreciez că o să încheiem anul pe plus, vom comunica profitul după ce se va face auditul necesar", ne-a mai spus directorul general al companiei.

Grigore Chiş a venit la conducerea "Broker" în vara anului trecut, după ce Petru Prunea a fost revocat din funcţie de către Consiliul de Administraţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb