Conducerea casei de brokeraj Broker Cluj (BRK) propune acţionarilor o majorare de capital de 12,5%, cu maxim 12 milioa-ne lei, din care o cincime să fie oferite spre subscriere salariaţilor companiei, în vederea fidelizării acestora, potrivit comunicatului transmis vineri Bursei de Valori.
"După actuala majorare care se află în desfăşurare, capitalul social al Broker Cluj ar putea ajunge la circa 190 milioane acţiuni, cu o valoare totală de 80 milioane lei, şi conducerea companiei propune acţionarilor o nouă majorare cu încă 12,5% din capitalul majorat după finalizarea perioadei de subscriere", a declarat Petru Prunea, preşedintele Broker Cluj.
Capitalul social s-ar putea majora cu maxim 12 milioane lei, pentru care vor fi emise 24 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,50 lei, preţul de subscriere fiind de 0,75 lei, din care 0,25 lei reprezintă prima de emisiune.
Banii atraşi prin această nouă majorare ar putea fi folosiţi în scopul creşterii plasamentelor pe piaţa de capital, a declarat Petru Prunea, preşedintele Broker Cluj, citat de NewsIn.
Acţionarii înregistraţi la data de 10 octombrie vor dezbate propunerea de majorare a capitalului în data de 25 octombrie.
De asemenea, conducerea propune ca o cincime (20,8%) din acţiunile emise cu ocazia majorării capitalului să fie oferite spre subscriere salariaţilor, în scopul fidelizării acestora. Astfel, în cazul aprobării acţionarilor, salariaţii Broker Cluj ar putea subscrie circa 5 milioane acţiuni (circa 2,6% din capitalul social), la preţul de 0,75 lei.
Acţionarii casei de brokeraj vor dezbate şi necesitatea splitării valorii nominale a acţiunii societăţii.
În august, Broker Cluj (BRK) şi-a majorat capitalul social până la 58,26 milioane lei (18,24 euro), cu 3,65 milioane lei (1,14 milioane euro) în favoarea Investco, în urma absorbirii acesteia.
Broker Cluj are un capital social de 58,26 milioane lei, divizat în 116,52 milioa-ne acţiuni, cu o valoare nominală de 0,50 lei. Principalii acţionarii ai casei de brokeraj sunt Ioan Cartiş cu 8,19% (care şi-a diminuat deţinerea de la 8,74%), Intervalco SA cu 6,34% (6,77% înaintea fuziunii), clienţi nerezidenţi ai Citibank cu o deţinere cumulată de 4,84% (5,17% înaintea fuziunii), Anton Ionescu cu 4,48% (faţă de 4,78% înainte de fuziune) şi Petru Prunea cu 3,46% (3,69% înainte de absorbţie). Acţionarii Investco au o participaţie de 6,26% din capitalul social al Broker Cluj.
În prezent, la Broker Cluj se desfăşoară o majorare de capital cu 36,745 milioane lei. Un număr de 50,19 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,50 lei, vor fi acordate cu titlu gratuit către acţionari, procentul de alocare fiind de 43,07%. De asemenea, acţionarii pot subscrie, prin aport în numerar, 20% din capitalul social (23,3 milioane acţiuni), cu o valoare nominală de 0,50 lei, preţul de subscriere fiind de 0,75 lei, din care prima de emisiune este de 0,25 lei.
Prunea: "Consiliul Bursei este o cooperativă
şi nu se face nimic"
Petru Prunea, membru în boardul Bursei de Valori, susţine iniţiativa lui Cristian Sima de revocare a consiliului BVB, deoarece îl consideră ineficient şi centrat pe anumte interese de grup, a declarat vineri pentru NewsIn preşedintele singurei case de brokeraj listată la Bursă. "Consiliul Bursei de Valori Bucureşti este o cooperativă care în care nu se face nimic şi nu se promovează decât interesele proprii", a declarat Prunea. Broker Cluj susţine alegerea unui nou consiliu care să adere la programul preşedintelui WBS. Pentru acestea, Broker Cluj va încerca să convoace o adunare generală a acţionarilor Bursei cu această ordine de zi şi speră ca întrunirea să fie convocată pentru începutul lunii octombrie.
Pe 19 octombrie acţionarii BVB sunt convocaţi pentru completarea Consiliului Bursei cu un membru, pe postul lăsat vacant după demisia lui Cristian Sima. "În cazul convocării adunării generale pentru revocarea actualului consiliu şi alegerea unui nou consiliu al Bursei, şedinţa din 19 ocombrie nu îşi mai are rostul", a mai spus Prunea. Cristian Sima şi-a anunţat intenţia de a cere convocarea unei adunări generale a acţionarilor pentru schimbarea actualului consiliu al Bursei după anunţarea demisiei sale, la începutul lunii august.