BROKERI: "Fuziunea Romtelecom-Cosmote, sub brandul T-Mobile, ar putea fi benefică pentru listare"

Vlad Pîrvu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 14 martie 2014

Dan Nica: "Din datele mele, anul 2014 va fi unul plin de achiziţii şi fuziuni în România"

Companiile de comunicaţii Romtelecom şi Cosmote România vor fuziona, din luna septembrie, sub umbrela mărcii T-Mobile, deţinută de Deutsche Telekom, ne-au declarat surse din piaţă. Gigantul german de telecomunicaţii, Deutsche Telekom, este acţionar majoritar la compania grecească OTE, care deţine Romtelecom şi Cosmote România. Săptămâna aceasta, Consiliul de Administraţie al Romtelecom ar fi votat această decizie, urmând ca transformarea magazinelor din teritoriu ale Romtelecom şi Cosmote şi campaniile publicitare să deţină un buget de mai multe zeci de milioane de euro.

Surse din Romtelecom au declarat, pentru Mediafax, că primele discuţii pe acest subiect au fost purtate la finalul lunii ianuarie: "În ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Romtelecom, desfăşurată marţi, au fost discutate două variante de redenumire a Romtelecom: România Telecom şi Telecom România. În principiu, la nivelul Consiliului s-a agreat ca aceste două variante de redenumire a Romtelecom să fie transmise acţionarilor companiei pentru a fi discutate", au specificat sursele agenţiei, acestea continuând: "În cazul Cosmote vom avea T-Mobile, iar la Romtelecom se discută varianta serviciilor sub denumirea T-Home. Într-un fel sau altul, la finalul procesului de rebanding, cei doi operatori se vor identifica cu brandul < T > al Deutsche Telekom".

Această transformare vine în contextul în care Romtelecom se află în plin proces de finalizare a privatizării, statul român urmând să-şi vândă participaţia deţinută (45,99% din acţiuni), cel mai probabil, prin intermediul unei listări la bursă. Surse din piaţa de capital ne-au declarat: "Nu cred că o eventuală fuziune între Romtelecom şi Cosmote sub brandul T-Mobile va influenţa în vreun fel procesul de privatizare sau de listare a Romtelecom. Este prematur de discutat, încă nu s-a făcut o strategie, nu s-au stabilit paşii care trebuie urmaţi, statul îşi doreşte o listare, dar, în principal, se doreşte realizarea unui profit cât mai mare, indiferent de modalitatea prin care acesta va fi obţinut". De asemenea, sursele citate văd ca fiind chiar benefică o astfel de transformare a Romtelecom şi Cosmote în vederea unei listări la bursă: "O eventuală fuziune a Romtelecom şi Cosmote sub umbrela Deutsche Telekom şi a brandului T-Mobile ar putea fi chiar o mutare benefică, întrucât una este să listezi Romtelecom, alta e să se listeze T-Mobile/Deutsche Telekom", au precizat sursele ziarului nostru, încheind: "Oricum, deocamdată ne aflăm în stadiul supoziţiilor, este greu de precizat cu exactitate ce se va întâmpla în acest caz al privatizării şi al listării Romtelecom. Statul şi Adunarea Generală a Acţionarilor vor decide exact ceea ce vor".

Listarea acţiunilor deţinute de statul român la compania Romtelecom se va realiza, cel mai probabil, în acest an, a declarat, săptămâna trecută, Dan Nica, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, în cadrul conferinţei de presă de prezentare a bilanţului mandatului de un an şi zece luni în fruntea Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI). "Mizez pe faptul că, în acest an, vom fi martori atât la listarea Romtelecom, cât şi la finalizarea procesului de privatizare a Poştei Române", a declarat fostul ministru din cadrul MSI. Domnia sa a continuat: "Mergem în linie dreaptă în legătură cu privatizarea Romtelecom. În 2014 facem tot posibilul să facem listarea".

Dan Nica, fostul ministru pentru Societatea Informaţională a precizat, în cadrul conferinţei de săptămâna trecută, că "anul 2014 va fi unul plin de achiziţii şi fuziuni pe piaţa din ţara noastră", neoferind mai multe detalii cu privire la acest aspect. Totodată, oficialii companiei Deutsche Telekom au declarat, în luna februarie a acestui an, pentru Bloomberg, că principalul obiectiv al companiei de telecomunicaţii din Germania îl reprezintă poziţia de lider "pe toate pieţele din Europa Centrală şi de Est". Conform publicaţiei citate, "obiectivul de a ajunge lider în regiune va presupune inclusiv creşterea cotei de piaţă în ţări precum România şi Polonia, atacând rivali precum grupul francez Orange sau Polkomtel". "Va avea loc o revoluţie în fiecare ţară", a declarat într-un interviu Claudia Nemat, director în cadrul grupului. Domnia sa nu a comentat pe marginea strategiei pe care o va adopta compania în ceea ce priveşte achiziţiile necesare pentru extinderea în regiune. Macedonia este prima piaţă internaţională unde Deutsche Telekom a implementat noua strategie. Toţi clienţii companiei din ţară, indiferent de tipul conexiunii - fixă sau mobilă - transmit apeluri de voce şi trafic de date pe o infrastructură unificată, digitală. Clienţii au la dispoziţie servicii opţionale, precum platforme de streaming media. Totodată, Deutsche Telekom a convenit, recent, preluarea integrală a diviziei T-Mobile Cehia într-o tranzacţie de 828 milioane euro. Grupul german a precizat că nu intenţionează să mai preia participaţii deţinute de acţionarii minoritari pe alte pieţe. Anunţul achiziţiei din Cehia a dat naştere la speculaţii pe piaţă cu privire la o posibilă preluare a pachetului de 40,79% din acţiunile diviziei Deutsche Telekom din Ungaria, Magyar Telekom Nyrt. Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că este puţin probabil ca Deutsche Telekom să facă o ofertă pentru restul acţiunilor pe care nu le deţine încă la divizia ungară la preţurile actuale, având în vedere perspectivele slabe de creştere ale acestei divizii.

Un alt punct de reper care "anunţa" această mutare pe piaţa telecomunicaţiilor din ţara noastră l-a reprezentat anunţul făcut de Cosmote România, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, cu privire la aplicaţia WhatsApp, care este oferită fără taxarea traficului efectuat, de către operatorul mobil. De asemenea, există panouri publicitare şi campanii care se axează pe acest parteneriat. La sfârşitul anului trecut, grupul german Deutsche Telekom anunţa că vrea să încheie parteneriate cu WhatsApp, conform Bloomberg. Directorul Deutsche Telekom pentru operaţiunile europene din afara Germaniei, Claudia Nemat, a precizat, la acea dată, că grupul este pregătit să încheie parteneriate cu WhatsApp pe pieţe precum România, dar nu şi pe piaţa din Germania. Potrivit estimărilor firmei Ovum Ltd., companiile de telefonie au pierdut anul trecut venituri potenţiale în valoare de 32,5 miliarde de dolari de pe urma mesajelor text din cauza alternativelor oferite de WhatsApp. Spre deosebire de mesajele text tradiţionale, pentru care consumatorii plătesc companiilor de telefonie mobilă, WhatsApp este gratuit pentru primul an şi ulterior costă 99 de cenţi.

Probleme financiare pentru Deutsche Telekom, Romtelecom şi Cosmote România

Niciunul dintre cei trei mari actori implicaţi nu poate spune că lucrurile stau tocmai roz în ceea ce priveşte situaţia financiară a acestora. Agenţia Reuters a transmis, la începutul lunii martie, că grupul german de telefonie Deutsche Telekom AG şi-a redus estimările privind fluxul de lichidităţi, în condiţiile în care compania intenţionează să-şi majoreze investiţiile în SUA.

De asemenea, sursa citată a mai specificat că societatea de telecomunicaţii din Germania a înregistrat o pierdere netă de 752 milioane de euro în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu un profit net de 641 milioane de euro în ultimul trimestru din 2012. Totodată, Deutsche Telekom a estimat că nu va reuşi să-şi atingă ţinta iniţială privind un flux de lichidităţi de şase miliarde de euro în 2015, adăugând că cifra pentru acest an va scădea până la 4,2 miliarde de euro, de la 4,6 miliarde de euro anul trecut.

Noul director general de la Deutsche Telekom, Timotheus Hoettges, numit în funcţie la 1 ianuarie 2014, a început să ia măsuri pentru a consolida operaţiunile din Europa de Est şi să crească numărul de utilizatori din SUA.

Pe plan local, Romtelecom şi Cosmote nu au înregistrat nici ele rezultate deosebite anul trecut. Astfel, Romtelecom a avut, anul trecut, un profit operaţional de 8,4 milioane euro, în scădere cu 85,3% faţă de rezultatul operaţional de 57,3 milioane euro înregistrat în 2012, potrivit raportului financiar anual publicat de OTE. Conform documentului, observăm o scădere a veniturilor de 1,6% în 2013 faţă de anul 2012, de la 619,6 milioane euro (2012), la 609,5 milioane euro (anul trecut). Mai mult, raportul OTE spune că numărul abonaţilor de voce ai Romtelecom a scăzut anul trecut, în comparaţie cu 2012, ajungând la 2,25 milioane, faţă de 2,32 milioane, în 2012 (-3,3%). De partea cealaltă, Cosmote România a înregistrat o scădere a numărului de abonaţi, anul trecut faţă de 2012, cu 3,1%, ajungând la un total de 6,091 milioane în 2013, de la 6,28 milioane cu un an în urmă. De asemenea, veniturile companiei de telefonie mobilă din România au scăzut anul trecut faţă de 2012, la 458,5 milioane euro, de la 462,8 milioane euro (2012).

Pe lângă rezultatele de anul trecut, Romtelecom şi Cosmote sunt şi două entităţi foarte îndatorate. Astfel, la începutul anului trecut, conform Ministerului de Finanţe, Romtelecom avea datorii în valoare de 478,1 milioane de lei (peste 100 de milioane de euro), în timp ce Cosmote România datora circa 3,9 miliarde de lei (aproximativ 900 de milioane de euro), faţă de 3,08 miliarde lei în 2011.

În acest moment, pe piaţa telecomunicaţilor din România mai sunt prezenţi operatorul francez Orange, britanicii de la Vodafone şi compania RCS-RDS. De asemenea, reprezentanţii companiei UPC România nu au exclus posibilitatea ca operatorul să intre pe piaţa telefoniei mobile în viitor.

Cotovelea: "Momentul şi mărimea pachetului de acţiuni Romtelecom listat trebuie alese cu grijă"

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea (foto), a declarat la începutul săptămânii trecute, la preluarea mandatului, că momentul şi mărimea pachetului de acţiuni Romtelecom care va fi listat trebuie alese cu grijă pentru a evita un eşec. "În caz contrar, ne putem aştepta la un eşec, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani când listarea unei companii a avut loc în luna august şi interesul cumpărătorilor a fost redus, circa 1,5% din totalul acţiunilor listate", a spus Cotovelea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb