BROKERII APRECIAZĂ: Deşi scumpă pentru unii, acţiunea BRD este una solidă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2005

Titlurile BRD au avut o evoluţie ascendentă pe parcursul anului curent, ca mai toată piaţa bursieră de altfel, apreciază actorii pieţei de capital. Caracteristic acţiunilor băncii trendul a fost gradual, fără aprecieri spectaculoase sau scăderi drastice. Marian Lupu, analist al "Estinvest" Focşani, ne-a declarat: "Pentru mulţi dintre investitorii mici acţiunile BRD pot părea scumpe. Sînt des-tui de puţini aceia care îşi permit să achiziţioneze de pe piaţa Regular pachete de 500 de acţiuni BRD. În ciuda acestui inconvenient, acţiunea BRD este una solidă care a înregis-trat o evoluţie favorabilă". Domnia sa consideră că preţul actual din piaţă confirmă rezultatele financiare ale băncii. Preţul raportat la profitul net pe acţiune este cel mai mic dintre componentele sectorului bancar de la cota Bursei, respectiv de 16,5, în condiţiile în care Banca Transilvania are un PER de 31, iar Banca Comercial Carpatica mult mai mare.

"Putem spune că titlurile BRD au reafirmat nota de companie stabilă cu perspective pozitive pe termen mediu şi lung", ne-a declarat domnia sa.

În cursul primelor două luni din an cotaţiile au avut un trend aproape constant ascendent, pe seama intrărilor importante de capitaluri străine în întreaga piaţă bursieră, titlurile BRD fiind printre favoritele investitorilor instituţionali datorită lichidităţii şi capitalizării ridicate.

După finele lunii februarie, cînd toată Bursa a cunoscut o cădere drastică, şi preţul acţiunilor BRD a scăzut, cu circa 40% în decurs de o lună de zile. Brokerii apreciază că lunile aprilie şi mai au fost de consolidare a cotaţiei.

Multiplele evenimente din acest an atît pe plan politic, economic cît şi cele din plan internaţional au avut efecte şi pe piaţa de capital autohtonă. La scăderea preţului titlurilor BRD din prima parte a anului au contribuit atît poziţia negativă a investitorilor pe piaţă cît şi decizia băncii de a folosi profitul şi rezervele acumulate în cursul exerciţiului financiar 2004 pentru majorarea valorii nominale a acţiunilor, în loc să acorde noi acţiuni gratuite aşa cum şi-ar fi dorit micii investitori de la Bursă. Percepţia generală a celor din piaţă, conform spuselor analiştilor a fost că din păstrarea titlurilor BRD nu a rezultat un cîştig imediat. La aceasta s-a adăugat efectul psihologic din piaţă că o dată cu ajustarea valorii titlurilor, acţiunile au devenit mai scumpe.

Între sfîrşitul lunii mai şi începutul lunii august compania a fost suspendată de la tranzacţionare pentru realizarea operaţiunilor tehnice de înregis-trare a consolidării acţiunilor.

Ulterior reluării la tranzacţionare în primele zile din august, parcursul ascendent al acţiunilor BRD s-a reluat şi a continuat şi în lunile următoare, însă ajus-tările de preţ au fost treptate.

Doru Cionca, trader al "Romcapital" Timişoara, ne-a declarat: "Banca nu a efectuat pe parcursul acestui an nici o majorare de capital şi dividendul acordat a fost sub 0,1 lei noi pe acţiune. Astfel, nu sînt încurajaţi investitorii de portofoliu să aibă participaţii la bancă întrucît beneficiile lor pot rezulta doar din aprecierea cotaţiei la Bursă". Ca şi ceilalţi actori ai pieţei, şi domnia sa consideră că preţul titlurilor băncii este destul de ridicat, însă menţionează că acţiunile BRD sînt interesante în principal pentru investitorii instituţionali.

Iulian Panait, preşedinte al "KTD Invest", ne-a declarat: "De la reluarea la tranzacţionare a companiei BRD din data de 2 august, după finalizarea operaţiunilor tehnice de înregistrare a consolidării valorii nominale, titlurile BRD au avut o evoluţie constant ascendentă, ce-i drept pe o pantă mult mai lină decît cea care a caracterizat trendul celorlalte companii importante din domeniul financiar (< Banca Transilvania > şi SIF-uri)." Domnia sa ne-a precizat că perioadele de 1-2 săptămîni de creştere au alternat cu uşoare corecţii negative ale căror minime de fiecare dată s-au situat mai sus decît precedentele.

Chiar ultima săptămînă a adus o astfel de scădere uşoară, explică Iulian Panait, timp de trei şedinţe de tranzacţionare consecutive, după care cotaţiile par să se fi stabilizat, cel puţin pentru moment, în zona 14,2 RON/acţiune.

Se remarcă totuşi că în ultimele două săptămîni, volumul zilnic de tranzacţionare se situează semnificativ sub media pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb