Brokerii: FP a performat mai bine decât SIF-urile, pe fondul presiunii acţionarilor

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 11 mai 2015

Brokerii: FP a performat mai bine decât SIF-urile, pe fondul presiunii acţionarilor

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Dacă va fi eliminat pragul de deţinere la SIF-uri, atunci vor creşte şansele ca diferiţi instituţionali să fie interesaţi să investească şi să administreze aceste fonduri"

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat un randament anual compus de peste 33%, din ianuarie 2012 până în prezent, în timp ce SIF-urile au crescut, în medie, cu 25%, ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville".

"Managementul Franklin Templeton a reuşit, la cerinţele acţionarilor FP, să diminueze consistent ecartul dintre preţ şi VUAN (valoarea unitară a activului net), în ultimii patru ani, de la peste 50% la aproximativ 20% prin răscumpărare de acţiuni şi prin reducerea capitalului social", ne-a declarat domnul Dumitrescu, adăugând: "La SIF-uri, nu există o presiune concretă din partea acţionarilor pentru reducerea discount-ului faţă de VUAN. Un alt dezavantaj pentru SIF-uri este limitarea nivelului de deţineri la 5%. Considerăm că şi managementul profesionist al Franklin Templeton, care pune accent mai mare pe performanţă, pe principiile de guvernanţă corporativă şi pe cele privind transparenţa actului de conducere, şi mai ales care respectă voinţa şi interesul acţionarilor când vine vorba de restituirea valorii acumulate, a contat enorm în ultimii ani".

În opinia reprezentantului "Tradeville", limitarea la 5% a pragului de deţinere la SIF-uri frânează performanţa acestor societăţi: "Presiunea pe care managementul SIF-urilor o simte pentru reducerea ecartului dintre preţ şi VUAN este mai scăzută în comparaţie cu FP.

Dacă va fi eliminat pragul de deţinere la SIF-uri, atunci vor creşte şansele ca diferiţi investitori instituţionali să fie interesaţi să investească şi să administreze aceste fonduri, cum s-a întâmplat şi în cazul Fondului Proprietatea.

Astfel, dacă ţinem cont că SIF-urile se tranzacţionează la un discount mediu al preţului faţă de VUAN de 40%, în timp ce FP la unul de 22%, iar managementul are ca obiectiv un discount de 15%, ne putem aştepta la o reducere a acestui discount în cazul SIF-urilor, ceea ce s-ar traduce printr-o creştere a preţului acţiunilor".

Şi în opinia lui Alin Brendea, director general adjunct "Prime Transaction", diferenţa majoră dintre SIF-uri şi FP o reprezintă gradul de control al acţionarilor asupra managementului companiei.

"Dacă la FP avem o implicare majoră a acţionarilor, care au impus criterii stricte de performanţă managementului, inclusiv referitoare la preţul acţiunii în piaţă (prin raportare la discountul faţă de activul net), la SIF-uri nu găsim acelaşi nivel de implicare", ne-a declarat domnul Brendea. În opinia sa, probabil limitarea pragului de deţinere este explicaţia cea mai plauzibilă pentru această diferenţă de atitudine şi ,implicit, de performanţă bursieră.

"Probabil, pe viitor, influenţa acţionarilor asupra managementului se va manifestă tot mai virulent, cel puţin atât timp cât vor exista discounturi semnificative între valoarea activului net şi capitalizarea bursieră", apreciază Alin Brendea, punctând: "Din acest punct de vedere, SIF-urile, care prezintă un discount mai mare, ar putea recupera într-o perioadă mai mare de timp această diferenţă de discount, dacă modificările legislative vor permite crearea unor acţionari mai activişti în companii".

La finalul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că lucrează la un proiect de lege special pentru fondurile închise de investiţii, categorie în care sunt incluse societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, spunea, la începutul anului, că una dintre barierele care trebuie eliminate este pragul la SIF-uri, iar acesta va face obiectul unei legi.

SIF-urile şi-au aliniat, în acest an, cvorumurile pentru Adunările Generale ale Acţionarilor la cele prevăzute în legea societăţilor comerciale, după ce o modificare legislativă le-a permis acest lucru, iar astfel le va fi mai uşor să ţină şedinţele extraordinare.

Pe lângă programele de răscumpărare şi distribuţiile de capital, Fondul Proprietatea s-a listat la Bursa din Londra, la finalul lunii aprilie, administratorul considerând că aceasta este o măsură care va contribui la reducerea discountului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa ne spuna domnul Dumitrescu si cum rezolvam problema celor care au furat startul cu detinerile la SIF-uri. Majorarea pragului ar trebui sa vina la pachet si cu un control care sa verifice cat s-a furat din SIFuri prin cumparararea de active supraevaluate ( asa zise-le investitii inteligente si pe termen lung )

    1. cand se va ridica pragul fiti siguri ca nu mai aveau nimic de furat.

    Pragul trebuie urgent eliminate ! ASF, Guvern sunteti obligate sa va aliniati legislatiei EUROPENE si nu intereselor meschine ale conducatorilor de SIF.

    guvernul, asf ,bvb trebuie pichetate zilnic pana cand decid sa ridice pragul. ar creste si lichiditatea la bvb plus cistigul statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb