Brokerii: "Listarea Hidroelectrica pe BVB, un pas înainte pentru piaţa de capital"

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2013

Brokerii: "Listarea Hidroelectrica pe BVB, un pas înainte pentru piaţa de capital"

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, ieşirea Hidroelectrica din procesul de insolvenţă, după ce aceas­ta a trecut de pe pierdere pe profit. Ca urmare a ieşirii companiei din insolvenţă, proiectul mai vechi de lis­tare la Bursa de Valori Bucureşti a fost resuscitat. Brokerii consideră că listarea Hidroelectrica este binevenită, pu­tând ge­nera interes pentru Bursa de Va­lori Bucureşti (BVB) şi sunt de părere că aceasta ar putea avea loc anul viitor.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Listarea Hidroelectrica, un pas înainte atât pentru piaţa de capital, cât şi pentru companie "

Listarea Hidroelectrica este un pas înainte atât pentru piaţa de capital, cât şi pentru companie, prin efectele colaterale pe care le are tranzacţionarea pe o piaţă reglementată, consideră Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".

"Dacă statul listează Hidroelectrica, creează, astfel, o continuitate în a aduce piaţa de capital în prim-plan, mărind «coşul» de companii de interes pentru investitori. Dintre listările pe care le are statul în agenda convenită cu FMI, cred că cele mai importante sunt Hidroelectrica şi Romgaz", a adăugat domnia sa.

În opinia lui Simion Tihon, în cazul cel mai optimist, listarea poate avea loc la începutul anului viitor.

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Listarea Hidroelectrica ar trebuie să genereze interes pentru BVB"

Listarea la BVB a celui mai mare producător de energie din ţara noas­tră ar trebui să genereze un interes sporit al investitorilor români şi străini pentru Bursa de la Bucureşti, este de părere Ovidiu Dumitrescu, director adjunct "Tradeville".

"Listarea Hidroelectrica aduce beneficii şi pentru deţinătorii de acţiuni la Fondul Proprietatea, de asemenea, deoarece ar conduce la o reducere a discountului faţă de valoarea unitară a activului net, având în vedere că va exis­ta un preţ de piaţă mai clar al acţiunilor Hidro deţinute de Fond", a explicat dom­nia sa.

Ovidiu Dumitrescu apreciază că momentul listării depinde atât de contextul de piaţă (în prezent unul favorabil), dar şi de voinţa politică şi de timpul necesar pentru încheierea formalităţilor necesare.

"Având în vedere că pregătirea unui IPO durează minimum şase luni, sper ca autorităţile să atingă acest obiectiv de a lista compania până în primul semestru al anului 2014", a conchis domnia sa.

Remus Vulpescu, fost administrator special al producătorului de energie, în prezent membru al Consiliului de Supraveghere, a declarat recent că ar fi realist ca oferta publică efectivă a Hidroelectrica să aibă loc în primul trimestru din 2014.

Domnia sa a subliniat: "Trebuie, cu tărie, păstrată evoluţia pozitivă a companiei. Odată cu ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, a început a doua etapă a reorganizării, pe cale administrativă. Această etapă este esenţială pentru fixarea rezultatelor bune de până acum".

Domnia sa a subliniat că aşteptările în această privinţă trebuie gestionate corect, iar capacităţile de generare a energiei electrice din apă trebuie să rămână un pilon al dezvoltării economice.

Remus Vulpescu a spus: "Planul iniţial prevedea ieşirea din insolvenţă în decembrie 2012, însă nu a fost posibil din cauza secetei severe care a diminuat producţia Hidroelectrica cu 5 Twh şi încasările din 2012 cu 850 milioane de lei. Au existat multe artificii procedurale ale băieţilor deştepţi care au încercat să complice dosarul tribunalului".

Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, consideră că listarea la Bursă a companiei este posibilă anul viitor, dar nu mai devreme, întrucât 2012 s-a încheiat cu pierderi pentru companie, dar 2013 va fi un an foarte bun, cu rezultate financiare care reflectă eficientizarea.

Hidroelectrica a realizat o cifră de afaceri de 1,276 miliarde lei în primele cinci luni ale acestui an, în creştere cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut.

În termeni reali, profitul brut la data de 31 mai 2013 a fost de 399 milioane lei faţă de o pierdere de 190 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Din 20 iunie 2012, data deschiderii procedurii insolvenţei, şi până la finele lunii mai, Hidroelectrica şi-a diminuat datoriile totale cu 581 milioane lei, de la valoarea de 4 miliarde lei la 3,4 milioane lei.

În perioada 31 mai 2012 - 31 mai 2013, datoria financiară pe termen scurt s-a diminuat cu 66,08%, ajungând la 470 milioane lei.

În intervalul 20 iunie 2012 - 31 mai 2013, serviciul datoriei financiare pe termen mediu şi lung a fost onorat la scadenţă, Hidroelectrica achitând către instituţiile financiar bancare creditoare rate de capital în cuantum de 97.917.123 euro, respectiv dobânzi şi comisioane în sumă de 15.816.006 euro.

Pe parcursul insolvenţei, producătorul de energie hidro a efectuat plăţi către bugetul consolidat al statului şi bugetele locale în sumă de 521.904.026 lei, potrivit Euro Insol.

Numărul de angajaţi al societăţii a scăzut de la 5.239 la 4.866, din 20 iunie 2012 până pe 30 aprilie 2013.

În această perioadă, personalul a părăsit organizaţia pe seama pensionăriilor, dar şi în urma a două valuri de concedieri care au avut loc în ianuarie 2013 (151 salariaţi) şi mai 2013 (304 salariaţi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb