Brokerii: Listarea "Nuclearelectrica" s-a încheiat cu succes

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2013

Brokerii: Listarea "Nuclearelectrica" s-a încheiat cu succes

Autorităţile: primul IPO din energia nuclearoelectrică realizat după incidentul de la Fukushima

O treime din subscrieri provin de pe piaţa americană

Nuclearelectrica (SNN) a vândut, cu succes, 10% din acţiuni prin oferta publică iniţială (IPO) derulată pe Bursa de Valori Bucureşti, apreciază atât autorităţile, cât şi brokerii de pe piaţa de capital. Compania de stat a obţinut 281,8 milioane lei (circa 63 milioane euro) pe pachetul de 10% din acţiuni, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care a participat şi acţionarul minoritar al companiei - Fondul Proprietatea (FP) - cu suma de 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro).

Astfel, în urma IPO-ului, compania a strâns 312,478 milioane de lei (70,2 milioane euro). FP şi-a exercitat dreptul de preferinţă prin subscrierea a 2.732.159 titluri, reprezentând 1,077% din capitalul companiei, la un preţ egal cu cel al acţiunilor rezultat din ofertă (11,2 lei/acţiune), potrivit oficialilor Departamentului pentru Energie.

Mihai Chişu, director Sales & Trading la Swiss Capital, ne-a declarat că listarea "Nuclearelectrica" a fost "realmente un succes", punând reuşita pe faptul că oferta a fost suprasubscrisă, în condiţiile în care domeniul pe care activează societatea a stârnit controverse în ultimii ani.

Şi Nicolae Moroianu, director executiv al BT Securities, consideră că oferta SNN s-a finalizat cu succes: "În primul rând, oferta a fost un succes pentru companie, la preţul la care s-a realizat. Deşi s-a încheiat la preţul minim din ofertă, acesta este unul corect având în vedere că a fost calculat peste preţul de evaluare al companiei".

Un alt succes în opinia domnului Moroianu este faptul că au fost atraşi noi investitori, 29% dintre subscrieri provenind de pe piaţa americană.

Nicolae Gherguş, directorul general al Confident Invest, vede în listarea "Nuclearelectrica" un succes, prin prisma pieţei noastre de capital, pentru că suprasubscrierea a arătat atât faptul că se pot strânge bani din piaţă, cât şi faptul că "investitorii străini au acces şi pot să acceseze piaţa din România, dacă li se oferă acţiuni bune".

În opinia domnului Gherguş, oferta s-a încheiat cu succes şi pentru că investitorii care au achiziţionat acţiuni SNN la preţuri bune. Directorul Confident Invest consideră că preţul va creşte cu 10-20% faţă de cel plătit de investitorii de pe tranşa mică, după o lună de la listare, iar până atunci, volatilitatea titlurilor va fi una ridicată.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a spus că listarea "Nuclearelectrica" s-a încheiat cu succes, dar că preţul de ofertă demonstrează că nu a existat un interes ridicat pe tranşa investitorilor instituţionali, din moment ce acesta este egal cu nivelul minim din intervalul de subscriere. Domnul Tihon consideră că este nevoie de noi alternative pentru investitori: "Un real succes cred că este ceea ce am văzut pe tranşa investitorilor mici. Suprasubscrierea semnificativă de pe această tranşă dezvăluie necesitatea investitorilor de a-şi plasa economiile în acţiuni ale unor companii solide şi a căror notorietate le oferă o încredere crescută".

Şi reprezentantul Prime Transaction vede o creştere de preţ pentru titlurile SNN, precedate însă de o perioadă de volatilitate: "În primele zile, când se vor tranzacţiona drepturile de alocare, probabil că vom asista la o volatilitate puternică a preţului titlurilor SNN. În lipsa unor factori negativi cred că, la finalul anului, preţul acţiunilor SNN va fi peste cel din ofertă".

Autorităţile şi intermediarul listării SNN (consorţiul Swiss Capital şi BT Securities) au anunţat, ieri, că din valoarea totală a ofertei, de pe segmentul investitorilor instituţionali s-au strâns 241.505.500 de lei, 26.166.126 lei provin de pe tranşa mică, iar 14.206.214 lei de pe tranşa mare.

Preţul, fixat conform algoritmului anunţat în prospectul de listare, a fost nivelul minim de 11,2 lei pentru o acţiunie, atât pentru investitorii instituţionali, cât şi pentru investitorii din categoria tranşei mari. În cazul investitorilor de pe tranşa mică, care au subscris în primele trei zile, când discountul a fost de 8%, preţul este de 10,304 lei pentru o acţiune. Pentru investitorii mici care au subscris din a patra zi, discountul a fost de 3%, preţul de închidere al ofertei este de 10,864 lei.

Constantin Niţă: "Nu am renunţat la construcţia Unităţilor 3 şi 4"

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, ieri, că listarea producătorului de energie nucleară s-a încheiat cu succes: "Am încasat, în total, 312,478 milioane de lei în urma ofertei "Nuclearelectrica". Noi am estimat iniţial o sumă de circa 300-350 milioane lei. Este al doilea succes după cel de la Transgaz. Există un interes extraordinar din partea pieţei pentru companiile energetice".

Domnia sa a mai precizat că 29% din investitorii străini care au subscris în oferta "Nuclearelectrica" provin din Statele Unite ale Americii.

În ciuda faptului că profitul de anul trecut al "Nuclearelectrica" nu a fost foarte mare, Constantin Niţă speră ca anul acesta compania să-şi dubleze câştigurile faţă de cele raportate în 2012, menţionând că profitul societăţii energetice va continua să crească şi în viitor. Unul dintre motivele evoluţiei financiare pozitive estimate pentru "Nuclearelectrica" este creşterea preţului la energia electrică, conform calendarului de liberalizare a preţurilor.

Întrebat cum vor fi utilizate cele peste 312 milioane de lei atrase prin IPO, ministrul Energiei a răspuns că fondurile sunt necesare unor investiţii precum depozitul de deşeuri nucleare, altor investiţii specifice care ţin de securitatea celor două reactoare, dar şi majorării capitalului Energonuclear (societatea de proiect pentru Unităţile 3 şi 4).

Constantin Niţă a subliniat că nu a renunţat la construcţia celor două unităţi de la Cernavodă şi că există interes mare din partea unei companii chineze cu care se află în negocieri avansate: "Chinezii au înţeles că nu trebuie să mai solicite garanţii de stat pentru marile proiecte pe care le-am propus, inclusiv pentru Unităţile 3 şi 4. Negociem o finanţare şi posibil o participare la construcţia propiectului".

Domnul Niţă a spus că nu are în plan să scoată alte pachete de acţiuni din domeniul energetic la privatizare, decât pe cele anunţate: "Nu mai scoatem acţiuni ale altor companii la bursă, cu excepţia celor programate pentru anul viitor, adică Electrica, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia", menţionând şi faptul că există ideea de a crea un fond de investiţii, numai din participaţiile minoritare ale statului.

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, a spus că important pentru "Nuclearelectrica" nu este atât preţul de închidere al IPO-ului, ci evoluţia acţiunilor pe piaţa secundară: ""Nuclearelectrica" este un succes şi pentru că suntem primii care am reuşit să listăm un producător de energie nucleară după incidentul de la Fukushima. Important este ca preţul acţiunilor după listare să evolueze pozitiv şi să avem lichiditate în piaţă. Evoluţia din piaţa secundară este cea care dă încredere investitorilor şi cred că "Nuclearelectrica" are aceste premise".

În urma ofertei de listare, participaţia statului deţinută la "Nuclearelectrica" a scăzut de la 90,27% la 81,28% din capitalul social.

Decizia ASF să oprească fondurile de pensii de la tranzacţionare a speriat investitorii

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a bloca fondurile de pensii private să facă tranzacţii cu acţiuni, vineri şi luni, ar fi stricat negocierile dintre Nuclearelectrica şi investitorii instituţionali, pe ultima sută de metri, susţin surse apropiate situaţiei. Vineri, a fost ultima zi de subscriere în cadrul IPO-ului "Nuclearelectrica", iar autorităţile negociau cu investitorii instituţionali ofertele îmbunătăţite. Astfel, măsura preventivă luată de ASF nu a picat deloc bine în contextul acetor discuţii.

Sursele noastre susţin că "Nuclearelectrica" ar fi putut obţine cu 10-20% mai mult faţă de suma anunţată ieri.

ASF a decis blocarea fondurilor de pensii pentru inventarierea portofoliilor după ce ziarul BURSA a publicat joi, ca prioritate absolută în presă, ştirea că şefului IFC, Ana Maria Mihăescu, i-au fost furate acţiuni în valoare de 200.000 de euro. Ulterior, informaţia din BURSA fost preluată de alte ziare. (A.T.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce sa faca cnvm ?

    CNVM nu are legatura cu piata, se afla intr-un bunker izolat cu portarei si salarii nesimtite si are doar grija propriului buzunar. 

    Piata e brokerilor ei trebuie sa faca totul !

    cnvm are alta treaba sa gripeze cat mai mult piata de capital.  

    Asta e success?

    Vindem cartofii la cel mai mic pret posibil si ne laudam cit de buni comercianti sintem? 

    Subscriu persoanele fizice aproape 6 la 1 pentru un "teoretic" 8% cistig si asta e success?

    Despre piata de capital in Ro vorbim in citiva ani ca despre vremea cind asteptam americanii 

    1. Bine ca au venit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb