• Listarea Fondului Proprietatea este percepută drept "cel mai important eveniment" al anului
După ce a doua jumătate a anului trecut a dezamăgit brokerii şi investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti din cauza volumelor modeste şi a lichidităţii în scădere, analiştii consideră că există premise favorabile pentru revigorarea pieţei în 2011, în condiţiile în care şi statul a anunţat că va aduce "marfă nouă" în galantarele BVB. Analiştii chestionaţi de ziarul "BURSA" atrag, însă, atenţia că evoluţia Bursei de Valori Bucureşti va fi influenţată şi de climatul macroeconomic autohton, atât investitorii, cât şi brokerii aşteptând cu sufletul la gură ieşirea ţării noastre din recesiune.
Principalele domenii pe care brokerii mizează la Bursă, anul acesta, sunt cel farmaceutic, al construcţiilor auto, cel energetic, dar şi sectorul financiar, ai cărui reprezentanţi de seamă la BVB sunt cele cinci societăţi de investiţii financiare şi titlurile bancare.
"Anul 2011 poate reprezenta un nou început atât pentru piaţa de capital, cât şi pentru România în condiţiile în care economia locală va ieşi din recesiune, iar climatul de afaceri se va îmbunătăţi", a declarat Mihai Alexa, analist finaciar la "Broker" Cluj, adăugând: "În acest context, considerăm că sectoarele prociclice vor performa cel mai bine, iar acest lucru ar trebui să se reflecte şi asupra cotaţiilor bursiere. În această categorie am putea încadra serviciile, inclusiv companiile din sectorul financiar-bancar, companiile cu profil industrial care vor beneficia în continuare de o cerere solidă din plan extern, dar şi de o refacere a pieţelor locale. Sectorul energetic va rămâne în atenţie atât datorită pers-pectivelor favorabile, cât mai ales, datorită lis-tării Fondului Proprietatea care va spori notorietatea şi imaginea aces-tor companii la care este şi acţionar".
Dragoş Dărăbuţ, analist la casa de brokeraj "Tradeville", pariază, anul acesta, pe evoluţia acţiunilor producătorilor de accesorii auto, pornind de la premisa că în perioadele de revenire a economiei există unele domenii care pot performa mai bine decât piaţa, per ansamblul ei. Analis-tul citat a declarat: "Creşterea producţiei industriale din acest an dă speranţe că şi economia îşi va reveni undeva în 2011. De regulă, în perioadele de inflexiune (de revenire pe creştere a economiei) acţiunile ciclice tind să evolueze mai bine decât piaţa. Companiile ce produc accesorii auto, care de altfel au avut un parcurs foarte bun şi în 2010 avan-sând în medie cu 37%, s-ar încadra în această categorie. Câteva exemple ar fi: "UAMT", "Altur", "Compa". Pe termen mai lung mizez, în continuare, pe sectorul farmaceutic".
Imobiliarele, dar şi acţiunile din sectorul financiar ar putea reintra în graţiile investitorilor, anul acesta, pe fondul repornirii economiei, susţin alţi analişti.
Daniela Ropotă, de la "Intercapital Invest", este de părere că în 2011 sunt potrivite investiţiile în SIF-uri, având în vedere reorganizarea portofoliului de anul trecut şi revenirea economică aşteptată anul acesta, dar şi în companii din domeniul construcţiilor, serviciilor bancare, farmaceuticelor şi energie.
Andrei Rădulescu, de la "Target Capital", se aşteaptă ca sectorul financiar-bancar să fie un performer în 2011, dacă economia internă va avea o evoluţie favorabilă. Analistul citat atrage, însă, atenţia că investitorii trebuie să aibă în vedere existenţa unor riscuri semnificative: "O relansare a economiei nu este posibilă fără un climat bancar favorabil. De asemenea, sectorul energetic trebuie să fie mereu în atenţia investitorilor. Cu toate acestea se menţin o serie de riscuri macroeconomice externe (criza finanţelor publice, criza valutară) şi interne (bugetar, politic şi social) care trebuie atent monitorizate de investitori. De asemenea, dacă climatul macroeconomic extern nu se va deteriora, indus-tria prelucrătoare exportatoare ar putea să înregistreze un nou an bun pe bursă".
• Care au fost performerii lui 2010 pe bursă
Companiile din sectorul energetic au adus investitorilor randamente importante, anul trecut, fiind, de alt-fel, şi unul dintre domeniile pe care brokerii au şi mizat la începutul lui 2010 că va merge bine. Indicele BET-NG, al societăţilor energetice de la BVB, s-a apreciat cu circa 28%, anul trecut, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu aproape 11%, iar indicele compozit al pieţei, BET-C, cu circa 12,21%.
La polul opus se află indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, care a consemnat o pierdere de circa 10%, la 21.980 de puncte.
"Per ansamblu, anul 2010 a fost unul destul de dezamăgitor în ceea ce priveşte performanţele obţinute de majoritatea acţiunilor cotate la BVB", este de părere Mihai Alexa, de la "Broker" Cluj, precizând: "Chiar dacă au existat perioade foarte bune (ianuarie - aprilie) în care acţiunile cotate au înregistrat aprecieri generalizate, dezamăgirea cea mai mare derivă din faptul că lichiditatea pe piaţă a fost derizorie, în special, în ultima parte a anului în timp ce incapacitatea Guvernului de a redresa economia locală prin diverse măsuri şi programe guvernamentale precum şi incoerenţa politicilor fiscale nu doar că au îndepărtat investitorii de bursă, dar au şi întrerupt legăturile şi corelaţiile cu pieţele externe".
Analistul de la "Broker" Cluj consideră că principalii performeri ai lui 2010 au fost companiile din sectorul energetic, "Transgaz" (TGN), "OMV-Petrom" (SNP), "Transelectrica" (TEL), dar şi companii care îşi desfăşoară activitatea în diferite sectoare ale industriei precum "Azomureş" (AZO), "Alro" (ALR), "Compa" (CMP), "Electroargeş" (ELGS), "Zentiva" (SCD), "Electromagnetica" (ELMA) şi, oarecum surprinzător, acţiunile operatorului bursier (BVB) care de la listarea din luna iunie a înregistrat evoluţii foarte bune (creştere de 40%)". Analistul "Broker" Cluj apreciază evoluţia acţiunilor BVB drept surprinzătoare având în vedere contextul de piaţă defavorabil şi înrăutăţirea parametrilor financiari, acestea fiind contrabalansate de interesul ridicat al unor investitori instituţionali cu o orientare pe termen lung cu privire la potenţialul de dezvoltare al pieţei locale.
Dragoş Dărăbuţ, "Tradeville", a menţionat că dintre sectoarele listate la BVB, sectorul de utilităţi, cel de accesorii auto şi cel farmaceutic au înregistrat o profitabilitate în urcare: "Creşterea companiilor de utilităţi (TGN) şi a celor farmaceutice este explicabilă prin caracterul inelastic al afacerilor acestora. Creşterea în profitabilitate, dar şi ca evoluţie de piaţă, a sectorului de producţie de accesorii auto (UAM, CMP, ALT) este o veste bună pentru economie, acesta fiind considerat un sector ciclic. Sectorul de turism şi sectorul imobiliar nu < s-au ridicat > însă la nivelul sectorului auto, afacerile companiilor din aceste sectoare fiind în continuare afectate de criză".
Printre sectoarele care au fost codaşe în 2010 se numără şi cel financiar-bancar, evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri fiind afectată de rezultatele financiare în scădere raportate anul trecut, consideră analiştii.
Andrei Rădulescu, de la "Target Capital", a precizat: "De departe, sectorul financiar-bancar a suferit semnificativ de pe urma climatului macro intern dificil, accentuat şi de măsurile de ajustare bugetară adoptate în a doua parte a anului trecut. Titlurile BRD, Banca Transilvania (TLV), Banca Carpatica (BCC) s-au contractat semnificativ pe parcursul anului. La polul opus se remarcă Erste Bank (EBS), care a avut o performanţă bună pe bursă, pe fondul creşterii rezultatelor, dar şi a unei expuneri regionale diversificate. De asemenea, companiile din industria farmaceutică au dezamăgit (cu excepţia Zentiva), dar şi cele din indus-tria lactatelor (dacă ne uităm la Albalact Alba Iulia) sau din sectorul de creştere a păsărilor (dacă ne uităm la Avicola Buzău)".
• Ce va face diferenţa în 2011
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, programată pentru 25 ianuarie, la circa cinci- ani de la înfiinţarea Fondului, dă mari speranţe brokerilor şi analiştilor că va aduce BVB pe harta marilor investitori şi că va spori de câteva ori lichiditatea tranzacţiilor de la Bursă.
De asemenea, promisiunile statului că va vinde pe Bursă pachete minoritare, la "Transgaz" , "Transelectrica" şi "Petrom", dar şi listarea celui mai mare producător autohton de gaze, "Romgaz" sunt semne bune pentru piaţa de capital de la noi în acest an.
"Listarea Fondului Proprietatea la BVB este fără indoială evenimentul anului 2011", este de părere Andrei Rădulescu, de la "Target Capital". Acesta explică: "Venirea pe bursă a FP ar putea constitui un eveniment revoluţionar, în primul rând în ceea ce priveşte lichiditatea, dar şi ca motor pentru evoluţia pieţei interne de capital per ansamblu".
Alexa, de la "Broker" Cluj, are o opinie similară, subliniind impactul pe care listarea FP îl va avea pentru bursă: "Pentru BVB evenimentul anului 2011 va fi, fără îndoială, listarea Fondului Proprietatea care va avea efecte pozitive multiple atât la nivel intern (creştere a rulajelor pe piaţă), cât şi în plan extern printr-o îmbunătăţire a imaginii pieţei locale, în special, în plan regional. Evident că derularea altor listări (Romgaz, ş.a.) ar avea de asemenea implicaţii pozitive.
În plan macro, ne aşteptăm la o uşoară relansare a activităţii economice favorizată atât de îmbunătăţirea climatului economic la nivel global cât şi de revigorarea sectorului serviciilor. Ne aşteptăm ca PIB-ului Româ-niei să avanseze cu circa 1% în termeni reali".
Rodica Albu, de la "Romcapital", se aşteaptă ca printre evenimentele importante ale lui 2011 să se numere, alături de listarea Fondului Proprietatea şi a Romgaz, şi reiniţierea discuţiilor despre pragul limită de deţinere la SIF-uri, deocamdată, de 1%.