Aprecierea acţiunilor combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, cu 15%, joia trecută, a luat prin suprindere piaţa, în condiţiile în care pare să nu fi existat vreun eveniment care să fi atras atenţia în mod deosebit asupra companiei.
"Nu există o justificare dată de vreun comunicat al companiei Oltchim pentru creşterea acţiunilor OLT de joi şi nici nu am cunoştinţă de vreun eveniment special care să determine creşterea acţiunilor cu 15%", ne-a spus Gabriel Aldea, de la "Intercapital Invest", adăugând: "Cel mai probabil a fost vorba despre mişcări speculative pe mai mulţi emitenţi din domeniul industriei chimice, aceştia înregistrând aprecieri considerabile în ultimele şedinţe".
Mihai Chişu, de la "IFB Finwest", spune că nu cunoaşte care au fost motivele aprecierii bruşte a titlurilor OLT, de joi, dar speră că nu vor apărea indicii că unii au tranzacţionat pe baza unor informaţii privilegiate. Brokerul de la "IFB Finwest" a declarat: "Nu cunosc elementele care au declanşat o apreciere atât de puternică pentru acţiunile Oltchim, dar ar fi nefericit să aflăm că au fost unele informaţii cunoscute doar de unii".
Constantin Roibu, preşedintele-director general al "Oltchim" ne-a spus că nu a avut loc niciun eveniment notabil în viaţa societăţii care ar fi putut declanşa creşterea acţiunilor şi că probabil compania a devenit atractivă pentru investitori: "Probabil că unii investitori şi-au dat seama că Oltchim este o companie valoroasă şi astfel se explică creşterea acţiunilor", a precizat şeful "Oltchim".
Vineri, acţiunile OLT au închis şedinţa de tranzacţionare pe plus, însă cu 1%, la 0,237 lei/unitate. Reprezentanţii companiei au anunţat, vineri, că un incendiu a izbucnit în apropierea secţiei de piroliză a "Arpechim", fiind stins câteva ore mai târziu. Tot vineri, Consiliul de Administraţie al "Oltchim" a aprobat majorarea capitalului social al companiei cu 18.752 de lei, prin emisiunea unui număr de 187.525 acţiuni, cu valoarea nominală de 0,1 lei. În urma majorării, participaţia Ministerului Economiei a crescut uşor, la 54,81% din capitalul social al companiei.
1. privatizare
(mesaj trimis de nestiutorul în data de 21.02.2011, 10:19)
Nu a fost nominalizata Oltchim pentru privatizare ! nu poate insemna pe termen lung o bunas investitie
1.1. inventam apa calda? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de InSider în data de 21.02.2011, 15:41)
Scaderile sunt urmate de cresteri. Daca scaderea poate fi lenta, progresiva, revenirea se poate produce brusc, sau tot progresiv.
In cazul Oltchim revenirea se produce, de data asta, abrupt. Nu mai cautati "explicatii" in mecanisme de piata normale.