Brokerii consideră că orice reglementare a segmentului Rasdaq este binevenită, atât timp cât incertitudinea în care se află această piaţă va fi clarificată.
Proiectul desfiinţării segmentului Rasdaq, segment care nu este considerat reglementat în sensul directivelor europene, a fost iniţiat, pe 19 martie, de un grup de 28 de senatori pentru dezbatere în Senat.
Problema reglementării segmentului Rasdaq s-a pus încă din anul 2006, însă aceasta nu a fost clarificată până în prezent.
• Rareş Nilaş, "BT Securities": "Încadrarea Rasdaq în legea 297/2004 va da un plus de credibilitate pieţei de capital"
Având în vedere tranzacţiile extrem de reduse pe segmentul Rasdaq, segment dominat de delistări, impactul reglementării sale va fi unul extrem de redus, este de părere Rareş Nilaş, directorul general al "BT Securities".
Încadrarea Rasdaq în prevederile legii 297/2004 va da un plus de credibilitate pieţei de capital autohtone, a adăugat domnia sa.
"Impactul va fi mai degrabă la nivelul Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, care îşi va pierde obiectul de activitate", ne-a spus Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.
Domnia sa consideră că segmentul Rasdaq va fi transformat în ATS aşa cum a fost primul proiect al Bursei de Valori Bucureşti, înaintat CNVM în 2006.
Rareş Nilaş a completat: "Sugerez că orice modificare legală trebuie să fie în concordanţă cu legislaţia aplicabilă a Uniunii Europene, în caz contrar, România riscând sancţiuni din partea Comisiei Europene".
• Grigore Chiş, "SSIF Broker": "Nu poate fi decât bine, cu condiţia ca drepturile acţionarilor să fie respectate"
Cel mai important lucru este ca segmentul Rasdaq să se reglementeze sub o formă sau alta, şi drepturile de informare ale acţionarilor să fie respectate, consideră Grigore Chiş, directorul general al "SSIF Broker".
Opinia domniei sale este că efectele aprobării proiectului vor fi benefice pentru piaţa de capital. "Faţă de o situaţie în care nimeni nu ştie cum e, vom avea o piaţă reglementată. Nu poate fi decât bine, cu condiţia ca drepturile acţionarilor să fie respectate. Indifererent de cum se reglementează segmentul Rasdaq, este mai bine decât să nu fie reglementat", a spus Grigore Chiş.
Grigore Chiş a continuat: "Chiar dacă se trece pe ATS, prin regulamentele sistemului alternativ se pot solicita suficiente informaţii astfel încât să existe transparenţă în cazul companiilor. Se pot solicita aceleaşi reguli ca şi pe piaţa reglementată, iar dacă societatea nu mai doreşte să fie prezentă nici pe ATS, nici pe BVB, acţionarul majoritar trebuie să plătească un preţ pentru delistare".
Domnia sa ne-a spus că societăţile listate pe Rasdaq sunt într-o ceaţă totală încă din anul 2006.
Parlamentarii trebuie să înţeleagă că drepturile acţionarilor într-o companie sunt simple şi sunt aceleaşi indiferent pe ce piaţă rămâne compania respectivă, a subliniat Grigore Chiş.
Directorul SSIF Broker a conchis: "Dreptul la transparenţă, la informaţie şi dreptul de implicare în management sunt sfinte şi trebuie să fie aceleaşi indiferent pe ce piaţă se tranzacţionează titlurile companiilor".
• Alin Brendea, "Prime Transaction": "Reglementarea pieţei Rasdaq, un pas înainte"
Reglementarea pieţei Rasdaq va fi un pas înainte, pentru că s-ar putea rezolva o problemă care aşteaptă rezolvare de foarte mult timp, ne-a spus Alin Brendea, director general adjunct al "Prime Transaction".
Efectul reglementării acestui segment va fi unul pozitiv, deoarece o situaţie incertă este situaţia cea mai proastă, iar pe o piaţă pe care se fac tranzacţii, clar nu este indicat să existe incertitudine, a continuat domnia sa. O piaţă nereglementată nu este benefică nici acţionarilor, nici investitorilor, iar o clarificare, de orice natură, reprezintă o soluţie binevenită, a întărit Alin Brendea.
Domnia sa ne-a spus: "Regulile proiectului sunt în general bune şi împart societăţile în două liste: o parte a societăţilor care se vor muta pe o piaţă reglementată şi o parte cu societăţile care nu respectă, sau nu pot respecta criteriile pentru a fi tranzacţionate pe o piaţă reglementată, unde există posibilitatea de răscumpărare a acţiunilor, sau de tranzacţionare pe ATS".
Alin Brendea a indicat că o clarificare cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor legii este de preferat.
Proiectul iniţiat de senatori a fost depus, pe 19 martie, în timp ce Ministerul Finanţelor analizează solicitarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să iniţieze un proiect cu aceeaşi temă.
Conform variantei propuse, Bursa de Valori Bucureşti are obligaţia ca în termen de cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să identifice societăţile ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq şi care îndeplinesc condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată.
Astfel, Consiliul de Administraţie al societăţilor identificate de BVB are obligaţia să convoace şi să efectueze demersurile necesare pentru desfăşurarea Adunării Generale a Acţionarilor, în conformitate cu legea 297/2004 privind piaţa de capital, în termen de cel mult 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii, potrivit actului legislativ.
În situaţia în care Adunarea Generală a Acţionarilor nu aprobă iniţierea demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, ci tranzacţionarea pe un sistem alternativ sau retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor, acţionarii care nu au votat în favoarea hotărârii AGA au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate.
În situaţia retragerii de la tranzacţionare, societatea are obligaţia ca în termen de 90 de zile să convoace şi să efectueze demersurile necesare pentru desfăşurarea unei noi AGA, cu includerea în convocatorul adunării, prezentarea raportului întocmit de un evaluator independent înregistrat la CNVM privind preţul pe acţiune care urmează să fie achitat acţionarilor în cazul retragerii acestora din societate.
Proiectul prevede că preţul pe acţiune care urmează să fie achitat în cazul retragerii din societate se stabileşte de către un evaluator independent înregistrat la CNVM, iar dreptul de retragere poate fi exercitat de acţionari în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii AGA în Monitorul Oficial.
"În cazul în care acţionarii solicită retragerea de la tranzacţionare, societatea trebuie să achite acestora contravaloarea titlurilor în termen de cel mult 45 de zile de la primirea cererii. În situaţia în care adunarea generală hotărăşte iniţierea demersurilor pentru admiterea pe un sistem alternativ de tranzacţionare, obligaţia de acordare a dreptului de retragere nu este aplicabilă", indică proiectul.
Conform propunerii, activitatea pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate încetează în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii.
Pe 12 noiembrie 2012, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a publicat un proiect de act cu caracter normativ în care se prevede ca firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul "nelistate" să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare.
1. De acord !
(mesaj trimis de andrei în data de 01.04.2013, 11:46)
primele actiuni am cumparat in anul 1997.Sunt corios cum mi se va asigura dreptul la proprietate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2013, 16:20)
Sa ii spuna jurnalista lui nilas ca aipc se va desfiinta cind va face el puscarie pentru inselaciune, nu Rasdaqul e problema lui
1.2. fara titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de andrei în data de 01.04.2013, 20:37)
eu nu am pretentii mari.Sa fie al meu ceeace am cumparat indiferent daca de pe bursa,rasdaq sau necotate si inca ceva:managerii unei companii care a ajuns la insolventa sau faliment sa fie pedepsiti!