Brokerii, reticenţi la derivatele pe acţiuni din BVB

Daniela Roman
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2008

Brokerii, reticenţi la derivatele pe acţiuni din BVB

Începând de luni, Bursa de Valori Bucureşti va introduce la tranzacţionare contracte la termen (futures) pe acţiuni şi pe cursul de schimb, lărgindu-şi astfel oferta de produse.

După ce contractele futures introduse la tranzacţionare în toamnă, având ca activ suport indicii BET şi BET-FI, nu s-au bucurat de un interes foarte mare din partea investitorilor, brokerii se feresc să dea verdicte cu privire la succesul viitor al derivatelor pe acţiuni. Dacă unii brokeri se aşteaptă la o creştere a tranzacţiilor pe acest segment în timp, alţii spun că vor aştepta să vadă care va fi reacţia pieţei.

"Nu mă aştept să fie realizate tranzacţii spectaculoase din prima zi, însă sunt convins că, în timp, interesul pentru aces­te produse va creşte" a declarat Mircea Botta, membru în Consiliul de Administraţie al BVB.

Nicolae Gherguş, director general al "Confident Invest", ne-a spus, referindu-se la decizia BVB: "Din păcate, Comitetul Bursei a pierdut mai mult decât un ; a pierdut un an prin alegerea, nu tocmai fericită, de a starta piaţa cu derivate pe indici". Domnia sa a mai adăugat: "Personal, nu am înţeles decizia, deşi era şi la îndemâna unui neiniţiat faptul că derivatele pe indici sunt specifice hedging-ului, în vreme ce speculanţii înclină spre (n.r. derivate pe acţiuni), mult mai facile şi accesibile". Potrivit domnului Gherguş, conducerea BVB avea toate informaţiile necesare să înţeleagă că majoritatea conturilor deschise la BVB - Depozitarul Central (într-un procent derizoriu de 0,5% din total populaţie) au caracter preponderent speculativ şi mai puţin investiţional.

Domnia sa a mai subliniat faptul că timpul pierdut înseamnă bani în primul rând pentru acţionari. "Însă, nu mai puţin important, este avansul considerabil câştigat de concurenţa de la Sibiu", a mai precizat Nicolae Gherguş, adăugând: "Am fost dintotdeauna un susţinător total al BVB, însă răbdarea mea, ca şi a altora, tinde să se sfârşească şi, dacă nici prin această reducere oferită, BVB nu reuşeşte să-şi atragă brokerii şi investitorii, cred că voi fi nevoit să mă îndrept către BMFMS". Cu toate acestea, domnia sa a menţionat că taxele şi comisioanle prevăzute sunt bune şi că va investi cu siguranţă în aceste tipuri de contracte.

Comisioanele la contractele futures tranzacţionate la BVB vor fi de 0,25 lei şi 0,60 lei şi reprezintă suma tarifelor practicate de BVB, de Casa de Compensare Bucureşti şi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Bursa de Valori Bucureşti va aplica un program de reduceri ale comisioanelor, între 10% şi 30%, care vor fi acordate intermediarilor ca urmare a încheierii de tranzacţii în cadrul pieţei reglementate la termen.

Victor Pop, director operaţiuni la "Nova Invest" consideră că "sistemul de promovare adoptat este unul bun din punct de vedere teoretic, dar că la variaţii mari ale pieţei preţurile contractelor futures nu vor putea ţine pasul cu preţurile acţiunilor".

Totodată, domnia sa a mai menţionat că "sistemul promovat este unul ce avantajează instituţiile bancare, investitorii străini şi nu brokerii cu experienţă".

Domnul Pop este pesimist în ceea ce priveşte succesul noilor produse derivatela Bursa bucureşteană. "Sunt client SIBEX şi consider că BVB nu vine cu un cadru mai bun pentru a mă determina pe mine sau pe ceilalţi actori ai pieţei de la Sibiu să investim în derivate la Bucureşti".

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", s-a declarat rezervat, dar curios, în ceea ce priveşte evoluţia acestor contracte la BVB. Domnia sa consideră că "marjele de tranzacţionare şi comisioanele impuse de BVB sunt rezonabile", însă ne-a spus că nu va investi în noile derivate.

Contractele la termen (futures) vor fi disponibile pentru tranzacţionare din 14 aprilie pe activele suport ale acţiunilor Erste Bank (EBS), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), SIF Oltenia (SIF5) şi pe cursul leu/euro şi leu/dolar. În prima etapă, investitorii vor putea încheia contracte pe acţiunile celor zece companii pentru scadenţele iunie şi septembrie.

În prima etapă, investitorii vor putea încheia contracte pe acţiunile celor zece companii pentru scadenţele iunie şi septembrie

Mircea Botta: "Nu mă aştept să fie realizate tranzacţii spectaculoase din prima zi, însă sunt convins că, în timp, interesul pentru aceste produse va creşte"

Nicolae Gherguş: "Am fost dintotdeauna un susţinător total al BVB, însă răbdarea mea, ca şi a altora, tinde să se sfârşească şi, dacă nici prin această reducere oferită, BVB nu reuşeşte să-şi atragă brokerii şi investitorii, cred că voi fi nevoit să mă îndrept către BMFMS".

Victor Pop: "Sunt client SIBEX şi consider că BVB nu vine cu un cadru mai bun pentru a mă determina pe mine sau pe ceilalţi actori ai pieţei de la Sibiu să investim în derivate la Bucureşti".

Răzvan Paşol: "Marjele de tranzacţionare şi comisioanele impuse de BVB sunt rezonabile, însă nu voi investi în noile derivate".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ma numesc miron silvica am la sif 2 975 de actiuni nu am luat devidente de 3 ani as vrea sa stiu cand se voe da

    1. http://www.sifm.ro/comunicate/ 2008/01.pdf

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb