Ideea unei fuziuni între Renault SA şi Fiat Chrysler (FCA) rămâne o oportunitate favorabilă, dar nimic nu s-a schimbat în privinţa condiţiilor stabilite de Guvernul de la Paris, a afirmat ieri ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Reuters.
Le Maire este în vizită la Tokyo, unde se întâlneşte cu importanţi oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali niponi, inclusiv cu omologul său, Taro Aso. Vizita sa vine într-un moment în care relaţiile dintre Renault şi partenerul său de alianţă, Nissan, sunt tensionate.
"O fuziune cu FCA rămâne o oportunitate grozavă datorită accesului la piaţa americană, în timp ce Fiat Chrysler obţine accesul la tehnologiile pentru vehiculele electrice de care au nevoie", a afirmat Bruno Le Maire, conform Agerpres.
Comentariile sale vin la câteva zile după ce producătorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles a propus o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault, dar a retras apoi oferta, acuzând condiţiile politice din Franţa pentru renunţarea la crearea celui de-al treilea lider global în industria auto, după Volkswagen şi Toyota.
Surse apropiate de Consiliul de Administraţie al Renault au declarat pentru Reuters că Fiat a decis să retragă oferta după ce Franţa a încercat să întârzie decizia privind tranzacţia, pentru a încerca să obţină sprijinul Nissan, partenerul de alianţă al Renault. Oficialii guvernamentali francezi ar fi făcut presiuni pentru ca Nissan să sprijine fuziunea, dar şefii companiei nipone au spus că se abţin, adaugă sursele.
Ieri, Nissan a anunţat că Renault şi-a exprimat opoziţia faţă de propusa reformă a guvernanţei de către partenerul japonez, aruncând în umbră viitorul alianţei, potrivit agenţiei Kyodo.
Nissan revizuieşte structura board-ului, respectiv modul în care sunt numiţi directorii şi stabileşte remuneraţia lor, pentru îmbunătăţirea guvernanţei, după ce fostul preşedinte Carlos Ghosn a fost acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere.
"Nissan apreciază că noua atitudine a Renault în această problemă este extrem de regretabilă", a afirmat directorul general al producătorului auto nipon, Hiroto Saikawa, făcând referire la o scrisoare trimisă de Renault care indică intenţia de a se abţine de la votarea propuselor amendamente care vor fi discutate la Adunarea generală a acţionarilor Nissan din 25 iunie.
Conform amendamentelor menite să îmbunătăţească guvernanţa Nissan, trei comitete statutare vor superviza nominalizarea directorilor, acordarea compensaţiilor şi lucrările de audit.
Dar dacă Renault, care deţine 43,7% din Nissan, se abţine de la vot, va fi foarte dificil pentru producătorul auto nipon să-şi asigure majoritatea de două treimi necesară pentru adoptarea propunerii. După arestarea în noiembrie a fostului şef al alianţei, Carlos Ghosn, Nissan a început să lucreze la propunerea de îmbunătăţire a guvernanţei companiei.
Duminică, publicaţia britanică Financial Times anunţa că Renault ar putea bloca propunerea de îmbunătăţire a guvernanţei Nissan din cauza temerilor că aceste măsuri ar putea reduce influenţa producătorului auto francez.