• O sentinţă judecătorească de acum trei săptămâni a obligat CNVM să se decidă, în şaizeci de zile, dacă piaţa Rasdaq este reglementată sau nu
• Comisarul CNVM, Bogdan Chetreanu, declară într-un interviu pentru ziarul BURSA, că, acum, "Rasdaq nu este nici cal, nici măgar"
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a primit, recent, o solicitare oficială tocmai de la Bruxelles în care i se cer lămuriri privind statutul pieţei Rasdaq.
Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, a declarat pentru ziarul BURSA: "Cu două-trei săptămâni în urmă, cei de la Bruxelles ne-au întrebat care este statutul pieţei Rasdaq. Noi le-am spus că nu este piaţă reglementată şi că, în cel mai scurt timp, îi vom clarifica statutul. De altfel, nu suntem singura ţară europeană unde există pieţe care nu se încadrează în normele comunitare, nefiind nici pieţe reglementate, nici sisteme alternative de tranzacţionare. Noi am raportat la Bruxelles prin sistemul TREM (Transaction Reporting Exchange Mechanism) doar ce este piaţă reglementată în România".
Tot în urmă cu trei săptămâni, Tribunalul Arad a dat o sentinţă prin care obligă arbitrul pieţei de capital să spună, în termen de 60 de zile, dacă piaţa Rasdaq este reglementată sau nu, admiţând solicitarea unei avocate care a recurs la instanţă după ce nu a primit un răspuns clar din partea Comisiei.
În ciuda acestui lucru, reprezentanţii CNVM susţin că nu riscă nicio sancţiune de la Bruxelles pentru incertitudinea privind statutul pieţei Rasdaq, dar că s-au pus imediat pe treabă ca să rezolve această problemă, despre care spun că le stă ca un ghimpe în coaste.
"Nu riscă nimeni nimic. Pe noi nu ne poate sancţiona Bruxelles-ul. Vreau să fie foarte clar că nici Bruxelles-ul, nici altcineva din România nu ne-a obligat să găsim rezolvarea pentru piaţa Rasdaq", a subliniat comisarul Bogdan Chetreanu.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare lucrează, împreună cu alţi reprezentanţi ai pieţei de capital, la un Program Pilot prin care vrea să convingă în jur de 200 de companii de pe Rasdaq să se comporte ca şi cum ar fi pe piaţa reglementată pentru o perioadă de un an şi jumătate. La finalul acestei perioade, companiile ar trebui să opteze între a se muta de-a binelea pe piaţa reglementată sau a trece automat pe un ATS. Piaţa Rasdaq nu va mai exista la finele acestui proces.