Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a chemat ieri statele membre ale UE să aprobe noi sancţiuni împotriva autorităţilor din Belarus, responsabile pentru un aflux de migranţi la frontiera Poloniei, relatează France Presse, citată de Agerpres.
"Instrumentalizarea migranţilor în scopuri politice este inacceptabilă", a denunţat ea într-un comunicat. Pe lângă extinderea sancţiunilor împotriva Minskului, ea a spus că UE "va examina cum să sancţioneze companiile aeriene din ţări terţe" care aduc migranţii în Belarus.
"Nu vom ezita să adoptăm sancţiuni, dacă va fi necesar, împotriva companiilor şi ţărilor care fac jocul contrabandiştilor", a avertizat la jumătatea lunii octombrie şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.
"Migranţilor li se oferă vize, bilete de avion şi un aparat este pregătit pentru a-i transporta la Minsk de unde sunt duşi la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei", a explicat el. "Drumul din Irak a fost închis în această vară, dar alte rute au fost deschise", a deplâns Josep Borrell.
Vicepreşedintele Comisiei, Margaritis Schinas, se va duce "în următoarele zile în principalele ţări de origine şi de tranzit pentru a se asigura că ele acţionează pentru a preveni ca proprii cetăţeni să cadă în capcana întinsă de autorităţile belaruse", se arată în comunicat.
UE îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care neagă, că a orchestrat un val de migranţi şi refugiaţi, în principal din Orientul Mijlociu, ca răzbunare pentru sancţiunile impuse de Bruxelles în urma represiunii brutale de către regimul său împotriva opoziţiei, aminteşte AFP.
Varşovia s-a declarat îngrijorată luni faţă de o escaladare "de natură armată" la graniţa sa cu Belarus, marginea de est a Uniunii Europene unde s-au adunat mii de migranţi, în timp ce NATO a denunţat o tactică "inacceptabilă" a Minskului.
Pentru a opri traversările ilegale de migranţi din Belarus, UE pregăteşte "sancţiuni economice mai puternice" împotriva Minskului. Primele sancţiuni economice adoptate la sfârşitul lunii iunie au lovit sectoarele cheie ale potasiului, petrolului şi tutunului.
Sancţiunile individuale ale UE împotriva oficialilor regimului belarus vizează în prezent 166 de persoane, inclusiv preşedintele Lukaşenko şi doi dintre fiii săi.
Adoptarea sancţiunilor necesită unanimitatea Celor 27.
Printre altele, Polonia a anunţat luni închiderea punctului său de trecere a frontierei cu Belarus de la Kuznica, din cauza situaţiei din apropiere unde grupuri mari de migranţii au încercat să forţeze traversarea frontierei.
"Din cauza situaţiei de la graniţa poloneză cu Belarus, de mâine, adică 9/11 de la ora 7.00, traficul de frontieră la punctul de trecere rutieră a frontierei de la Kuznica va fi suspendat", a declarat poliţia de frontieră într-o postare pe Twitter, citată de Reuters.