Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a deschis aseară Conferinţa internaţională "Bucureşti - Oraş sub microscop", în cadrul căreia a semnat Carta Iluminatului Urban, ceea ce conferă Bucureştiului calitatea de membru asociat al Comunităţii Internaţionale pentru Iluminat Urban (LUCI).
Această asociaţie sprijină oraşele membre în elaborarea de proiecte şi planuri privind iluminatul eficient energetic.
Până în acest moment, Carta Iluminatului Urban a fost semnată de 39 de oraşe printre care Bruxelles, Budapesta, Eindhoven, Glasgow, Lyon, Hamburg, Moscova, Paris, Roma.
"Oraş sub microscop" este un eveniment bianual, ce oferă participanţilor oportunitatea de a descoperi strategia de iluminat a unui oraş membru al Asociaţiei. Este prima dată când membrii LUCI Association se întâlnesc la Bucureşti.
LUCI este o asociaţie a oraşelor iniţiată de Primăria Lyon (Franţa) ce reuneşte membri din peste 70 de oraşe din întreaga lume. Municipiul Bucureşti a aderat la LUCI din 2010 şi este membru activ.
Misiunea LUCI este promovarea iluminatului ca principal instrument de dezvoltare urbană şi susţinerea utilizării raţionale şi optime a luminii în vederea protejării mediului şi resurselor naturale.
La conferinţa internaţională "Bucureşti - Oraş sub microscop" au participat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, printre care Viceprimarul Capitalei, Dan Darabont şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, reprezentanţi ai Comunităţii Internaţionale pentru Iluminat Urban (LUCI), alături de vicepreşedintele LUCI, Mary-Ann Schreurs, persoane din conducerea autorităţilor publice locale din ţară şi din străinătate, precum şi reprezentanţi ai principalelor organisme de reglementare în domeniul iluminatului şi energiei din România.
"Sunt onorat să deschid conferinţa internaţională «Bucureşti - Oraş sub microscop», prima de acest fel organizată de oraşul nostru. Salut conducerea LUCI, reprezentanţii tuturor oraşelor membre ale Comunităţii Internaţionale pentru Iluminat Urban. Bucureştiul este onorat să vă găzduiască. Primăria Municipiului Bucureşti a avut mereu ca scop un oraş cu un potenţial turistic din ce în ce mai mare, un oraş civilizat, vizibil în Europa, un oraş puternic şi modern, un exemplu pentru alte oraşe ale ţării. În acest context, pentru actual administraţie a Capitalei, sistemul de iluminat public ocupă un rol important în viaţa oraşului, fiind un instrument important pentru dezvoltarea urbană, socială şi economică, cu o preocupare pentru problemele de durabilitate şi de mediu. Sper că experienţele oraşului nostru pot servi ca punct de pornire şi pentru alte oraşe din ţară şi, de ce nu, pentru alţi membri ai familiei LUCI!", a declarat Viceprimarul Capitalei, Dan Darabont.
În cadrul conferinţei, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a vorbit despre "Strategia Bucureşti 2035", subliniind faptul că: "Prin această strategie, Municipalitatea doreşte să asigure o dezvoltare integrată şi realistică a Bucureştiului, pentru ca acesta să devină un oraş strategic, sustenabil, funcţional şi inteligent, dezvoltat prin conceptul de Smart City. Aceste obiective pot fi atinse prin dezvoltarea într-un sistem integrat, prin reducerea emisiilor de gaze, folosirea resurselor renegerabile de energie, reducerea consumului şi a costurilor.
Astfel, ne dorim să avem o capitală de succes, iar Bucureştiul să îşi poată păstra şi accentua această capacitate de a fi un pol regional atractiv."