Bucureşti pierde 16 poziţii în Raportul Global al Competitivităţii Urbane şi cade pe locul 188 în lume

G.F.
Companii / 27 decembrie 2017

Gabriela Firea (Sursa foto: Facebook)

Gabriela Firea (Sursa foto: Facebook)

Capitala României a căzut 16 poziţii, pe locul 188 în clasamentul mondial al competitivităţii urbane, faţă de locul 172 în raportul precedent 2015-2016, publicat de către UN Habitat şi CASS.

"Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică şi socială. Oraşele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creşterea productivităţii urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru toate segmentele societăţii: cetăţeni, autorităţi locale, guvern şi sectorul privat. Oraşele mai competitive atrag, de asemenea, talentele şi capitalul, recrutează muncitori calificaţi, creând un ciclu virtuos de prosperitate pentru toţi. Gradul de sănătate economică implică competitivitatea economică urbană sau lipsa acesteia. Economiile cu grad ridicat de competitivitate se reflectă în preţurile imobiliare mai mari şi viceversa", se precizează într-un comunicat publicat de INACO.

Indicele competitivităţii oraşelor reflectă prosperitatea urbană, sărăcia şi beneficiile rezidenţilor urbani, comparativ la scară globală cu peste 1000 de oraşe, resimţite de gospodării la nivel micro, de economie şi societate la nivel macro, în acelaşi timp. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a oraşelor este una dintre cele mai importante şi provocatoare probleme actuale.

Indicele competitivităţii economice a Bucureştiului este la puţin peste jumătate (0,51) din scorul obţinut de New York (1,00) - aflată anul acesta pe primul loc în lume, detronând Londra.

"Lumea de astăzi cunoaşte schimbări fundamentale, în care aglomerările urbane sunt principalele platforme de desfăşurare a activităţilor umane şi primele motoare de dezvoltare. Inovarea tehnologică determină viitorul oraşelor globale şi al sistemului urban. Prin urmare, analiza competitivităţii oraşelor şi a sistemului urban are menirea de a îmbunătăţi mediul de afaceri şi de viaţă în oraşe. Bucureşti nu poate face abstracţie de aceste tendinţe globale şi are obligaţia faţă de locuitorii săi de a se reorienta spre politici de dezvoltare locală pro-competitivitat", se arată în documentul citat.

În topul primelor cele mai competitive oraşe ale lumii în proaspătul raport lansat de UN Habitat şi CASS regăsim după New York, Los Angeles, Singapore, Londra, San Francisco, Shenzhen, Tokyo, San Jose, Munchen şi Dallas.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ochiomtreic, din 192 de capitale, a noastra-i tare, foarte tare: a cincea din coada! Stam bine, zic. Puteam sa fim chiar in fruntea cozii :)))

    Hai Gabita, se poate si mai bine!

    Alo, autorul G.F., puteai sa postezi lucrarea de arta in care Gabita este toata serafica (nu stiu daca este corect cuvantul) in roz. Ca-n cacaniu nu o vazui inca :((( 

    1. Vrei tu sa pari destept dar nu iti iese.

      1. Clasamentul nu cuprinde doar capitale.  

      2. Ar trebui sa te documentezi impreuna cu autorul articolului si o sa aflati ca nu are sula cu prefectura nimic. Cu alte cuvinte tanti Firea merita probabil doar vreo 3-4 locuri in scadere. Restul ne apartine noua astora culti, civilizati si corecti.

      Ia verifica si din alte surse cate capitale sunt. 

      1. Ochiometric...

      2. Sunt circa 205 state. Iar cult si civilizat esti tu si Gabita :))) Adevarul este, ca la tabelul lui Mendeleev, ca nu sti niciodata ultimele elemente... 

      anul acesta a fost luat in considerare dezvoltarea economica si s-au bazat pe in studio ERSTE Group. De aceea la rasfoirea situatiile contabile ale EGB Ceps Holding detinatorul actiuni majoritar ale Bancii Comerciale Romane s-au referit la orasul Chisinau. Doamna Fires nu are nicio vina

      Maestre,

      1. ochiometricul dumneavoastra are diotrii cam mari. Discutam de pozitia 188 din 1007 orase. 

      2. Doamna Andreea Paul a uitat sa mentioneze cand a transmis comunicatul faptul ca respectivul clasament se refera la competitivitate economica. Mai este un clasament pe care doamna Andreea Paul sau Vass sau Paul si onor ziarul Bursa au uitat sa il mentioneze. Acesta se refera la conditiile urbane si de mediu. Daca tot suntem rau intentionati macar sa nu cadem in penibil. Conform acestui clasament, Bucuresti si doamna Firea se situeaza pe pozitia 169 din 1035 de orase. 

      Inca ceva. Somitatea economica Andreea Paul Vaass Paul compara mere cu prune. Pozitia 172 din 2016 are la baza alt index.

      Ca sa concluzionam: rea-credinta, partizanat politic, prostie cat incape. Mare pacat ca ziarul Bursa cupleaza la astfel de golaneli politice. 

      Nu am vazut in top 200 orase precum: Budapesta, Atena, Ljubljana, Bratislava.

      In 2016 cateva capitale din cele enumerate anterior erau in top 200.  

      Sa mai spunem ca top 200 zone metropolitaneeste cuprinde 61 de orase din SUA; 37 din China, 12 din Germania, 9 din Marea Britanie, 7 din Japonia, 7 din Canada, 6 din Australia, etc. 

      Din Europa Centrala si de este pe langa Bucuresti mai sunt prezente doar 3 orase: Moscova, Istanbul si Gebze.

      Asadar, e trist ca lasati indivizi de teapa doamnei Andreea Paul (macar de era Dan Paul... prietenii stiu de ce) sa fie formatori de opinie prin intermediul ziarului. 

    Uluitor, cum a "reusit" primarita Gabita, intr-un timp relativ scurt, sa distruga tot ce au facut bun fosti primari, genialii: Crin Halaicu, Viorel Lis, A. Videanu, etc. Ce s-o fi intamplat cu electoratul bucurestean, cel mai educat, mai cultivat, care nu este format din asistati social, din cei spalati pe creier, de au ales un reprezentant al "ciumei rosii", din partidul "penalilor"? Cate primarii de sectoare au au castigat partidele cinstite, imaculate: PNL, PMP, sau salvatori Romaniei? Se pare ca "necuratul" si-a bagat coada, sau cornitele. Ori "Flacara Violeta" a actionat in sens invers?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb