Buget iniţial de 500.000 de euro pentru fondul de garantare a pensiilor private

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie 2011

Contribuţia iniţială a adminis-tratorilor de fonduri şi furnizori de pensii private la fondul de garantare se va ridica la aproximativ 500.000 de euro şi va fi virată până la 1 mai 2012, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

"Pe lângă contribuţia iniţială, care reprezintă 1% din capitalul social minim aferent autorizării, adminis-tratorii vor vira şi una anuală, al cărei cuantum va fi calculat prin metode actuariale, în funcţie de necesităţile fondului", a spus Oancea, citat de Mediafax.

Capitalul minim legal pentru autorizarea unui administrator pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) este de 4 milioane de euro. În cazul pensiilor faculative (Pilonul III), administratorul unui fond trebuie să aibă un capital minim de 1,5 milioane de euro.

Pe Pilonul II, activează 9 administratori, iar pe Pilonul III sunt prezente 10 societăţi.

Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private a fost publicată în Monitorul Oficial la finele lunii octombrie.

Potrivit lui Oancea, fondul de garantare este unul dintre cele mai importante elemente componente ale complexului de garanţii ale sistemului de pensii private, prevăzute în legile de bază ale Pilonului II şi res-pectiv Pilonului III şi, totodată, ultima etapă de definitivare a acestui mecanism de siguranţă.

"Fondul are rolul de a garanta drepturile participanţilor şi de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor de a onora obligaţiile asumate. Practic, în cazul în care un administrator obţine un randament mai mic decât minimul impus de legislaţie, iar aplicare altor măsuri de siguranţă nu aduce efectul scontat, atunci fondul de garantare intervine şi acoperă diferenţa, respectiv pierderile participanţilor", a spus şeful CSSPP.

Potrivit legislaţiei, administratorii au obligaţia plăţii contribuţiei iniţiale, a contribuţiei anuale, respectiv a contribuţiei majorate, după caz, la fondul de garantare, precum şi asigurarea plăţii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea şi funcţionarea acestuia.

Oancea a mai spus că resursele financiare ale fondului vor fi investite în instrumente ale pieţei monetare, cum ar fi depozite, conturi curente, titluri de stat şi alte instrumente cu grad scăzut de risc.

Numărul participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii se ridică la circa 5,7 milioane de persoane, iar activele nete au depăşit 6,4 miliarde de lei.

Sumele din Pilonul II vor fi transferate în fonduri conservatoare cu 10 ani înainte de pensionare

Sumele acumulate de participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor fi transferate, cu 10 ani înainte de ieşirea la pensie, în fonduri cu profil investiţional conservator, pentru protejarea de eventualele influenţe negative provocate de turbulenţele pieţelor financiare.

"Prin introducerea sistemului multifond, participanţii vor alege, în funcţie de apetitul de risc şi vârstă, un fond cu un anumit profil invesiţional - conservator, mediu sau dinamic. Sumele acumulate de participanţii la Pilonul II vor fi transferate, cu 10 ani înainte de atingerea vârstei de pensionare, într-un fond cu profil investiţional conservator, pentru protejarea economiilor în contul personal de pensie de influenţele negative provocate de eventualele turbulenţe ale pieţelor financiare", a declarat, ieri, într-o conferinţă, preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.

În prezent, fiecare dintre cele nouă fonduri prezente pe piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) are un anumit profil investiţional, majoritatea încadrându-se în categoria profil investiţional "scăzut".

"Introducerea sistemului multifond va avea loc prin modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Comisia are ca obiectiv modificarea actului normativ în cauză în cursul anului 2012", a spus Oancea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb