Bugete echilibrate pentru 2020, în ţările care vor adera la euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2019

Bugete echilibrate pentru 2020, în ţările care vor adera la euro

Guvernele Croaţiei şi Bulgariei au adoptat, zilele trecute, proiecte de bugete echilibrate pentru anul 2020, continuând eforturile des-tinate consolidării finanţelor publice în vederea adoptării monedei euro, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Deşi ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare ca să facă trecerea la moneda euro, ele trebuie totuşi să depăşească posibilele reticenţe ale ţărilor din zona euro cu privire la adoptarea unor noi state în zona unică, după criza datoriilor Greciei şi scandalul cu spălarea de bani din Letonia.

Guvernul de la Sofia a anunţat că va rezolva deficienţele identificate în rândul băncilor bulgare de Banca Centrală Europeană şi are intenţia de a adera la ERM-2 (n.r. mecanismul ratelor de schimb), anticamera zonei euro, în luna aprilie 2020. La rândul său, Croaţia intenţionează să intre în ERM-2 până la mijlocul anului următor, în ideea unei aderări la zona euro până în 2023, după ce datoria publică a fost redusă cu 10 puncte procentuale, în ultimii trei ani.

"Economia croată va continua să crească într-un ritm solid. Guvernul va utiliza veniturile suplimentare pentru a reduce şi mai mult nivelul datoriei publice şi a relaxa fiscalitatea", a declarat ministrul croat de Finanţe, Zdravko Maric.

La rândul său, ministrul bulgar al Finanţelor, Vladislav Goranov, a anunţat aprobarea bugetului pe 2020, care prevede că ţara vecină va reveni la o situaţie fără deficit bugetar, după ce, în acest an, un contract important privind achiziţia de avioane de vânătoa-re a majorat deficitul bugetar la 2,1% din PIB.

Guvernele ambelor state şi-au anunţat în mod oficial intenţia de a adera la ERM-2, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro în care evoluţia cursului de schimb al monedelor naţionale în raport cu euro va fi limitat. Aceasta nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru leva bulgară şi kuna croată, deoarece ambele monede sunt ancorate de moneda euro de mai multe decenii.

Dacă vor adera la zona euro, Bulgaria şi Croaţia vor urma Estoniei, Letoniei Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei, care, la fel ca toate fostele state comuniste care au aderat la Uniunea Europeană începând din 2004, au promis că vor renunţa la monedele lor naţionale. Însă, când vine vorba de marile state membre din estul continentului, Polonia, Ungaria şi Cehia nu au planuri privind o aderare imediată la zona euro, în pofida angajamentelor asumate, în timp ce România şi-a exprimat în primăvară interesul de a adera la zona euro, după ce a renunţat la planurile anterioare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb