O nouă procedură pentru selectarea contractorului care va realiza interconectorul de gaze dintre România şi Bulgaria va fi organizată de compania Bulgartransgaz, după ce, zilele trecute, contractorul selectat anterior s-a retras din contract, a declarat, la finele săptămânii trecute, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova, citat de BTA.
Domnia sa a explicat: "Din păcate, la data de 2 septembrie, am primit o scrisoare de la Bulgartransgaz în care am fost informaţi de decizia contractorului de a se retrage din contract, din cauza unor modificări în relaţia sa cu propriul său subcontractor. În consecinţă, Bulgartransgaz a decis să demareze o nouă procedură de selecţie. Acest lucru cu siguranţă va conduce la întârzieri în construcţia şi finalizarea interconectorului cu România, dar suntem optimişti că lucrurile vor evolua cât mai rapid posibil şi în termenul limită legal".
Potrivit Agerpres, conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.
Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.