Bun venit în realitate!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 octombrie 2008

La numai o săptămână după ce afirmau că România este ferită de efectele crizei financiare de pe pieţele internaţionale, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de Finanţe, Varujan Vosganian, încep să aibă unele îndoieli.

La numai o săptămână după ce afirmau că România este ferită de efectele crizei financiare de pe pieţele internaţionale, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de Finanţe, Varujan Vosganian, încep să aibă unele îndoieli.

Deprecierea leului şi scăderea acţiunilor la Bursă, consecinţe fireşti ale crizei financiare de pe pieţele internaţionale, i-au băgat, într-un final, în starea de alertă în care intrase Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, dar şi pe ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Iniţial, premierul susţinea că economia ţării noastre nu este expusă major la efectele crizei financiare de pe pieţele internaţionale. Justificabil, în condiţiile în care guvernarea sa aruncă în "dreapta" şi mai ales spre "stânga" pesedistă cu pomeni electorale, iar economia trebuie să reziste în orice situaţie, mai ales că a înregis­trat performanţe bune anul acesta, iar electoratul trebuie să înţeleagă acest fapt, înainte de alegeri.

Aflat, ieri, în vizită la Bruxelles, pentru o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, şeful Guvernului pare că s-a răzgândit.

De fapt, se pare că abia acum a luat contact cu criza financiară întrucât întreaga zonă este afectată. Premierul a declarat că situaţia de criza financiară din SUA va avea cu certitudine un impact asupra investiţiilor şi, implicit, asupra dezvoltării economice a ţării noastre şi a apreciat că nu există semnale de slăbiciune la nivelul sistemului bancar românesc.

Şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri că România trebuie să fie în alertă şi să supravegheze atent sistemul bancar. Totuşi, domnia sa consideră că "România a absorbit şocurile crizei financiare şi ele nu se regăsesc în economia reală". Ministrul a atras atenţia însă că "orice derapaj în acest moment ar fi foarte greu de gestionat". Varujan Vosganian a explicat: "Investiţiile străine nu au fost afectate. Criza la nivel global a făcut România şi mai atractivă, investiţiile străine accelerându-se în ţara noastră unde ritmul de creştere economică se menţine ridicat. Investiţiile şi evoluţia exporturilor sunt singurele modalităţi prin care România îşi poate gestiona eficient deficitul de cont curent. În 2008, deficitul de cont curent estimat este de 13,5% din PIB comparativ cu nivelul de peste 14% din PIB înregistrat în 2007. Pentru 2009, prevedem o creştere a exporturilor cu 5-6 la sută peste creşterea importurilor, ceea ce va duce la un deficit de cont curent de circa 12 la sută din PIB". Ministrul a mai susţinut, citat de Agerpres, că dacă ţara noastră nu se va hazarda în creşterea împrumuturilor de tip ipotecar prin băncile comerciale, criza de pe pieţele internaţionale ne-ar putea evita. Şi cum un strop de campanie electorală nu strică, Varujan Vosganian a precizat că "România are o politică fiscală bună".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bre mereu nimeresti titlurile

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb