Burduja: Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate

R.S.
Politică / 19 martie

Burduja: Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate

Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate, instalate sau în curs de instalare, a anunţat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, scrie Agerpres.

'Astăzi a ajuns pe şantierul centralei de la Mintia al doilea generator uriaş, de aproape 800 de tone, construit pe baza unor tehnologii americane performante. Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate, instalate sau în curs de instalare. Turbinele Siemens, printre cele mai performante din lume, sunt deja la Mintia, iar structurile de susţinere şi sistemele auxiliare sunt montate. În paralel, infrastructura necesară conectării centralei la Sistemul Energetic Naţional este în lucru, acest proiect fiind în sarcina Transgaz, astfel încât noua capacitate de producţie de la Mintia să fie integrată cât mai rapid', a scris ministrul Energiei, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, Centrala Mintia trebuie să devină complet operaţională în 2026, iar din 2027 să utilizeze gazele naturale din Marea Neagră, a căror extragere va începe prin proiectul Neptun Deep.

'Ţintele privind realizarea proiectului rămân aceleaşi: în vara lui 2026, Centrala Mintia trebuie să devină complet operaţională, iar din 2027 să utilizeze gazele naturale din Marea Neagră, a căror extragere va începe prin proiectul Neptun Deep. Având o capacitate totală de 1.750 MW, centrala de la Mintia va fi cea mai mare unitate pe gaze naturale din Uniunea Europeană, iar ţinta ambiţioasă va fi să avem deja 1.000 MW puşi în funcţiune la finalul acestui an', a punctat Burduja.

Cu o investiţie privată totală de 1,4 miliarde de euro, acest proiect asigură nu doar tranziţia către 'o energie mai curată şi mai ieftină pentru români', dar duce şi la crearea unor locuri de muncă în regiune, atât în faza de construcţie, cât şi pe termen lung, în operarea centralei.

'Centrala pe gaze de la Mintia este unul dintre marile proiecte strategice ale României, dar şi una dintre marile provocări pe care ni le-am asumat la Ministerul Energiei. De aceea ne-am asumat să declarăm investiţia de importanţă naţională, pentru o implementare cât mai rapidă.

Imaginaţi-vă ce vor însemna toţi aceşti MW în plus pentru sistemul energetic naţional. O producţie mai mare de energie românească ne va aduce mai multă securitate, preţuri mai mici în facturile românilor şi competitivitate mai mare pentru companiile noastre. Asta înseamnă prosperitate, locuri de muncă, investiţii noi atrase pentru România', a mai scris Burduja pe pagina de socializare, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. SNN:ul ajunge sub 33RON

    TGN și TEL la stele.

    1. H2O la 80RON prețul corect.

      iernut + mintea = apă caldă-n București ! 

    Tarziu, deja o parte din industrie s-a inchis din cauza energiei disponibile la cel mai mare pret de pe planeta. Trebuia sa nu inchideti cei 2.000 mw pe carbune, dar liberalul Virgil Popescu ne-a sabotat.

    Este foarte bine că se pun în funcțiune noi mari capacități de producție, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece.

    Compania care deține Mintia nu este românească, așa cum nici gazele nu sunt decât în proporție de 50% românești (50% OMV, 50% Romgaz, iar redevențele pentru hidrocarburi sunt minuscule). Cea mai mare parte din profit se va duce la Mass Group (proprietar Mintia) și OMV. Un mare plus va fi dacă România, prin companii românești, revine ca mare procesator de hidrocarburi (salvarea Azomureș, ca principal producător de îngrăsăminte, având ca materie primă gazele din Marea Neagră). 

    Motivul închiderii centralelor pe cărbune. “Singura rațiune este menținerea prețului mare la energie”

    Laurențiu Ciurel, fostul director al Termocentralei Rovinari, susține că singurul motiv pentru care România își închide centralele pe cărbune este menținerea prețului mare la energie electrică. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb