BURKINA FASO: Un român a fost răpit într-un atac la o mină

Internaţional / 5 aprilie 2015

Foto: MApN

Foto: MApN

Actualizare 19:54 Forţele de securitate din Burkina Faso nu l-au găsit pe românul răpit

Forţele de securitate din Burkina Faso au căutat, astăzi, în zona de deşert din apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, dar nu au găsit niciun indiciu privind paznicul român răpit ieri de la mina de mangan din Tambao, au anunţat autorităţile, citate de Reuters.

Guvernul din Burkina Faso a înfiinţat o celulă de criză, precizând că atacatorii (ale căror motive şi identitate nu sunt cunoscute) au fugit spre frontiera cu Niger.

---

Actualizare 10:42 MAE: "Românul nu a fost rănit în schimbul de focuri"

Conaţionalul nostru nu a fost rănit în schimbul de focuri de la mină, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei. Celula de criză convocată de ministrul Bogdan Aurescu a continuat să lucreze toată noaptea, fiind în contact cu autorităţile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune.

De asemenea, MAE ţine legătura cu autorităţile franceze, iar celula de criză a informat familia românului şi menţine o legătură permanentă cu aceasta.

"În continuare, la nivelul Structurii operative a MAE, activată de ministrul afacerilor externe, se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz", se mai arată în documentul citat.

Ministerul de Externe mai arată că persoana răpită făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere. Totodată, conducerea minei şi directorii întreprinderii "se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor".

De asemenea, sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea şi identificarea răpitorilor, a informat ataşatul militar de pe lângă Ambasada Franţei din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin Consulul nostru Onorific la Bamako.

---

Actualizare 10:34 Ponta i-a cerut lui Aurescu informaţii despre românul răpit

Premierul Victor Ponta a scris, ieri seară, pe Twitter, că i-a cerut ministrului de Externe Bogdan Aurescu să monitorizeze situaţia din Burkina Faso şi să transmită informaţiile disponibile atât prim-ministrului, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis.

"Am cerut ministrului Aurescu să monitorizeze situaţia şi să transmită informaţiile disponibile către mine şi către preşedintele Klaus Iohannis", a transmis Ponta.

Anterior, tot pe Twitter, şeful Executivului confirmase că MAE a activat celula de criză.

---

Actualizare 10:26 MAE a activat celula de criză

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat în privinţa răpirii unui român în statul african Burkina Faso, activând o celulă de criză, precizează un comunicat al instituţiei, trimis astăzi redacţiei.

MAE transmite: "Imediat ce informaţiile au fost cunoscute de autorităţile române, ministrul Afacerilor Externe a activat celula de criză, care s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice. Au fost trimise instrucţiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Instituţiile care fac parte din celula de criză sunt în contact permanent".

---

Un paznic român angajat al unei societăţi miniere controlate de omul de afaceri Frank Timiş a fost răpit, ieri, în Burkina Faso (vestul Africii) de indivizi înarmaţi, la o mină de mangan situată în apropierea graniţei cu Mali scrie presa străină.

Din primele informaţii, reiese că este vorba despre Gherghuţ Lulian, o persoană de origine română, care are şi cetăţenia franceză. Atacul a fost scurt, dar premeditat, fiind perfect organizat. Martorii susţin că un jandarm care a încercat să intervină a fost rănit de atacatori înarmaţi cu arme Kalaşnikov.

Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliaţi la al-Qaida în Maghrebul Islamic.

Mina de mangan Tambao (deţinută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiş Corporation) a fost incendiată, iar mai multe vehicule de transport au fost distruse parţial.

Reprezentanţii firmei au confirmat atacul şi răpirea conaţionalului nostru, menţionând că un jandarm a fost grav rănit, iar şoferul a fost rănit la un picior.

Răpirea a fost efectuată de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe paznicul român, s-au îndreptat spre graniţa cu Mali, următoarea destinaţie aflându-se în această ţară sau în Niger (ambele state au frontieră comună cu Burkina Faso).

Frank Timiş Corporation are investiţii în Africa de Vest, în special în petrol şi minerit.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb