Noua conducere a Bursei de Valori Bucureşti şi-a stabilit strategia până în 2015, ţintind să ajungă centru financiar regional.
Lucian Anghel, preşedintele BVB, a prezentat, ieri, cele opt priorităţi strategice ale bursei şi cărui membru din CA îi revine res-ponsabilitatea îndeplinirii fiecăreia dintre ele.
Întrebările despre ţintele concrete ale BVB în următorii ani au fost evitate cu graţie, un rol important în stabilirea acestora fiindu-i atribuit noului director general, care urmează să fie selectat cu ajutorul unei firme de recrutare.
Când se aşteaptă noii administratori ca BVB să aibă un nou CEO? "Cât de curând posibil", spune Lucian Anghel.
Domnia sa a dat asigurări că, între timp, Bursa va începe să lucreze la îndeplinirea obiectivelor şi nu va aştepta "cu gura căscată" venirea noului executiv.
Administratorii BVB nu au dat detalii despre profilul viitorului CEO al Bursei.
Dan Paul, vicepreşedintele CA, a spus: "Vă daţi seama că nu vom ţine cont de culoarea ochilor sau a părului. Noul director general trebuie să aibă un coeficient de inteligenţă ridicat".
• Întâlniri săptămânale cu firme private
Listarea de companii noi pe Bursa de Valori Bucureşti şi creşterea numărului de investitori activi reprezintă una dintre principalele priorităţi ale noului Consiliu BVB, potrivit declaraţiilor făcute, ieri, de reprezentanţii instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.
Octavian Molnar va coordona şi supravegherea activităţii noului director general al Bursei, care urmează să se întâlnească, în fiecare săptămâ-nă, cu reprezentanţii a 52 de companii care ar putea fi listate. Membrii Consiliului au lăsat să se înţelegă că întâlnirile cu potenţialii emitenţi au început deja. Lucian Anghel, preşedintele CA al Bursei, a menţionat: "Nu aşteptăm un CEO, avem un director general adjunct (n.r. Alin Barbu)".
• Suport pentru ofertele statului
Pentru încheierea cu succes a ofertelor publice pentru listarea companiilor de stat, administratorii Bursei au declarat că vor implementa un pachet de susţinere, prin organizarea de conferinţe şi seminarii, prin oferirea de programe de instruire dar şi prin implicarea activă în toate fazele privatizărilor. Acest obiecti cade în sarcina lui Pompei Lupşan.
• Lansarea a trei produse noi până în 2015
Evaluarea oportunităţilor de dezvoltare a pieţei de capital, revizuirea produselor existente şi a serviciilor oferite, precum şi lansarea a trei produse majore, până la sfârşitul anului 2015, reprezintă o altă prioritate pentru administratorii BVB, obiectiv de care de va ocupa Valerian Ionescu.
• Vizibilitate şi transparenţă
Activitatea de implementare a codului de guvernanţă corporativă, prin stabilirea clară a responsabilităţilor CA şi a Echipei Executive, va fi coordonată şi supravegheată de Narcisa Oprea.
• Reducerea birocraţiei
Robert Pană, secretarul general al Bursei, va asigura dialogul permanent cu reglementatorii şi decidenţii principali de pe piaţa de capital şi va lansa iniţiative pentru reducerea birocraţiei.
• Creşterea vizibilităţii BVB
Creşterea vizibilităţii bursei şi a emitenţilor, precum şi conştientizarea rolului important pe care îl joacă pe piaţa de capital din ţara noastră, reprezintă o prioritate a BVB, care îi revine lui Schroll Matjaz.
• Menţinerea unui bun dialog
Dan Paul, vicepreşedintele BVB, se va ocupa să dezvolte dialogul dintre Bursă şi instituţiile/autorităţile relevante pentru piaţa de capital.
• Bursa - formator de opinie
Lansarea unor programe educaţionale în parteneriat cu Asociaţia Brokerilor, CNVM şi instituţii guvernamentale, pentru înţelegerea rolului şi modului de funcţionare a pieţei de capital, cade în sarcina lui Stere Farmache.
• Anghel: BCR nu a fost listată pentru că nu avea nevoie de finanţare
BCR nu a fost listată deoarece nu avea nevoie de finanţare prin bursă, a spus, ieri, Lucian Anghel, preşedintele BVB, care este şi economist-şef al Băncii Comerciale Române.
Domnia sa a declarat: "BVB are nevoie de companii care au nevoie de bursă. Funcţia bursei este să ofere finanţare. Din păcate, această funcţie nu prea a fost utilizată în ultimii ani. Nu este cazul situaţiei menţionate. Nu cred că poţi dezvolta ceva cu forţa. Nu poţi forţa o companie să se listeze".
"Erste Bank", acţionarul majoritar al BCR, a făcut tot posibilul să evite listarea băncii româneşti la bursă, deşi aceasta era o clauză asumată prin contractul de privatizare.
Listarea BCR a fost respinsă de acţionari în AGA în luna noiembrie a anului trecut, tocmai pentru ca un vot negativ să protejeze Erste ulterior de eventuale acţiuni în instanţă. Respingerea listării în AGA a venit după ce în luna septembrie patru dintre SIF-uri au agreat cu Erste un acord pentru vânzarea participaţiilor la BCR, la care ulterior a aderat şi SIF Moldova. Avocata Ioana Sfîrăială a cerut în instanţă listarea BCR.
•
• Planul lui Valentin Ionescu era ca BVB să depăşească bursele din Praga şi Budapesta, până în 2014
Un plan de acţiune pentru Bursa de Valori Bucureşti pentru perioada 2011-2014 a fost elaborat şi de Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei, şi prezentat fostului Consiliu de Administraţie, în vara anului trecut.
Planul lui Ionescu, fiind elaborat de pe poziţia de executiv, conţinea ţinte precise şi modalităţi de acţiune.
Fostul director general dorea, în vara anului trecut, ca până în 2014, BVB să depăşească lichiditatea burselor din Praga şi Budapesta pe piaţa de acţiuni, să depăşească lichiditatea Sibex şi să crească importanţa pieţei derivatelor la BVB, să treacă la categoria "emerging market", de la categoria "frontier", să îmbunătăţească sistemul şi regulile de tranzacţionare, să valorifice tehnologia Arena, să facă lobby pentru eliminarea sau modificarea unor decizii, legi, să atragă noi membri, să-şi dieversifice sursele de venit şi să-şi diminueze riscului operaţional, să-şi reaşeze organigrama, precum şi să-şi îmbunătăţească indicatorii economico - financiari.
Valentin Ionescu propunea o ţintă de 60 milioane de euro a tranzacţiilor medii zilnice, pentru 2014, ce ar fi urmat să fie atinsă prin creşterea ofertei de instrumente financiare, prin stimularea cererii de instrumente financiare şi prin îmbunătăţirea cadrului de tranzacţionare şi alinierea cu pieţele internaţionale.
Valentin Ionescu a fost demis de fosta conducere a BVB, care a considerat că nu şi-a îndeplinit ţintele asumate contractual. (ADINA ARDELEANU)
1. fără titlu
(mesaj trimis de dumitru în data de 14.02.2012, 00:04)
Dl Anghel a ratat o imensa oportunitate de a tacea pe subiectul listarii bcr
1.1. E mai concret ala de anul trecut (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2012, 00:17)
De ce nu a fost facut public!
1.2. Daca ies ofertele (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2012, 00:20)
Ajungem la 30-40 mill in doi ani. Dar sa se respecte calendarul
2. Planuri planuri
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2012, 08:03)
Sa va vedem la actiune. Momentan tot Farma conduce bvb.
3. scarbit
(mesaj trimis de investitor în data de 14.02.2012, 09:21)
in fiecare an auzim aceleasi povesti nu puteau sa stabileasca aceste planuri pentru ei si sa vada ce pot realiza , eu cel putin sunt scarbit cand aud aceleasi texte si apoi motivele pentru care nu s-au realizat...
3.1. corect, nimic nou si cu bankeru (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2012, 09:43)
acum e fortat sa iasa in fata, face deja gafe!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2012, 10:13)
Acum pateste ce a facut si el lui Stefan, lui Bebica si altora. Chiar cum va fi cu partea educationala? Eventual poate mai merge cu una bucata fetita ani de-a randul la Barcelona, Madrid, cate una saptamana. Doar merge la congrese, sa vedem ce spune de plecarea lor manelista.