Bursa are strategie, dar nu şi director să o implementeze

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie 2012

Lucian Anghel: "Avem opt priorităţi strategice până în 2015".

Lucian Anghel: "Avem opt priorităţi strategice până în 2015".

Noua conducere a Bursei de Valori Bucureşti şi-a stabilit strategia până în 2015, ţintind să ajungă centru financiar regional.

Lucian Anghel, preşedintele BVB, a prezentat, ieri, cele opt priorităţi strategice ale bursei şi cărui membru din CA îi revine res-ponsabilitatea îndeplinirii fiecăreia dintre ele.

Întrebările despre ţintele concrete ale BVB în următorii ani au fost evitate cu graţie, un rol important în stabilirea acestora fiindu-i atribuit noului director general, care urmează să fie selectat cu ajutorul unei firme de recrutare.

Când se aşteaptă noii administratori ca BVB să aibă un nou CEO? "Cât de curând posibil", spune Lucian Anghel.

Domnia sa a dat asigurări că, între timp, Bursa va începe să lucreze la îndeplinirea obiectivelor şi nu va aştepta "cu gura căscată" venirea noului executiv.

Administratorii BVB nu au dat detalii despre profilul viitorului CEO al Bursei.

Dan Paul, vicepreşedintele CA, a spus: "Vă daţi seama că nu vom ţine cont de culoarea ochilor sau a părului. Noul director general trebuie să aibă un coeficient de inteligenţă ridicat".

Întâlniri săptămânale cu firme private

Listarea de companii noi pe Bursa de Valori Bucureşti şi creşterea numărului de investitori activi reprezintă una dintre principalele priorităţi ale noului Consiliu BVB, potrivit declaraţiilor făcute, ieri, de reprezentanţii instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Octavian Molnar va coordona şi supravegherea activităţii noului director general al Bursei, care urmează să se întâlnească, în fiecare săptămâ-nă, cu reprezentanţii a 52 de companii care ar putea fi listate. Membrii Consiliului au lăsat să se înţelegă că întâlnirile cu potenţialii emitenţi au început deja. Lucian Anghel, preşedintele CA al Bursei, a menţionat: "Nu aşteptăm un CEO, avem un director general adjunct (n.r. Alin Barbu)".

Suport pentru ofertele statului

Pentru încheierea cu succes a ofertelor publice pentru listarea companiilor de stat, administratorii Bursei au declarat că vor implementa un pachet de susţinere, prin organizarea de conferinţe şi seminarii, prin oferirea de programe de instruire dar şi prin implicarea activă în toate fazele privatizărilor. Acest obiecti cade în sarcina lui Pompei Lupşan.

Lansarea a trei produse noi până în 2015

Evaluarea oportunităţilor de dezvoltare a pieţei de capital, revizuirea produselor existente şi a serviciilor oferite, precum şi lansarea a trei produse majore, până la sfârşitul anului 2015, reprezintă o altă prioritate pentru administratorii BVB, obiectiv de care de va ocupa Valerian Ionescu.

Vizibilitate şi transparenţă

Activitatea de implementare a codului de guvernanţă corporativă, prin stabilirea clară a responsabilităţilor CA şi a Echipei Executive, va fi coordonată şi supravegheată de Narcisa Oprea.

Reducerea birocraţiei

Robert Pană, secretarul general al Bursei, va asigura dialogul permanent cu reglementatorii şi decidenţii principali de pe piaţa de capital şi va lansa iniţiative pentru reducerea birocraţiei.

Creşterea vizibilităţii BVB

Creşterea vizibilităţii bursei şi a emitenţilor, precum şi conştientizarea rolului important pe care îl joacă pe piaţa de capital din ţara noastră, reprezintă o prioritate a BVB, care îi revine lui Schroll Matjaz.

Menţinerea unui bun dialog

Dan Paul, vicepreşedintele BVB, se va ocupa să dezvolte dialogul dintre Bursă şi instituţiile/autorităţile relevante pentru piaţa de capital.

Bursa - formator de opinie

Lansarea unor programe educaţionale în parteneriat cu Asociaţia Brokerilor, CNVM şi instituţii guvernamentale, pentru înţelegerea rolului şi modului de funcţionare a pieţei de capital, cade în sarcina lui Stere Farmache.

Anghel: BCR nu a fost listată pentru că nu avea nevoie de finanţare

BCR nu a fost listată deoarece nu avea nevoie de finanţare prin bursă, a spus, ieri, Lucian Anghel, preşedintele BVB, care este şi economist-şef al Băncii Comerciale Române.

Domnia sa a declarat: "BVB are nevoie de companii care au nevoie de bursă. Funcţia bursei este să ofere finanţare. Din păcate, această funcţie nu prea a fost utilizată în ultimii ani. Nu este cazul situaţiei menţionate. Nu cred că poţi dezvolta ceva cu forţa. Nu poţi forţa o companie să se listeze".

"Erste Bank", acţionarul majoritar al BCR, a făcut tot posibilul să evite listarea băncii româneşti la bursă, deşi aceasta era o clauză asumată prin contractul de privatizare.

Listarea BCR a fost respinsă de acţionari în AGA în luna noiembrie a anului trecut, tocmai pentru ca un vot negativ să protejeze Erste ulterior de eventuale acţiuni în instanţă. Respingerea listării în AGA a venit după ce în luna septembrie patru dintre SIF-uri au agreat cu Erste un acord pentru vânzarea participaţiilor la BCR, la care ulterior a aderat şi SIF Moldova. Avocata Ioana Sfîrăială a cerut în instanţă listarea BCR.

Planul lui Valentin Ionescu era ca BVB să depăşească bursele din Praga şi Budapesta, până în 2014

Un plan de acţiune pentru Bursa de Valori Bucureşti pentru perioada 2011-2014 a fost elaborat şi de Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei, şi prezentat fostului Consiliu de Administraţie, în vara anului trecut.

Planul lui Ionescu, fiind elaborat de pe poziţia de executiv, conţinea ţinte precise şi modalităţi de acţiune.

Fostul director general dorea, în vara anului trecut, ca până în 2014, BVB să depăşească lichiditatea burselor din Praga şi Budapesta pe piaţa de acţiuni, să depăşească lichiditatea Sibex şi să crească importanţa pieţei derivatelor la BVB, să treacă la categoria "emerging market", de la categoria "frontier", să îmbunătăţească sistemul şi regulile de tranzacţionare, să valorifice tehnologia Arena, să facă lobby pentru eliminarea sau modificarea unor decizii, legi, să atragă noi membri, să-şi dieversifice sursele de venit şi să-şi diminueze riscului operaţional, să-şi reaşeze organigrama, precum şi să-şi îmbunătăţească indicatorii economico - financiari.

Valentin Ionescu propunea o ţintă de 60 milioane de euro a tranzacţiilor medii zilnice, pentru 2014, ce ar fi urmat să fie atinsă prin creşterea ofertei de instrumente financiare, prin stimularea cererii de instrumente financiare şi prin îmbunătăţirea cadrului de tranzacţionare şi alinierea cu pieţele internaţionale.

Valentin Ionescu a fost demis de fosta conducere a BVB, care a considerat că nu şi-a îndeplinit ţintele asumate contractual. (ADINA ARDELEANU)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dl Anghel a ratat o imensa oportunitate de a tacea pe subiectul listarii bcr

    1. De ce nu a fost facut public!

      Ajungem la 30-40 mill in doi ani. Dar sa se respecte calendarul

    Sa va vedem la actiune. Momentan tot Farma conduce bvb.

    in fiecare an auzim aceleasi povesti nu puteau sa stabileasca aceste planuri pentru ei si sa vada ce pot realiza , eu cel putin sunt scarbit cand aud aceleasi texte si apoi motivele pentru care nu s-au realizat...

    1. acum e fortat sa iasa in fata, face deja gafe!

      Acum pateste ce a facut si el lui Stefan, lui Bebica si altora. Chiar cum va fi cu partea educationala? Eventual poate mai merge cu una bucata fetita ani de-a randul la Barcelona, Madrid, cate una saptamana. Doar merge la congrese, sa vedem ce spune de plecarea lor manelista.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb