Modificările legislative intrate în vigoare în luna septembrie a anului trecut cu privire la asociaţiile de proprietari creează noi probleme pentru administratorii şi preşedinţii de blocuri. Tot mai multe asociaţii de proprietari aleg să apeleze la serviciile unei companii de management rezidenţial, în detrimentul unui administrator persoană fizică.
Ottavio Şerbănescu, CEO-ul companiei de management rezidenţial Cresida Management, ne-a declarat că la începutul sezonului de adunări generale au fost probleme, mai ales că noua lege i-a obligat pe administratori să facă adunările generale în primul trimestru al anului, ceea ce până acum era o recomandare. În plus, prin noua legislaţie s-a îngreunat foarte mult modul de convocare al adunărilor generale - acum este obligatoriu ca asociaţiile să trimită scrisori recomandate cu conţinut declarat tuturor proprietarilor pe care nu îi găsesc să semneze tabelul convocator, potrivit CEO-ului Cresida.
Domnia sa a precizat că administratorii întâmpină greutăţi şi la poştă, ţinând cont că sunt câteva sute de scrisori. În plus, pentru a fi trimise cu conţinut declarat, este nevoie ca scrisorile respective să fie deschise la poştă. Pe lângă toate acestea, asociaţiile au plătit un cost suplimentar, ţinând cont că o astfel de trimitere costă în jur de 7 lei. Cu cât asociaţia are mai mulţi proprietari cărora le-a trimis scrisori, cu atât costurile au crescut.
Totodată, Ottavio Şerbănescu ne-a mai precizat că preşedintele şi comitetul asociaţiei de proprietari au fost nevoiţi să facă proiectul de buget pentru anul în curs pe care să-l prezinte adunării generale şi dacă nu au îndeplinit aceste sarcini, primăria îi va amenda cu 2500 de lei la cinci luni. Termenul limită pana la care toţi aceşti paşi trebuie făcuţi a fost de 25 martie 2019.
Odată cu aceste noi modificări legislative, a crescut numărul asociaţiilor care au apelat la firme de management rezidenţial, iar pentru anul în curs CEO-ul Cresida consideră că numărul acestora va continua să se mărească. Pe lângă profesionalismul pe care firmele de mentenanţă îl deţin, este mult mai ieftin să apelezi la serviciile unei firme de administrare, decât ale unei persoane fizice.
Ottavio Şerbănescu a mai adăugat că legea are, în prezent, nişte prevederi ambigue care sunt foarte greu de clarificat şi au fost făcute demersuri de către companiile de administrare şi federaţiile asociaţiilor de proprietari, în încercarea de a modifica legea, de a uşura puţin din efectele acestor reglementări, dar până în prezent, din păcate, nu a existat feedback din partea autorităţilor.