• Darie Moldovan: "În mod normal, nu sunt mai mult de două zile pe an când vedem o astfel de şedinţă la BVB"
Euforia a fost cuvântul de ordine, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, care a înregistrat una dintre cele mai spectaculoase reveniri din ultimul an şi jumătate, contaminată de entuziasmul pieţelor externe la aflarea veştii că Uniunea Europeană a pregătit un plan de 750 de miliarde euro pentru stabilitatea zonei euro. Revenirea de ieri urmea-ză scăderilor de săptămâna trecută, când indicii Bursei de Valori Bucureşti s-au depreciat şi cu peste 14%.
"Decizia Uniunii Europene de a pune la punct planul de salvare a zonei euro a avut un impact pozitiv asupra pieţelor externe şi implicit asupra pieţei de la Bucureşti", a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Estinvest", adăugând: "O parte importantă dintre cei care au deschis poziţii joi şi vineri, le-au închis azi (n.r.ieri). Probabil că totul se va cerne până la urmă şi această furtună într-un pahar cu apă va lua sfîrşit".
Cel mai mult, cu 13,57%, la 27.914,61 puncte, a urcat indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, în timp ce indicele compozit al pieţei, BET-C, a consemnat o apreciere de 9,69%, la 3.264,38 puncte. Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri de la BVB, a urcat, ieri, cu peste 11%, la 5.454,83 puncte.
"Săptămâna trecută, BET-C a pierdut 14 puncte, iar ieri am văzut o revenire de peste 9%, aproape compensând deprecierea din zilele anterioare. Creşterea de 10% a indicelui BET-C nu este însă sustenabilă...Dacă ar fi fost o creştere de 3-4%, nu ar fi fost nimic dubios, însă aşa mă aştept la o uşoară corecţie", ne-a spus Alina Udrea, analist financiar la casa de brokeraj "Active International". Acesta consideră că şedinţa de ieri a fost una "atipică".
"Broker" Cluj (simbol BRK) şi "Condmag" Braşov (simbol COMI) au fost printre cele mai tranzacţionate acţiuni din şedinţa bursieră de ieri, limita superioară de variaţie penru acestea fiind ridicată la 25%.
"Cele două acţiuni au îndeplinit condiţiile pentru ridicarea limitei de variaţie, şi anume: 15 minute fără ask. Dacă monitorizarea titlurilor tranzacţionate la BVB s-ar fi extins şi după ora 16, atunci probabil că am fi văzut mişcări similare şi în cazul acţiunilor SIF4 şi SIF5", a mai spus Marcel Murgoci, de la "Estinvest".
Acţiunile COMI au închis şedinţa de ieri cu o creştere de peste 20%, la 0,76 de lei/titlu, în timp ce titlurile BRK au comsemnat o creştere de 17,22%, la 0,32 de lei/acţiune.
"Am văzut ieri o revenire a pieţei după scăderile foarte abrupte de săptămâna trecută. Având în vedere volatilitatea şi panica din zilele trecute, era normal ca revenirea să fie la fel de violentă", afirmă Darie Moldovan, de la "Broker" Cluj, continuând:"Nu ştiu dacă în mod normal sunt mai mult de două zile pe an când vedem o astfel de şedinţă la Bursa de Valori Bucureşti. Îmi mai aduc aminte de o şedinţă similară în urmă cu un an şi jumătate".
Printre cele mai lichide acţiuni de ieri au fost şi titlurile SIF5 "Oltenia", fiind tranzacţionate peste 11 milioane de titluri. La distanţă considerabilă se aflau, ieri, acţiunile "Dafora" Mediaş, investitorii schimbând aproape 7 milioane de astfel de titluri.