Bursa de la Bucureşti şi-a găsit director la Varşovia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2013

Bursa de la Bucureşti şi-a găsit director la Varşovia

Update 13:23

Acţiunile BVB au crescut astăzi, în jurul orei 13:00, cu 4,18%.

Ieri, Fondul Templeton Frontier Markets Fund Account a vândut 9.196 de acţiuni BVB, preţul tranzacţiei fiind de 18,1855 lei/acţiune, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

----

Ludwik Sobolewski, noul CEO al BVB

Polonezul vine la Bucureşti cu planuri "măreţe"

Ludwik Sobolewski, fostul CEO al Bursei din Varşovia, va fi noul director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce a fost numit de Consiliul Bursei reunit în şedinţă, aseară.

Preluarea funcţiei depinde însă de avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, unde polonezul nu ar fi tocmai simpatizat, după ce, la începutul anului, a fost demis de la bursa poloneză, din cauza unui conflict de interese.

Potrivit publicaţiilor poloneze, Ludwik Sobolewski a fost concediat, în ianuarie, din funcţia de preşedinte al Bursei din Varşovia deoarece ar fi implicat WSE într-o strângere de fonduri pentru finanţarea unui film în care urma să apară iubita sa, Anna Szarek.

Se pare însă că în Polonia aceste fapte nu sunt investigate, iar unii spun că demiterea lui Sobolewski ar fi, de fapt, doar o mişcare politică.

Potrivit unor surse din piaţă, Ludwik Sobolewski vine la BVB cu planuri măreţe, însă detaliile despre acestea sunt deocamdată "la secret".

În Polonia, Ludwik Sobolewski este cunoscut drept un tip extrem de ambiţios, iar proiectul BVB ar putea fi o şansă pentru el să îşi demonstreze capacităţile în faţa lumii.

Misiunea sa este însă una extrem de grea, iar un eşec i-ar putea fi fatal, mai ales că, deja, gurile rele susţin că, de fapt, susţinerea Guvernului polonez pentru piaţa de capital a dus Warsaw Stock Exchange pe culmile gloriei şi nu contribuţia CEO-ului său.

În urmă cu o săptămână, Sobolewski a declarat cotidianului polonez Rzeczpospolita că se gândeşte serios la oferta primită de la Bursa de Valori Bucureşti să preia funcţia de director general, însă a precizat că va lua o decizie finală probabil în 2-3 luni de zile.

Ludwik Sobolewski a mai declarat că ar accepta poziţia în România numai dacă ar fi convins că poate schimba piaţa: "Da, Bursa de la Bucureşti este mult mai mică decât cea din Polonia. Dar, îmi amintesc ce era piaţa din Varşovia când mi-am asumat poziţia de preşedinte WSE în 2006, eram în stagnare de câţiva ani buni (...). În mai puţin de şapte ani, multe lucruri s-au schimbat. Desigur, sunt voci care spun că dezvoltarea este rezultatul procesului de privatizare şi a fondurilor de pensii. Dar şi înainte de 2006 acestea erau operaţionale. Însă, numai după 2006 am creat o piaţă puternică, supra-locală".

Ziarul BURSA a scris (prioritate, în presă), pe 16 mai, că BVB îl curtează pe Ludwik Sobolewski pentru postul de director general.

Iniţial, preşedintele BVB Lucian Anghel şi Narcisa Oprea, membru CA, au mers în Varşovia să îi facă o propunere polonezului. Ulterior, discuţiile au continuat, inclusiv la Bucureşti, unde Sobolewski s-a prezentat boardului BVB şi a avut o întâlnire chiar şi cu Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF.

BVB a rămas fără director general, în martie, când conducerea l-a demis pe Victor Cionga, din cauză că nu ar fi făcut restructurare suficient de repede.

Bursa din Varşovia a fost privatizată în 2010, însă Ministerul Trezoreriei deţine majoritatea drepturilor de vot.

Actualmente, Ludwik Sobolewski face parte din Consiliul de Supraveghere al producătorului de energie ZE PAK şi din Consiliul de Supraveghere al fondului polonez TFI IDEA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si nici in ce se baga alaturi de "penibilul" Agent 000.

    Gazaru' nu doarme noptile astea, invata cum sa pupe in fund in poloneza si cum sa-si pozitioneze limba cand va linge pantofii. 

    CA isi poate da demisia !

    Ii uram bun venit domnului Sobolewski si credit de 1 an de zile sa ne uimeasca ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb