Bursa de la Bucureşti vrea să-şi dezmorţească piaţa derivatelor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2010

Bursa de la Bucureşti vrea să-şi dezmorţească piaţa derivatelor

Casa de Compensare a anunţat, ieri, scăderea cu mai mult de jumătate a garanţiei pe care trebuie să o depună brokerii

CCB a acceptat şi acţiuni BVB drept colateral, în loc de bani

După ce a tras cu ochiul la Bursa derivatelor de la Sibiu, la ale cărei tranzacţii nu poate decât să viseze deocamadată, conducerea Bursei de Valori Bucureşti a decis că a venit momentul să îşi pună pe picioare propria piaţă de derivate, aproape inexistentă în cele mai multe zile din săptămână.

Primii paşi pentru dezmorţirea derivatelor bucureştene au fost anunţaţi, ieri, de conducerea Casei de Compensare, cu scopul să relaxeze povara financiară ce apasă asupra brokerilor care oferă intermediere pe derivate şi să atragă noi membri. Semnificativ este că nici jumătate din brokerii activi din piaţă nu sunt membri ai Casei de Compensare Bucureşti (CCB), iar unii dintre membrii actuali sunt nemulţumiţi de nivelul garanţiilor pe care trebuie să le depună, acesta nefiind justificat de valoarea tranzacţiilor cu derivate.

Una dintre cele mai importante măsuri anunţate, ieri, dă membrilor CCB posibilitatea să depună drept colateral câteva dintre cele mai lichide acţiuni de la Bursă, în loc să îşi blocheze banii în conturile Casei de Compensare.

Valentin Ionescu, directorul genera al BVB, a explicat cum a ajuns Consiliul Bursei să ia o astfel de decizie: "În urma analizelor interne şi pe baza recomandărilor primite de la intermediarii activi pe piaţa derivatelor, am constatat ca sunt necesare ajustări calitative în sensul diversificării activelor care pot fi depuse sub forma de marje (colateral) şi determinarea eforturilor financiare ale intermediarilor în funcţie de activitatea desfăşurată de aceştia.

Cum BVB administrează şi pieţe spot unde sunt tranzacţionate diverse instrumente financiare, acceptarea celor mai lichide acţiuni listate să fie depuse sub formă de colateral este o măsură care corelează interesul clienţilor şi al intermediarilor pentru instrumentele listate pe toate pieţele BVB".

Brokerii care sunt, în prezent, membri ai Casei de Compensare vor primi înapoi circa 30.000 de lei de la CCB, iar cei care vor dori să intermedieze tranzacţii cu derivate vor fi nevoiţi să depună o garanţie de doar 20.000 de lei, faţă de 50.000 de lei, cât era până acum, potrivit măsurilor anunţate, ieri, de conducerea Casei. De asemenea, brokerii vor plăti o contribuţie anuală minimă de 500 de lei în loc de 5.000 de lei, cât plăteau de obicei. Conducerea CCB mai trebuie să anunţe, însă, de când vor fi aplicate aceste reduceri.

"Aceste măsuri sunt motivate de faptul că eforturile financiare ale brokerilor trebuie determinate în funcţie de amploarea operaţiunilor cu derivate desfăşurate de aceştia", a declarat Valentin Ionescu, adăugând: "Primele efecte aşteptate se referă la înregistrarea de market makeri pentru contractele futures pe acţiuni listate la BVB şi la creşterea numărului de intermediari care să solicite accesul la piaţa derivatelor".

Investitorii vor putea să îşi plaseze singuri ordinele pe derivate, ca şi la Sibiu

Conducerea BVB a decis să dea şi investitorilor de la Bucureşti posibilitatea să îşi plaseze singuri ordinele pentru tranzacţiile cu derivate, facilitate care nu exista la Bucureşti.

Ciprian Zah, membru în Consiliul de Administraţie al BVB, ne-a declarat că Bursa lucrează la un proiect mai mare pentru dezvoltarea pieţei derivatelor şi că măsurile anunţate, ieri, de CCB prefigurează schimbările pe acest segment de piaţă: "Avem un proiect pentru dezvoltarea pieţei derivatelor de la Bucureşti, însă mai trebuie parcurşi câţiva paşi până la definitivarea lui. De exemplu, vrem să dăm investitorilor posibilitatea să-şi plaseze singuri ordinele de tranzacţionare pe piaţa derivatelor întrucât la Bucureşti nu aveau această posibilitate până acum. Acest lucru a devenit posibil odată cu Arena XT. De asemenea, avem discuţii cu mai mulţi potenţiali market makeri care ne-au trimis solicitări în acest sens. Pentru BVB este importantă orice piaţă, atâ-ta timp cât brokerii, dar şi bursa pot să obţină comisioane".

La începutul lunii noiembrie, conducerea BVB a anunţat că Bursa va lansa contracte futures având ca activ suport indicele ROTX şi acţiunile BVB.

Acţiunile pe care brokerii le vor putea depune drept colateral la Casa de Compensare sunt cele emise de cele cinci societăţi de investiţii financiare, de "OMV Petrom", "Banca Transilvania", "Bursa de Valori" Bucureşti, "BRD Groupe Societe Generale".

CCB acceptă drept colateral şi fonduri băneşti denominate în euro şi dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Frectie..."la bursa de lemn"....s-au speriat "profesionistii" ratati de la BVB..Dar acesti apostoli ai falimentului Stere Farmache si Alin Barbu nu se vor lasa pina ce nu vor nimici totul. Sa ii luati un interviu lui Farmache depre derivate. Atunci sa vedeti cum e posibil ca cineva ca el sa fie unde este...Este un derivat de surogat de broker ratat...Sunt rau...dar nu aiti de rau pe cit o cere situatia...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb