Bursa poloneză este acţionar al Bursei din Sibiu (BMFMS), începând de astăzi, când este programată Adunarea generală a acţionarilor BMFMS pentru aprobarea rezultatelor subscripţiilor în cadrul emisiunii de acţiuni sibiene în vederea majorării de capital, emisiune preluată în majoritate de polonezi, conform surselor noastre.
Informaţia nu a fost confirmată de preşedintele Bursei de la Sibiu, domnul Teodor Ancuţa, care, contrar tradiţionalei sale transparenţe, în această ocazie s-a comportat ermetic.
În schimb, faptul ne-a fost confirmat din patru alte surse, a căror seriozitate a fost verificată în timp, astfel că ceea ce, în alte condiţii, am fi prezentat drept zvon, dobândeşte statutul de ştire sigură.
Sursele noastre acreditează informaţia că, emisiunea de acţiuni ale Bursei sibiene ar fi fost subscrisă şi de Morgan Stanley, HTI - Valori Mobiliare, SIRA şi Intercapital, dar că Bursa de la Varşovia ar fi preluat peste 90% din pachetul ofertat, dobândind, astfel, aproape 2% din BMFMS.
Se pare că suma de plată acceptată de polonezi aproximează 300 de mii de euro (emisiunea a cuprins un pachet de 636 de acţiuni, la 1600 RON/ acţiune, din care 200 RON drept valoare nominală şi 1400 RON drept primă de emisiune).
Tranzacţia poate să conducă la reconfigurarea raporturilor dintre pieţele bursiere româneşti, în cazul că polonezii îşi doresc un rol activ în dezvoltarea Bursei din Sibiu (şi nu pare raţional să-şi dorească doar o poziţie de acţionar pasiv).
În rivalitatea dintre Bursele de la Bucureşti şi cea de la Sibiu, declanşată anul trecut, în octombrie, de eşecul proiectului de fuziune dintre ele, implicarea Bursei poloneze în structura acţionariatului sibian poate aduce câteva argumente puternice în favoarea Bursei din Dumbravă.
Cel mai la îndemână parteneriat dintre Bursa varşoviană şi cea sibiană ar fi să adopte o platformă de tranzacţionare comună şi să permită brokerilor lor acces încrucişat pe cele două pieţe, folosind, eventual, depozitarul polonez.
Şi tot asa, să permită listarea încrucişată a emitenţilor din cele două pieţe. Evident, asta ar presupune constituirea unei pieţe "spot" la Sibiu, intrând în directă competiţie cu Bucureştiul, un proiect anunţat încă de acum un an de preşedintele sibian Teodor Ancuţa.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu va putea rămâne fără reacţie faţă de forţele pe care rivala sibiană pare că le va putea alinia.
Conform strategiei recent prezentate de domnul Septimiu Stoica, preşedintele BVB, Bursa bucureşteană preferă să-şi păstreze identitatea locală, iar în schimbul vreunei fuziuni cu o bursă străină, consideră mai potrivite raporturile de parteneriat, colaborările, alianţele.
Dar, implicarea polonezilor la Sibiu i-ar putea sili pe bucureşteni să se răzgândească, dacă, într-adevăr, Sibiul va intra în dezvoltare accelerată.
Ca să-şi păstreze prioritatea, Bursa de la Bucureşti s-ar putea decide la o strategie diferită, mai dinamică şi mai deschisă în raporturile cu bursele străine, care de altfel, şi-au manifestat interesul pentru proprietatea BVB.
Dar, asta ar însemna să câştige fracţiunea caselor de brokeraj care s-au vădit ostile actualei linii din conducerea BVB - WBS, HTI, Broker, Interacapital - toate apropiindu-se de Bursa sibiană. Ba, chiar, Cristian Sima, preşedintele WBS, şi-a anunţat intenţia "răsturnării" actualului Consiliu al BVB.
Astfel de "mutaţii", însă, depind de intenţiile şi puterea polonezilor - gradul în care gândesc să se implice în dezvoltarea pieţei de la Sibiu şi capacitatea lor să îi susţină dezvoltarea.
Bursa de la Varşovia se află în proprietatea statului în proporţie de 99%. Valoarea zilnică a tranzacţiilor a explodat la 375 de milioane de euro, după ce polonezii au adoptat legea fondurilor de pensii administrate privat, care îi obligă pe administratori să investească 40% din activ în titluri listate pe piaţa locală şi numai 5% pe alte pieţe.
Întrucât Bursa din Varşovia nu distribuie dividende, banii sunt destinaţi dezvoltării, inclusiv prin achiziţii de burse din străinătate, aşa cum a făcut-o acum cu Bursa din Sibiu.
Conform declaraţiei acordate ieri ziarului "BURSA" de Dariusz Marszalek, de la biroul de presă al bursei varşoviene" sunt interesati foarte tare de piaţa de capital românescă", nuanţând extrem se semnificativ faptul că "sunt, de asemeni, foarte interesaţi de Bursa din Sibiu".
Ce altceva poate să însemne această declaraţie decât, că polonezii sunt, de fapt, interesaţi şi de Bursa bucureşteană?!
Şi într-adevăr, raporturile dintre acţionariatele celor două burse româneşti permit circulaţia de la una la alta, căci între ele există o bună intersecţie, unde casele de brokeraj deţin acţiuni atât la Bucureşti cât şi la Sibiu.
Astfel că, dacă achiziţionezi o casă de brokeraj, devii acţionar la ambele - şi poţi folosi Sibiul ca să apuci clanţa uşii din spate a Bucureştiului.
Dar au polonezii un astfel de apetit pentru expansiune?
Da.
Contrar celor difuzate ieri de o agenţie de ştiri, Dariusz Marszalek ne-a informat că polonezii îşi păstrează interesul declarat pentru Bursa de la Sofia şi pentru cea de la Liubliana, dar că preluările s-au temporizat din cauză că Ministerul bulgar al finanţelor şi respectiv acţionarii Bursei din Liubliana nu au adoptat decizia pentru programul de vânzare.
În plus, circulă zvonuri despre interesul polonezilor pentru piaţa din Ucraina...
Deci,da!, au un apetit serios pentru expansiune.
Desigur, intenţiile lor vizavi de pieţele româneşti sunt incomodate de prevederea legală care limitează pragul de deţinere a acţiunilor unei burse, la maximum 5%.
Dar, se pare că Guvernul Tăriceanu ar fi pregătit deja o ordonanţă de modificare a acestei prevederi, în aşa fel încât, dacă acţionarul este o altă bursă, atunci să aibă dreptul la deţinere nelimitată. Se vorbeşte, chiar, că ordonanţa ar urma să apară foarte curând, cine ştie?, chiar săptămâna viitoare.
Dacă asta se va petrece într-adevăr, atunci Bursa din Varşovia va ieşi în câmp deschis.
1. Bursa din Varsovia in ROMANIA
(mesaj trimis de Mircea B în data de 14.10.2007, 15:33)
Stirea daca se confirma ,pentru noi este un pas extraordinar.Vin precis cu noi strategii poate mult mai flexibile si cu viteze mai mari de "percutie" pe piata.De ce nu,poate le da un impuls unor noi emitenti care inca stau in umbra.. De fapt asa suntem noi romanii receptionam mai repede ideile altora (crezind ca ale noastre toate sunt corupte).In final speram intrun succes pentr noi..........