Majoritatea investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti iau deciziile de tranzactionare în principal în urma analizei "proprii" a cotaţiilor acţiunilor şi a rezultatelor financiare ale emitenţilor. Potrivit sondajului "Omnistock" al prognosis.ro, 70% dintre investitori se informează singuri despre oportunităţile din piaţă şi aproape 40% dintre ei folosesc în aceeaşi măsură atât analiza tehnică, cât şi cea fundamentală. Aproximativ o treime dintre ei folosesc preponderent analiza fundamentală, în timp ce 20% sunt ataşaţi în principal de analiza tehnică. Doar 16% dintre investitori se bazează în principal pe sfatul brokerului atunci când iau o anumită decizie de tranzacţionare.
În cursul anului 2007, 44% dintre investitorii pe piaţa de la Bucureşti au avut un randament mai mare de 30%. Majoritatea respondenţilor au câştigat prin investiţiile lor la bursă în 2007. Doar 15% dintre aceştia ar fi obţinut pierdere dacă şi-ar fi lichidat portofoliul la data completării sondajului. Dintre investitorii care ar fi pierdut în urma evaluării portofoliului la preţul pieţei, aproximativ 70% ar fi obţinut o pierdere mai mică de 10%.
La sondaj au răspuns peste 450 de respondenţi investitori în piaţa de capital, majoritatea fiind bărbaţi, între 26-35 de ani, absolvenţi de studii superioare, cu venituri mai mari decât media.
Cei mai mulţi dintre investitorii care au participat la sondaj sunt jucători noi pe Bursa de la Bucureşti, arată studiul "Omnistock". Aproape un sfert dintre aceştia au început să investească la BVB anul trecut, confirmând estimările în ceea ce priveşte interesul în creştere de care s-a bucurat Bursa de Valori în 2007. Peste 60% din total au intrat pe bursă în ultimii trei ani, numai 10% fiind investitori activi înainte de anul 2000.
Valoarea medie a portofoliului respondenţilor la "Omnistock Survey 2007" este de aproximativ 130.000 lei.
Mai mult de jumătate dintre investitori au declarat că în cursul anului 2008 vor investi şi mai mulţi bani în BVB. O treime dintre respondenţi sus-ţin că vor menţine constantă valoarea investiţiilor şi aproximativ 10% dintre ei îşi vor reduce valoarea investiţiilor.
Cei mai mulţi dintre respondenţi au considerat că pe parcursul anului 2007 "Banca Transilvania" (TLV) şi "Broker" Cluj (BRK) au fost un exemplu pentru transparenţa şi modul de comunicare a informaţiilor către presă şi investitorii minoritari. De cealaltă parte, "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC) se detaşează clar în topul emitenţilor cu o comunicare defectuoasă către investitorii minoritari.
Respondenţii şi-au exprimat părerile şi cu privire la personalităţile pieţei de capital.
Analistul care a prognozat cel mai bine evoluţia pieţei de la Bucureşti anul trecut este Iulian Panait, potrivit sondajului citat. La mică distanţă se situează Cristian Sima, Mihai Chişu şi Adrian Simionescu. Aceştia sunt şi cei mai cunos-cuţi brokeri / analişti financiari. Aproximativ trei sferturi dintre investitori au auzit de aceştia, iar opiniile lor cu privire la evoluţia pieţei de capital din anul 2007 sunt cunoscute de peste două treimi dintre investitori.
Stere Farmache, Cristian Sima, Septimiu Stoica si Dan Paul au fost desemnaţi de către investitori drept prieteni ai pietei de capital, în timp ce Gabriela Anghelache şi Varujan Vosganian sunt consideraţi drept persoane neutre în raport cu piaţa de capital. Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi Sebastian Vlădescu sunt vazuţi drept inamici ai bursei de valori