Bursa de Valori Bucureşti dă startul dezmembrării Rasdaq

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2010

Bursa de Valori Bucureşti dă startul dezmembrării Rasdaq

Societăţile de pe Rasdaq, invitate să se mute pe BVB sau pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare

Fără să mai aştepte o decizie definitivă a CNVM asupra statutului Rasdaq, Bursa de Valori Bucureşti a decis să ia "taurul de coarne" şi a început să trimită adrese către societăţi listate pe Rasdaq, invitându-le să se mute pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) sau, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile, pe piaţa reglementată.

"Am decis în Consiliul de Adminis-traţie al Bursei să preluăm noi iniţiativa şi să încercăm să atragem cât mai multe societăţi listate pe Rasdaq, la Bursa de Valori Bucureşti, până când Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va lua o decizie definitivă în privinţa pieţei Ras-daq", au declarat pentru ziarul BURSA, surse din conducerea BVB.

În prezent, pe piaţa Rasdaq sunt lis-tate 1.395 de companii, a căror capitalizare variază între câteva mii şi câteva sute de milioane de lei. Unele dintre aceste companii sunt în insolvenţă, iar altele nu au mai fost tranzacţionate de săptămâni sau chiar luni de zile. Confruntată cu necesitatea dizolvării segmentului Rasdaq, despre care autorităţile au evitat să se pronunţe dacă are statutul de piaţă reglementată sau nu, conducerea Bursei încearcă acum să mai salveze cât poate din companiile listate.

Contactată de ziarul BURSA, conducerea Bursei ne-a explicat că demersul său a avut un caracter informativ şi că reprezintă o primă etapă dintr-un proces mai larg prin care se urmăreşte prezentarea avantajelor de a fi pe piaţa de capital.

Anca Dumitru, directorul general al BVB, nu a dorit să ne spună câte companii, din cele 1.395, au fost selectate de Bursă ca să se mute pe BVB şi pe ATS. Anterior, oficialii Bursei menţionaseră că circa 300 de companii de pe Rasdaq îndeplinesc condiţiile de promovare pe piaţa reglementată, însă este posibil ca actuală criză să fi afectat serios atât profitul, cât şi capitalizarea acestor companii.

În prezent, ca să se listeze pe piaţa reglementată, o companie trebuie să aibă un "free-float" mai mare de 25%, să fi avut profit net în ultimii doi ani de funcţionare, iar capitalurile proprii din ultimul exerciţiu financiar să fie mai mari de 30 de milioane de euro (pentru categoria întâi), respectiv două milioane de euro pentru categoria a doua.

"Numărul companiilor la care am trimis invitaţii nu este relevant, demersul nostru a avut un caracter informativ şi consultativ şi constitutie o primă etapă în vederea promovării avantajelor listării şi finanţării prin piaţa de capital, pentru toate companiile, indiferent de vechime şi dimensiune, pe diverse tipuri de pieţe pe care BVB le administrează. În paralel, suntem preocupaţi de creşterea transparenţei şi de protecţia investitorilor", ne-a spus directorul general al Bursei, adăugând: "Societăţile aflate în insolvenţă nu sunt eligibile pentru a fi tranzacţionate pe nicio piaţă, conform prevederilor legale. Abia după aprobarea planului de reorganizare pot reveni la tranzacţionare. O lichiditate redusă nu reprezinta un criteriu eliminatoriu pentru CAN-ATS."

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avizat sistemul alternativ CAN-ATS al Bursei de Valori la mijlocul lunii aprilie, anul acesta. Deşi iniţial a fost prezentat ca o oportunitate pentru companiile nelistate, dar care doresc să se finanţeze pe piaţa de capital, ulterior, ATS-ul a fost promovat ca o şansă pentru companiile care nu se califică pentru piaţa reglementată, dar care vor să rămână totuşi pe piaţa de capital, după desfiinţarea Rasdaq.

Anca Dumitru ne-a mai spus că Bursa nu a dat un termen limită până la care societăţile care au primit invitaţia de a se transfera pot să dea un răspuns.

"Nu există un termen limită. Fiecare societate va aprecia dacă şi când va adopta o anume decizie", a precizat Anca Dumitru.

Depozitarul Central "dezleagă" tranzacţiile over-the-counter

Investitorii protestează faţă de demersul Bursei

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital a solicitat, ieri, o poziţie oficială din partea CNVM şi a Consiliului Bursei privind demersurile efectuate pentru convingerea societăţilor de a trece de pe piaţa Rasdaq pe sis-temul alternativ de tranzacţionare CAN-ATS. Reprezentanţii AIPC au subliniat că "Invitaţia formulată de doamna Anca Dumitru de a trece de pe piaţa Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzacţionare este o surpriză pentru toţi investitorii care au cumpărat acţiuni în cadrul societăţilor listate pe Rasdaq, o piaţă reglementată, mai ales deoarece aceasta se erijase în apărătorul statutului de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq".

Potrivit AIPC, "Rasdaq-ul este o piaţă reglementată de drept prin Decizia 1092/1996 a CNVM". Investitorii atrag atenţia că "nicăieri în Legea nr. 297/2004 nu se precizează ca piaţa de tip ATS să provină din dizolvarea Pieţei Rasdaq".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. N-au voie sa mute BVB dupa bunul lor plac de pe RASDAQ pe ATS. Nu le permite legea.

    Pe BVB sa mute cate vor, dar RASDAQ este reglementata. Nimeni nu poate muta o societate fara voia actionarilor. 

    Este limpede pe cine serveste aceasta "invitatie" de a iesi de sub imperiul transparentei impusa de RASDAQ(piata reglementata). Numai pe actionarii majoritari care nu mai vor sa dea socoteala de nici un fel minoritarilor. Coruptie, hotie, nesimtire. Nu le pasa ca astfel distrug bruma de investitori care au mai ramas pe piata. Dar oare mai vor bursa? poate peste 5ani , dupa ce toate jocurile vor fi terminate.

    1. interesanta initiativa, dar pe langa lege

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb