Bursa de Valori Bucureşti îşi pune speranţa în investitorii străini, ca să revină la anii de glorie

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2009

Anca Dumitru: "În prezent, lichiditatea modestă a pieţei de capital autohtone împiedică investitorii străini să intre pe BVB".

Anca Dumitru: "În prezent, lichiditatea modestă a pieţei de capital autohtone împiedică investitorii străini să intre pe BVB".

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti şi-a fixat ca prioritate atragerea investitorilor străini, în condiţiile în care exodul acestora de pe Bursă din ultimii doi ani a afectat semnificativ piaţa de capital autohtonă.

"Atragerea investitorilor străini este o necesitate şi o prioritate pentru Bursa de Valori Bucureşti", a declarat, ieri, Anca Dumitru, directorul general al BVB, cu ocazia unei conferinţe despre industria fondurilor de investiţii.

"Dacă analizăm ieşirile de capital de pe Bursă în ultimii doi ani, vedem că nu declanşarea crizei financiare a determinat ieşirea investitorilor străini de la BVB, ci creşterea aversiunii la risc la nivel internaţional. În prezent, lichiditatea modestă a pieţei de capital autohtone împiedică investitorii străini să intre pe BVB", a completat Anca Dumitru.

Potrivit datelor communicate de BVB pentru luna septembrie, investitorii autohtoni sunt cei care au investit cei mai mulţi bani în piaţa noastră de capital, respectiv 480,63 milioane de lei, în timp ce străinii au investit 162,58 milioane de lei. Totuşi, investitorii locali au înregistrat un sold negativ, de 39,73 milioane lei, după ce au operat vânzări de 520,37 milioane lei.

În schimb, investitorii străini au înregistrat pentru a şasea lună consecutiv un sold pozitiv în ceea ce priveşte plasamentele în acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 47,34 milioane lei, vânzările lor fiind de 115,24 milioane lei.

Listă scurtă de soluţii pentru creşterea lichidităţii BVB

Listând problemele pieţei de capital autohtone, Anca Dumitru a făcut referire la raportul operatorului bursei londoneze FTSE de la finele lunii septembrie, anul acesta, care a încadrat Bursa din România în ultima categorie de calitate, alături de instituţii similare din Bulgaria, Slovacia, Slovenia, dar şi Botswana, Kenya sau Vietnam.

"FTSE a găsit că piaţa de capital autohtonă nu îndeplineşte o serie de criterii, precum cel al unei pieţe libere şi dezvoltate, al lichidităţii, nu permite short-sellingul (împrumutul de acţiuni) şi îi lipsesc conturile globale", a explicat doamna Dumitru. În ciuda acestor lucruri, directorul general consideră că singura problemă stringentă a Bursei de Valori Bucureşti rămâne lichiditatea modestă, toate celelalte urmând să fie rezolvate curând.

"Până la urmă, într-un timp relativ scurt, vom avea conturile globale şi împrumuturile de acţiuni, astfel că singura problemă care nu se rezolvă de la sine este lichiditatea mult prea mică a Bursei de Valori Bucureşti, neatractivă pentru investitorii străini", a subliniat directorul general al BVB.

Anca Dumitru a propus, ieri, mai multe soluţii pentru creşterea lichidităţii tranzacţiilor de la bursă, cele mai multe dintre ele fiind promovate de ani de zile de conducerea instituţiei fără rezultate vizibile.

Doamna Dumitru a spus: "Una dintre soluţii ar fi ca statul să îşi privatizeze companiile prin piaţa de capital autohtonă. De asemenea, o altă soluţie ar consta în listarea Fondului Proprietatea şi a Băncii Comerciale Române. Creşterea free-floatului la companiile de stat ar putea fi o altă modalitate de creştere a lichidităţii tranzacţiilor de la BVB".

Directorul general al bursei a mai spus că, de ani de zile, încearcă să convingă Ministerul de Finanţe să ofere o serie de stimulente fiscale pentru companiile care se listează pe Bursă, fără ca o astfel de iniţiativă să aibă ecou.

"Noi am mai cerut, de asemenea, facilitări fiscale pentru investitorii de la Bursă, în sensul menţinerii sus-pendării impozitului la câştigul pe piaţa de capital pentru mai mulţi ani", a mai spus Anca Dumnitru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb