Bursa de Valori din Turcia, în continuă scădere după cutremurele devastatoare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2023

Sursa foto: facebook / Dunya "ÇORUMLULAR" Platformu Sayfasi

Sursa foto: facebook / Dunya "ÇORUMLULAR" Platformu Sayfasi

Paul Martin Mai, profesor: "Impactul economic şi social al cutremurelor va fi masiv"

BIST-100, indicele de referinţă al Bursei de Valori din Turcia, este în continuă scădere după ce ţara a fost lovită de mai multe cutremure majore la începutul aces­tei săptămâni, care au dus la pierderi de mii de vieţi omeneşti.

După ce, luni, a coborât cu 5%, BIST-100 era în scădere cu 8,7% ieri, la ora locală 18.00, atingând 4.500,54 puncte. În sesiunea de ieri, tranzacţiile de pe piaţa de valori din Istanbul a fost oprită de două ori, pe fondul pierderilor mari generate de temerile legate de consecinţele cutremurelor.

Au fost afectate tranzacţiile cu zeci de acţiuni, inclusiv ale unor bănci majore. După reluarea operaţiunilor, acţiunile Yapi ve Kredi Bankasi AS au coborât cu 8,6%, la 8,12 lire turceşti la ora 17.59, cele ale Garanti Bank Bankasi AS - cu 6,7%, la 21,02 lire. Sub-indicele bancar BIST Banks a scăzut cu 8,5%, la 3.677,05 puncte la ora 18.00.

Acţiunile gigantului minier Koza Altin Isletmeleri AS erau în declin cu 5,7% la ora 17.59, afişând un preţ de 493,60 lire, iar cele ale lanţului de supermarketuri Migros Ticaret AS - cu 9,8%, la 125,4 lire.

Lira turcească stagna ieri, după declinul puternic din ziua anterioară. Moneda Turciei era cotată la 18,83 unităţi/dolar, după ce luni coborâse la un minim istoric de 18,85 unităţi/dolar.

"În ultimele 4-5 luni, dinamica lirei turceşti continuă să fie în direcţia deprecierii, iar principalul motiv este că ţara prezintă o serie de dezechilibre macrofinanciare foarte clare care nu pot fi ţinute sub control pentru totdeauna", spune, conform Reuters, Cristian Maggio, şef de portofoliu şi strategie ESG la TD Securities.

Profesorul Paul Martin Mai de la departamentul de Ştiinţe şi Inginerie a Pământului din cadrul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie King Abdullah din Arabia Saudită a declarat, citat de channelnewsasia.com, că impactul cutremurelor asupra populaţiei şi al economiei Turciei va fi "masiv". Acesta a subliniat că, "pe o distanţă de 300 km, satele şi oraşele sunt distruse, economiile sunt afectate, infrastructura vitală - gaze, electricitate, conducte de apă - va fi perturbată".

"Impactul asupra populaţiei şi economiei locale va fi masiv, deoarece cutremurele au afectat o zonă mare", a conchis Paul Martin Mai.

Preşedintele Turciei declară stare de urgenţă timp de trei luni, în zonele afectate

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ieri stare de urgenţă în zece provincii afectate de cutremurele care au lovit luni sudul şi sud-estul Turciei, conform Reuters.

Erdogan a afirmat: "Am decis să declarăm stare de urgenţă ca să permitem desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie". Măsura va fi în vigoare timp de trei luni.

Preşedintele Erdogan a mai spus că 70 de ţări şi-au oferit ajutorul în operaţiunile de căutare şi salvare, iar Turcia intenţionează să deschidă hotelurile din Antalya pentru găzduirea temporară a celor afectaţi de cutremure.

La momentul declaraţiilor făcute de preşedintele turc, bilanţul morţilor cauzate de cutremurele din Turcia trecea de 3.500 de persoane.

În acest context, China a anunţat ieri că îi va acorda Turciei ajutoare de urgenţă în valoare de circa 6 milioane de dolari.

În ziua anterioară, UE a activat mecanismul de protecţie, la cererea Turciei, astfel că 19 state membre (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania), împreună cu Albania şi Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE şi cu autorităţile turce.

Potrivit Comisiei Europene, 25 de echipe de căutare şi salvare se îndreaptau către zonele cele mai afectate din Turcia ca să-i ajute pe primii agenţi de intervenţie de pe teren. În plus, două echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE pentru a le oferi asistenţă medicală de urgenţă persoanelor afectate. În total, ţările europene au oferit 1.185 de salvatori şi 79 de câini de căutare.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE a constituit, de asemenea, o echipă de protecţie civilă formată din experţi din 11 state membre, care au fost trimişi imediat în Turcia pentru sprijinirea operaţiunilor.

În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la faţa locului şi finanţează organizaţii umanitare care desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare, oferind totodată sprijin care constă în apă şi instalaţii sanitare, şi distribuind pături şi articole de igienă în zonele afectate. De asemenea, aceştia evaluează nivelul daunelor şi al nevoilor din Siria în urma cutremurului de luni pentru a-şi adapta răspunsul, notează Agerpres.

UE ia în considerare toate opţiunile viabile de mobilizare a unor resurse suplimentare în interiorul Siriei, în sprijinul populaţiilor afectate.

Semiluna Roşie siriană i-a cerut ieri Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 1.600 de persoane în Siria, relatează AFP.

"Facem apel la toate ţările UE să ridice sancţiunile economice împotriva Siriei", pentru că "este momentul, după acest cutremur", a declarat Khaled Haboubati, directorul Semilunii Roşii siriene.

Semiluna Roşie, care acţionează în zonele controlate de guvern, i-a cerut, de asemenea, Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) "să ofere asistenţă poporului sirian".

Siria se află sub sancţiuni internaţionale de la începutul războiului civil în 2011, sancţiuni care au redus considerabil schimburile economice ale ţării cu restul lumii. În pofida sancţiunilor, zonele aflate sub control guvernamental primesc ajutor internaţional prin intermediul agenţiilor ONU, cu sediul în Damasc.

Khaled Haboubati a afirmat că Semiluna Roşie siriană a mobilizat 3.000 de salvatori voluntari în zonele sinistrate după cutremurele produse luni.

Peste 13 milioane de persoane din Turcia, afectate de cutremure

Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure de pământ cu magnitudinea 7,7, respectiv 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara, informează DPA.

"Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri", a declarat ieri ministrul turc pentru Urbanism, Murat Kurum, adăugând că operaţiunile de salvare continuă.

Unele drumuri erau în continuare inaccesibile, fiind desfăşurate lucrări pentru ca să devină din nou practicabile. "Durerea este de nedescris", a subliniat Murat Kurum, adăugând că fiecare oră este preţioasă. Oficialul turc a încercat să-şi încurajeze compatrioţii, subliniind că la precedentele cutremure mai multe persoane au fost salvate chiar şi după 100 de ore, potrivit Agerpres.

Cutremurele care au lovit luni Turcia şi Siria au provocat moartea a peste 5.000 de persoane, potrivit bilanţurilor publicate ieri (până la închiderea ediţiei), în timp ce echipele de salvare încercau în continuare să scoată supravieţuitori de sub dărâmături.

Cutremurele de luni au avut 243 de replici, potrivit datelor AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia.

Poliţia turcă a anunţat ieri că a arestat patru persoane după mesaje "provocatoare" postate pe reţelele de socializare legate de seismul de luni, cu o magnitudine de 7,8, care a lovit sud-estul Turciei, potrivit AFP. Cele patru persoane au fost arestate după descoperirea de către poliţişti a unor conturi care distribuiau "posturi provocatoare care urmăresc să producă teamă şi panică", a precizat poliţia într-un comunicat, fără să detalieze conţinutul mesajelor, notează Agerpres.

Reţelele de socializare din Turcia sunt inundate de mesaje de la persoane care se plâng de lipsa eforturilor de salvare şi de căutare a victimelor în zonele lor, în special în provincia Hatay.

------------------------------------------

UNICEF a informat ieri că cele două seisme violente care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei, urmate de sute de replici, care au condus la prăbuşirea a numeroase clădiri, s-ar fi putut solda cu moartea a mii de copii în cele două ţări, relatează Reuters şi EFE.

"Cutremurele care au lovit sudul Turciei şi nordul Siriei ar fi putut ucide mii de copii", a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, adăugând însă că organizaţia nu a putut stabili un anumit număr de decese în rândul copiilor, notează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...era unul bancher Vali care de tot agita să evitați turistic Turcia ... Știa el ce știa... Dar la prosti brânză nobila franceză Camembert e... Brânză mucegăită. C-asa-i la tara... Ce iese din tipare, trebuie ostracizat și eliminat. . . Duioasă coada a vacii din mediul rural mental....

    1. Udreo, iar te lauzi singura?!

      Tocmai ca nu stia nimic, ce legatura are turismul cu perioada din an si zona unde a fost cutremurul.

      Romanii merg doar la mare in Antalya, la turci. Eventual Istambul. 

      eu m-am retras de pe aici... le doresc mult succes trollilor si altor specimene taratoare.

      aaa, si un citat , asa, in trecere...

      "You are the product of the people you associate with" (Napoleon Hill ...daca stiti cine e ...daca nu ... cautati pe net).  

      Te-ai retras,dsr vad ca citești...

      Nu te lasa influențat de vorbele unora. Eu mereu am apreciat opiniile tale. Seara frumoasa! 

      Te ai retras dar un comment pe decizia BRD de a nu da dividend pe 2022, ar fi fost binevenit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb