Bursa din Hong Kong a lansat consultări pentru reforma listărilor secundare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2021

Bursa din Hong Kong a lansat consultări pentru reforma listărilor secundare

Peste 50 de companii, oprite de la tranzacţionare săptămâna trecută pentru că nu şi-au raportat la timp rezultatele financiare

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei din Hong Kong, respectiv cel mai mare operator de piaţă din lume, după valoare, a început, la data de 1 aprilie, o perioadă de consultări care va dura două luni, aşteptând părerile publicului cu privire la un plan de extindere a reformelor sale de listare menite să atragă mai multe oferte publice.

Bursa din Hong Kong a lansat consultări pentru reforma listărilor secundare

Potrivit South China Morning Post, operatorul bursier intenţionează să reducă substanţial cerinţele de capitalizare, urmărind astfel să le permită companiilor mai mici să atragă fonduri prin listări secundare; să extindă domeniul de aplicare a normelor pentru companiile cotate în SUA, care vor o listare duală, şi să eficientizeze reglementările de listare, astfel încât să existe un singur set de standarde de protecţie a acţionarilor, care să ofere protecţie consecventă pentru toţi investitorii, conform documentului lansat spre consultare, care are 240 de pagini.

"Aceste propuneri ar permite unui număr mai mare de emitenţi care au centrele «de greutate» în China continentală să realizeze listări secundare, ceea ce le va oferi investitorilor din Hong Kong comoditatea tranzacţionării acţiunilor în orele pieţei locale şi sub protecţia oferită de regimul de reglementare din Hong Kong", conform bursei.

Consultarea, care se va încheia pe 31 mai, evidenţiază modul în care Bursa din Hong Kong - piaţa de top a lumii după sumele atrase prin oferte publice iniţiale (IPO) în şapte din ultimii 12 ani - continuă să caute avantaje care să o ajute să concureze cu bursele din New York, Shanghai şi Shenzhen, astfel încât să-şi menţină poziţia.

Conform South China Morning Post, 45 de companii au strâns un total de 60 de miliarde de dolari SUA în Hong Kong de la momentul lansării noului regim de listare, în 2018, până astăzi, adică aproximativ 40% din toate IPO-urile derulate în acest oraş în perioada respectivă.

Acestea au adus un plus de 11 trilioane de dolari HK (1,4 trilioane de dolari SUA) la capitalizarea de piaţă din Hong Kong.

În primul trimestru din 2021 (până în 29 martie), la Hong Kong au avut loc 29 de listări, la Nasdaq - 81, iar la New York Stock Exchange - 24.

Asociaţia Valorilor Mobiliare din Hong Kong: "Propunerea de reducere a cerinţei de capital pentru listări secundare va încuraja companiile"

"Propunerea de reducere a cerinţei de capital pentru intrarea pe piaţă prin listări secundare va încuraja mai multe companii să-şi lanseze ofertele la Hong Kong, ceea ce va asigura mai multe opţiuni pentru investitori", declară Gordon Tsui, preşedintele Asociaţiei Valorilor Mobiliare din Hong Kong, adăugând: "Bursa trebuie să se asigure că nu există vreo conduită necorespunzătoare în exterior pentru a proteja interesele investitorilor din Hong Kong".

HKEX intenţionează să le permită companiilor cotate în SUA care au sediul în China continentală să vină pe piaţă prin listări secundare, extinzând calificarea pentru listare, astfel încât să le permită celor care se află în afara sectorului inovaţiei să strângă capital. Companiile cu drepturi de vot variabile sau mai multe clase de acţiuni trebuie să fie în continuare definite ca "inovatoare" pentru a se califica la listare.

Companiile cu o evaluare de minimum trei miliarde de dolari HK (386 de milioane de dolari SUA) după cinci ani de listare la o bursă recunoscută, cum sunt cele din Statele Unite sau Londra, se pot califica şi pentru listări secundare în Hong Kong, conform sursei. Capitalizarea este prevăzută la 10 miliarde de dolari HK după doi ani de la listare, ceea ce semnifică o reducere drastică faţă de pragul minim actual de 40 de miliarde de dolari HK, potrivit propunerii HKEX.

O serie de reforme de listare urmărite de HKEX şi de Comisia pentru valori mobiliare şi futures din Hong Kong (SFC) a intrat în vigoare în 2018, permiţând start-up-urilor tehnologice şi companiilor de biotehnologie să strângă capital prin intermediul pieţei. Printre acestea se numără Alibaba Group Holding, Kuaishou Technology şi Xiaomi, iar prezenţa lor la Hong Kong a transformat oraşul în noul hub tehnologic al Asiei.

Unele dintre modificările propuse de HKEX se aplică doar companiilor chinezeşti listate în SUA care au apelat la piaţa americană înainte de decembrie 2017, când Bursa a anunţat reforma listărilor.

De data aceasta, modificările propuse în privinţa regulilor de listare se concentrează pe listările secundare, în condiţiile în care societăţile chinezeşti se confruntă cu un control crescut şi presiuni politice pentru a părăsi New York-ul sau alte pieţe globale. Ca o atracţie suplimentară pentru investitori, companiile cu listare duală îşi pot muta listările principale la Hong Kong dacă se delistează din SUA, fără să fie nevoite să îşi schimbe structura acţionariatului, a menţionat HKEX.

Liberalizarea suplimentară a normelor HKEX oferă o contrapondere la scăderea preconizată a activităţii de piaţă, deoarece Hong Kong-ul urmează să mărească taxa de timbru pe tranzacţii cu 30%, începând cu data de 1 august, conchide sursa.

Numărul companiilor suspendate de la tranzacţionare la 1 aprilie, mult mai mare faţă de anii anteriori

Tranzacţionarea a peste 50 de companii listate la Hong Kong a fost suspendată la data de 1 aprilie, în condiţiile în care acestea nu au reuşit să raporteze câştigurile înainte de termenul limită prevăzut în 31 martie.

GCL-Poly Energy Holdings Ltd. şi China Huarong Asset Management Co. s-au numărat printre firmele care au anunţat oprirea tranzacţionării titlurilor lor. GCL-Poly a menţionat că este necesar un timp suplimentar pentru finalizarea procedurilor sale de audit, în timp ce China Huarong a informat că va întârzia raportarea veniturilor sale deoarece auditorul are nevoie de mai mult timp pentru că o tranzacţie este încă în curs de finalizare. Toate produsele structurate legate de această companie au fost, de asemenea, suspendate de la tranzacţionare, iar în conetxtul dat, obligaţiunile sale au scăzut.

Deşi nu este ceva neobişnuit ca unele companii din Hong Kong să fie suspendate de la tranzacţionare la 1 aprilie, numărul societăţilor aflate într-o astfel de situaţie în acest an este foarte mare raportat la anii precedenţi: 9 anul trecut şi 25 în 2019, conform presei internaţionale.

"Este un pic surprinzător că atât de multe firme şi-au întârziat publicarea câştigurilor, iar majoritatea documentelor lor nu au fost explicate clar", spune, citat de Bloomberg, Daniel So, strateg la CMB International Securities Ltd., adăugând: "Anul acesta, în mod neaşteptat, există mult mai multe firme într-o astfel de situaţie decât anul trecut, când a izbucnit pandemia. Cu cât societăţile întârzie mai mult în raportarea câştigurilor, cu atât va fi mai rău pentru preţurile acţiunilor lor".

Suspendarea la tranzacţionare afectează sentimentul investitorilor faţă de Bursa din Hong Kong

Întreruperile la tranzacţionare pot afecta sentimentul investitorilor faţă de piaţa de valori din Hong Kong, potrivit reprezentantului CMB International Securities.

"Mulţi investitori ar putea fi îngrijoraţi de câştigurile lor şi de calitatea raportărilor firmelor", afirmă Daniel So, precizând: "Dacă societăţile raportează rapid, iar auditul nu are o opinie negativă asupra acelor companii, ar trebui să fie bine".

Anul trecut, aproape toate companiile listate în Hong Kong au reuşit să furnizeze investitorilor o actualizare a veniturilor înainte de termenul limită din 31 martie, depăşind dificultăţile impuse de restricţiile de călătorie şi de blocarea operaţiunilor economice după izbucnirea coronavirusului. Atunci, Bursa din Hong Kong le-a permis companiilor să publice rezultate neauditate până la acea dată, în baza unor reguli relaxate în contextul pandemiei. Excepţia privind auditul nu a fost aplicată şi anul acesta.

Marvin Chen, analist la Bloomberg Intelligence, este de părere că întârzierile în raportări ar putea fi determinate de faptul că auditorii au nevoie de mai mult timp pentru analiza rezultatelor din 2020, pentru contabilizarea noilor fuziuni şi achiziţii sau a altor tranzacţii din timpul pandemiei.

Opririle de la tranzacţionare au venit, de asemenea, într-un moment în care autorităţile de reglementare din Hong Kong şi China continentală vor să îmbunătăţească standardul de raportare financiară al companiilor listate. Comisia pentru valori mobiliare şi futures din Hong Kong a informat, în februarie, că îşi va consolida colaborarea cu Consiliul de raportare financiară, care supraveghează activităţile de audit din Hong Kong, ca să asigure calitatea raportărilor financiare.

Amintim că HKEX l-a numit, în februarie, în funcţia de director executiv pe argentinianul Alejandro Nicolas Aguzin, în vârstă de 52 de ani, acesta devenind primul străin care va conduce operatorul Bursei din Hong Kong. Aguzin îşi va prelua funcţia la data de 24 mai 2021, într-un mandat de trei ani, care se va încheia în 23 mai 2024. Numirea trebuie să primească aprobarea Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Futures din Hong Kong. În opinia analiştilor, numirea lui Aguzin este aşteptată să aducă pe piaţa din Hong Kong experienţa internaţională a acestuia pentru consolidarea rolului oraşului ca centru financiar internaţional şi a conexiunii de investiţii cu China continentală. Argentinianul este aşteptat să se concentreze pe diversificarea produselor pieţei din Hong Kong şi a fluxurilor de venituri, respectiv să se îndepărteze de afacerile de amploare realizate sub mandatul predecesorului său, Charles Li.

Indicele Hang Seng a urcat cu 2% joia trecută, la 28.938,74 puncte. Vineri, piaţa din Hong Kong a fost închisă (Vinerea Mare pentru cei de rit catolic).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb